Vanhemmuus lisää riitoja pariskunnan välillä. Syitä on monia: stressi, rahahuolet, väsymys, kiire. Riitely itsessään ei ole aina huono asia, mutta haitallista riitelytavoista olisi hyvä päästä eroon ja muistaa, että kumppanisi on myös ystäväsi – kohtele häntä siis sellaisena.

Pariskuntien väliset riidat lisääntyvät esikoislapsen syntymän jälkeen. Asiaan vaikuttavia tekijöitä on useita. Vauvan syntymän myötä alkaa kokonaan uusi aikakausi: elämä muuttuu täydellisesti.


 


Täysin hoitajistaan riippuvaisesta vauvasta huolehtiminen on jo itsessään henkisesti kuormittavaa ja voi aiheuttaa vanhemmalle ahdistusta. Jatkuvasti keskeytyvät yöunet lisäävät henkistä kuormaa. Kaikki tämä voi luoda jännitteitä tuoreiden vanhempien välille.

Riidanaiheina kasvatus, kotityöt ja ajankäyttö

Riitojen lisääntymiseen voivat vaikuttaa myös uuden elämäntilanteen tuomat rahahuolet, kiire ja vähäinen parisuhdeaika. Kotityöt lisääntyvät, mutta aikaa niiden tekemiseen on ehkä aiempaa vähemmän – etenkin siinä vaiheessa, kun molemmat vanhemmat ovat työelämässä.

Lisäksi vanhemmat kaipaavat aikaa itselleen ja harrastuksilleen, jota sitäkin on runsaasti aikaisempaa vähemmän. Ajankäyttö onkin yksi suurimmista riidanaiheista lapsiperheissä, heti kotitöiden ja lastenkasvatuskysymysten jälkeen.

Riitely itsessään ei ole välttämättä huono asia – se voi niin sanotusti puhdistaa ilmaa ja johtaa ristiriitojen ratkeamiseen – mutta rajut riidat mahdollisine huutamisineen eivät ole toivottavia etenkään silloin, kun läsnä on lapsia. Siksi rakentavaa riitelyä ja rauhoittumisen taitoa riidan keskellä kannattaa harjoitella.

Kolme askelta rakentavampaan riitaan

1. Kerro, miltä sinusta tuntuu

”Jätät aina likapyykit pitkin lattioita, et ikinä vie niitä pyykkikoriin” on lause, joka ehkä sisältää totuuden vallitsevasta tilanteesta, mutta joka ääneen sanottuna luultavasti lietsoo riitaa ja saa toisen osapuolen puolustautumaan hyökkäämällä.

Parempi vaihtoehto on kertoa, miltä se tuntuu, kun likapyykit jäävät omalle kontolle: ”Tuntuu ikävältä, kun pitkän päivän jälkeen löydän lattialta likaisia pyykkejä. Siitä tulee olo, että minun pitää huolehtia ne pyykkikoriin tai ne eivät päädy pesuun lainkaan”. Omista tunteista kertominen on aina parempi kuin syytös, jossa esiintyvät sanat ”aina” ja ”et ikinä”.

2. Älä loukkaa tahallisesti

Tahallinen loukkaus on aina varma keino saada riita räjähtämään käsiin. Vältä sitä viimeiseen asti. Jos loukkaus meinaa päästä huuliltasi, vedä syvään henkeä ja mieti, esittäisitkö asian samalla tavalla ystävällesi. Muista, että kumppanisi on myös ystäväsi eikä ansaitse tulla loukatuksi tahallisesti.

Parisuhdetutkija John Gottmanin mukaan eroa ennustavat neljä haitallista tapaa pariskunnan välillä: toisen arvostelu, omien tekojen puolustelu, halveksunta toista kohtaan ja vuorovaikutuksesta vetäytyminen. Onnellisessa parisuhteessa elävät puolestaan käyttäytyvät kuin hyvät ystävät, erimielisyyksistä huolimatta. Ole siis ystävä kumppanillesi.

3. Sovi – ja unohda

Riitoja ei kannata ylläpitää loputtomiin eikä toisaalta lakaista maton alle. Suomalaistutkimuksen mukaan eronneilla pareilla oli ollut muita pareja vähemmän halua tai kykyä kompromisseihin kiistatilanteissa.

40 prosenttia eronneista naisista ja 30 prosenttia miehistä kertoi, että useimmiten ristiriitoja ei ollut sovittu. Nämä selvittämättömät asiat olivat todennäköisesti lisänneet erohaluja.

Toisaalta jokaista kiistaa ei välttämättä tarvitse ruotia perin pohjin. Tärkeämpää on viettää aikaa sovussa ja ilahduttaa itseä ja toista.

Ja muista: kun lupaat unohtaa erimielisyydet, älä jatka asian hautomistasi mielessäni vain nostaaksesi sen uudelleen esille seuraavassa riitatilanteessa. Unohtaminen tarkoittaa, että todella annat asian olla etkä enää palaa siihen.

Lähde: Raisa Mattila, Julia Thurén: Lapsiperheen parisuhdekirja

Mitä mieltä olet artikkelista?