Ballonki on yksi yleisimmistä keinoista, joilla pyritään saamaan synnytys käyntiin. Se on lääkkeetön vaihtoehto, jossa katetrin avulla viedään suolaliuosta sisältävä pallo kohdun sisälle – pallon aiheuttama paine avaa kohdun suuta ja valmistaa kehoa synnytykseen.

Viimeksi päivitetty 13.9.2016

Ballonki on yleisin lääkkeetön menetelmä, jonka avulla pyritään käynnistämään synnytys. Ballonki on nimi laitteelle, jonka avulla synnytys voidaan yrittää käynnistää mekaanisesti, suolaliuoksen aiheuttaman paineen avulla.


 


Ballonki-käynnistyksessä viedään sisätutkimuksessa emättimen kautta kohdunkaulakanavaan katetri. Katetrin päässä on pienehkö pallo, ”ballonki”, jota voidaan säädellysti täyttää steriilillä suolavesiliuoksella. Katetri teipataan äidin reiteen kiinni, ja sen kanssa on mahdollista liikkua toimenpiteen jälkeen normaalisti. Toimenpidepäivänä kannattaa laittaa löysät housut tai hame, jotta katetri ei hankaa lahjetta vasten.

Painetta kohdun sisältä

Ballonki asetetaan kohdun sisälle, lapsivesikalvojen ja kohdun seinämän väliin. Täyttyessään vedellä ballonki luo kohdunsuulle painetta, joka jäljittelee syntymään valmiin vauvan pään aiheuttamaa painetta. Tämä antaa äidin keholle viestin, että on aika aloittaa synnytys. Ballongin on tarkoitus avata synnytyskanavaa noin 3–4 cm, minkä jälkeen se tipahtaa itsestään pois.

Noin kymmenenllä prosentilla naisista ballonki myös saa supistelun käyntiin spontaanisti.

Miltä se näyttää?

Ballonki voi olla yksiosainen tai kaksiosainen. Yksiosaisessa ”kuplia” on yksi, ja se viedään vauvan pään ja kohdunsuun väliiin. Kaksiosaisessa ensimmäinen ”kupla” viedään myös vauvan pään ja kohdunsuun väliin, ja toinen kupla jää kohdunsuun alapuolelle. Sitten kupla/kuplat täytetään rauhallisesti steriilillä suolaliuoksella.

Miltä laittaminen tuntuu?

Ballongin laittamisen ei tulisi olla kivuliasta, mutta monet naiset kuvailevat, että alavatsassa tuntuu kiristävältä sen laiton jälkeen. Yleensä ballonki vaikuttaa noin vuorokaudessa – tilanteesta riippuen äiti saa lähteä takaisin kotiin kuulostelemaan vointiaan tai jäädä osastoseurantaan.

Jos ballonki putoaa pois kotona, ole yhteydessä sairaalaasi. Välitöntä kiirettä ei ole, mikäli supistukset eivät ole kivuliaita ja säännöllisiä – saat tavanomaisimmin ohjeet odottaa synnytyksen käynnistymistä rauhassa kotonasi.

Kun ballonki putoaa pois

Yleensä ballonki poistuu itsestään kohdunsuun avauduttua 3–4 cm:iin. Jos ballonki putoaa pois, mutta supistukset eivät ala, synnytyksen käynnistystä jatketaan sairaalassa yleensä muilla menetelmillä: tavallisimmin joko kalvojen puhkaisulla tai oksitosiinitipalla.

Jos ballonki ei poistu itsestään, se poistetaan seuraavana päivänä, ja synnytyksen käynnistämisestä tehdään uusi arvio.

Yleensä ballonki vaikuttaa vuorokauden kuluessa

On yksilöllistä, miten nopeasti kenenkin keho reagoi ballongin aiheuttamaan paineeseen, ja lähteekö synnytys käyntiin sen avulla.

Vau.fi-foorumilla ballongin avulla synnyttäneet naiset kertovat tuntemuksistaan:

”Mulla ballonki irtos puoli tuntia laiton jälkeen, [synnytys] lähti siis vauhilla käyntiin”, Iltsu kertoo. ”Tosi rajut oli kyllä supparit heti kun ballonki laitettiin, hyvä etten pökrännyt siihen hoitopöydälle”, hän toteaa.

Nimimerkillä Talvitintti kirjoittavalle äidille puolestaan laitettiin aluksi tuplaballonki.

”Tuntui heti kotiin päästyä todella epämukavalta, ja sen kanssa en onnistunut virtsaamaan. Illalla mentiin takaisin äippäpolille, jolloin mulle vaihdettiin yksiosainen ballonki. Melkein samantien alkoi supistelemaan, mutta supistukset hellittivät muutaman tunnin päästä”, Talvitintti kertailee.

”Ballonki tippui noin 8 tunnin päästä sen laitosta, ja saman tien alkoi kivuliaat ja säännölliset supistukset. Eli ihan hyvin lähti käyntiin”, hän toteaa.

Aina ballonki ei käynnistä synnytystä

”Mulla ballonki ei saanut aikaan supistuksen supistusta”, Balacenia kertoo.

”[Ballonki] lähti pois noin 5 tuntia laiton jälkeen… Tosin mulla oltiin jo käynnistelty cytotecillä synnytystä, tuloksetta. Lopulta syntyi terve tyttö alakautta ilman repeämiä oksitosiinin voimin.”

”Mulla ei ballonki auttanu. Teki vain kohdunsuun niin kipeäks, että melkein itku pääs aina kun kohdunsuuta kokeiltiin”, Mammu83 puolestaan kertoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?