Doula tulee kreikankielestä ja tarkoittaa palvelijatarta. Synnytyksessä doula on nainen, joka tukee äitiä.

Viimeksi päivitetty 19.2.2010

Doula

Doula voi olla äidin tukena jo ennen synnytystä.

Yleensä doulat tukevat äitejä, jotka ovat yksin tai joiden mies ei jostain syystä pysty olemaan synnytyksessä mukana. On myös äitejä, jotka haluavat miehen lisäksi myös doulan synnytykseen.

Doula voi olla mukana synnytysvalmennuksessa. Tärkeää on, että doula ja äiti ovat tutustuneet ennen synnytystä, niin että äiti voi luottaa doulaansa.

”Doula keskittyy synnytyshuoneessa vain omaan tuettavaansa, kannustaa ja rohkaisee, hieroo, tuo juotavaa, taluttaa vessaan ja tuo sieltä pois, pitää kiinni kädestä. Doula on toisinsanoen aidosti läsnä koko ajan”, Ensi- ja turvakotienliiton doulatoiminnassa mukana olevat doulat Maria Pulkki ja Pia Kokko kertovat Kouvolan sanomissa.

Tehtävänkuva on siis sama kuin miehellä synnytyksessä: äidin tukeminen.

Mistä niitä saa?

Nainen voi ottaa synnytykseen tueksi kenet tahansa ystävänsä. Jos äidistä tuntuu, ettei hänellä ole riittävän kokeneita ystäviä, tulevat doulapalvelut kyseeseen.

Ensi- ja turvakotienliitosta voi halutessaan tiedustella doulia. Palvelu pyörii pääkaupunkiseudulla vapaaehtoistyöntekijöiden varassa.

”Tukihenkilöt käyvät ensikodilla työnohjauksellisissa ja koulutuksellisissa illoissa kerran kuukaudessa”, Mona Karila Helsingin ensikodista kertoo doulien koulutuksesta tehtävään.

Jos rahasta ei ole pulaa, on olemassa myös yksityisiä doulupalveluita, jotka velottavat tuntitaksan mukaan. Yksityiselle doulalle hurahtaa helposti useampi satanen. Ensi- ja turvakotienliiton kautta hankittu doula maksaa äidille 42 euroa.

Teksti: Jarkko Uro

Hanki doula:
Ensi- ja turvakotienliiton doulapalvelu
Yksityinen doulapalvelu

Mitä mieltä olet artikkelista?