Korkeat sokeriarvot kasvattavat lapsen kokoa ja hankaloittavat synnytystä. Uuden tutkimuksen valossa myös lihavuus itsessään vaikuttaa lapsen kokoon.

Viimeksi päivitetty 29.12.2010

Äiti mittaa painoaan

Raskauden aikainen painonnousu ei vaikuta lapsen isokokoisuuden riskiin. (Kuva: iStockphoto)


 


Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että korkea verensokeri kasvattaa sikiön kokoa ja vaikeuttaa näin ollen synnytystä. Isokokoista vauvaa on hankala synnyttää alakautta. Isolla vauvalla on myös riski saada vammoja synnytyksessä.

Nyt tehdyssä tutkimuksessa erotettiin verensokerin aiheuttamat seuraukset lihavuuden haittavaikutuksista. Tutkimus osoitti, että pelkkä lihavuus kasvattaa lapsen kokoa.

Äidillä jonka painoindeksi on 42 tai suurempi eli vakavasti lihavalla äidillä on kolminkertainen riski saada hyvin suuri vauva kuin äideillä joiden painoindeksi on 22,6 tai pienempi.

Tutkimuksen mukaan riski on kiinni siitä paljon äiti painaa, kun hän tulee raskaaksi eikä niinkään siitä kuinka paljon hän lihoo raskausaikana.

Kansanvälinen tutkimus toteutettiin yhdeksässä eri maassa ja tutkimukseen osallistui 23316 naista. Tutkimustulokset julkaistiin British Journal of Obstetrics and Gynecology -lehdessä.

Tekski: Jarkko Uro

Lähde: BJOG

Lue myös:

”Tupakoin raskausaikana”
Tatuoinnit ja raskaus
Liika laku raskausaikana voi haitata lapsen aivojen kehitystä

Mitä mieltä olet artikkelista?