Keskoset tarvitsevat villakamppeita pysyäkseen lämpimänä. Lue ohjeet, kuinka voit auttaa vastasyntyneiden teho-osastolla elämästään kamppailevia keskosia.

Viimeksi päivitetty 4.4.2012

Tuhannet ihmiset ovat alkaneet kutoa villatöppösiä, hattuja ja peittoja sairaaloille Norjassa. Miniatyyrivaatteita käytetään keskosten lämpimänä pitämiseen.Kaikki alkoi kymmenen päivän ikäisenä kuolleen Amanda-tytön mummon toimesta. Mummo halusi osoittaa Amandaa hoitaneella lääkärille, että hän oli hoitanut työnsä hyvin. Niinpä hän kysyi lääkäriltä, mitä keskoset tarvitsisivat sairaalassa. Selvisi, että töppösistä, hatuista ja peitoista oli pula. Varsinkin keskoset tarvitsevat lämmikettä, sillä pienet varpaat jäätyvät helposti.

Tästä lähti alulle Amanda-projekti, joka on levinnyt aina Brasiliaan saakka. Tässä kuussa aloittava Vau.fi:n käsityöbloggaaja Katri-Mari Frii kutoo ensimmäiset Amanda-projektisukat Suomessa. Frii lahjoittaa sukat TYKSin vastasyntyneiden teho-osastolle.

Lähde mukaan projektiin!

Jos haluat lähteä mukaan projektiin, et tarvitse kuin lankakerän ja puikot. Villakamppeita tarvitaan ainakin seuraavissa sairaaloissa: Oulun Yliopistollinen sairaala, Turun yliopistollinen keskussairaala, Tampereen keskussairaala sekä Kätilöopiston sairaala. Muiden sairaaloiden tilannetta kannattaa kysyä itse.

Tampereella erityisenä toiveena on saada päähineitä ja peitteitä. Muissa sairaaloissa kaikkia villavarusteita tarvittiin yhtä paljon.

Ohjeita tekemiseen

”Peiton sopiva koko on 40 kertaa 50 senttiä. Päähineet kannattaa tehdä riittävän pieniksi”, apulaisosastonhoitaja Minna Paaso kertoo Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Töppösten koko saa olla reilu.

”Varsi ei saa olla pitkä, mutta itse sukka saa olla löysä. Laitamme hälytyslaitteen varpaaseen. On tärkeää, että laite mahtuu”, Kätilöopistolta kerrotaan.

Ohjeet vastaavat kaikkien yllä mainittujen sairaaloiden toiveita.

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: Crestock

Osoitteita:

Turun alueella:

TYKS Kantasairaala
Vastasyntyneiden teho-osasto (keskola) 413
Kiinamyllynkatu 4-8
Turku

Pääkaupunkiseudulla:

Kätilöopiston sairaala
Vastasyntyneiden osasto LV37
Sofianlehdon katu 5 A
00610 Helsinki

Tampereen seudulla:

Tampereen yliopistollinen sairaala
Vastasyntyneiden teho-osasto
PL 2000 Tampere

Pohjois-Pohjanmaalla:

Oulun yliopistollinen sairaala
Osasto 55, vastasyntyneiden teho- ja hoitoyksikkö
PL 23
90029 Oulu


Lue myös:

Kodusta kiirehtijät
Rankkoja kuoseja vauvoille
Ennenaikainen synnytys

Mitä mieltä olet artikkelista?