Israelilaiset tutkijat ovat tehneet yllättävän havainnon. Synnyttäjät kuvaavat synnytyksiään kivuliaimmiksi kuin mitä ne ovat todella olleet.

Viimeksi päivitetty 30.10.2014

Psykologi ja kasvatustieteilijä Eran Chajut testasi tutkimusryhmineen, miten äidin muisto synnytyskivusta muuttuu. Israelissa toteutetussa tutkimuksessa selvisi, että äidit muistavat ennen kaikkea synnytyksen lopussa olevan kovan kipupiikin. Muistot nimittäin rakentuvat usein suurimpien tuntemusten ympärille.


 


Kovan kivun jälkeen äidit kokevat myös vauvaonnea. Tunneviisareiden valtavat heilahtelut vaikuttavat siihen, että juuri synnytyksen lopussa koettu kipu jää parhaiten naisen mieleen.

Äidit arvioivat oman kipunsa yläkanttiin

Tutkimukseen osallistui 320 naista. Yksi tutkimusryhmän jäsen oli äidin mukana synnytyssalissa. Äitejä pyydettiin arvioimaan kipuaan 20 minuutin välein. Arvioimiseen käytettiin asteikkoa yhdestä sataan, jossa yksi tarkoittaa kivuttomuutta ja sata kovinta kuviteltavissa olevaa kipua.

Tutkijat pirauttvat äideille kahden päivän ja kahden kuukauden päästä synnytyksestä. Äidit saivat antaa molempina kertoina kokonaisarvion synnytyksessä koetusta kivusta.

Parin päivän päästä annetussa arviossa äidit arvioivat koko synnytyksensä lähemmäksi synnytyksen lopussa koettua kovaa kipua kuin todellista kipukeskiarvoa. Myös kaksi kuukautta myöhemmin tehty arvio oli vastaava.

Synnytyksen kesto ei puolestaan vaikuttanut kokonaiskipuarvioon. Vaikka synnytys olisi kestänyt pitkään, äidit eivät arvioineet kokonaiskipua suuremmaksi. 

Hyviä synnytysmuistoja pöhnässä

Tutkijat vertailevat myös epiduraalisynnyttäjien ja ilman kipulääkkeitä synnyttäneiden naisten muistoja. He päätyvät esittämään, että kipulääkkeet tekevät synnytysmuistoista kivuttomampia.

Vaikka synnytys olisi kestänyt pitkään ja äidillä olisi ollut kovia kipuja ennen puudutusta, äidit muistelevat synnytystä juuri loppuvaiheessa koetun kipupiikin kautta. Epiduraali leikkaa usein juuri lopussa koetulta kipuppiikiltä terän.

Kun pitkän synnytyksen viimeiset hetket ovat kivuttomammat, äidit arvioivat koko synnytyksen kipukokemusta myönteisemmin. Tutkijat esittävätkin, että epiduraalipuudutus vaikuttaa positiivisesti synnytysmuistoihin.

Tutkimus julkaistiin Psychological Science -lehdessä.

Lähteet: Psychological Science, Medical Daily

Mitä mieltä olet artikkelista?