Lapsivesiembolia on äärimmäisen harvinainen komplikaatio, perinatologian erikoislääkäri, dosentti Tapio Kurki kertoo.

Viimeksi päivitetty 2.10.2008

Sektio

Sektio.“Jokaista 85 000:tta synnytystä kohden esiintyy vain yksi lapsivesiembolia. Itse en ole lähes 30 vuotta kestäneen urani aikana joutunut todistamaan yhtään tapausta”, Kurki sanoo.
Lapsivesiembolia tarkoittaa sitä, että lapsivettä ja/tai sen sisältämiä partikkeleita pääsee äidin verenkiertoon, mikä yleensä tapahtuu vasta kun synnytys on kunnolla käynnissä voimakkaine supistuksineen ja/tai sektion yhteydessä.
Kuolleisuusluvut laskussa
”Nykytiedon mukaan kyseessä on lapsiveden aiheuttama voimakas allerginen reaktio, anafylaktoidi reaktio. Komplikaatio on todella paha, mutta kuolleisuus isoissa yksiköissä, esimerkiksi yliopistollisissa sairaaloissa on alle 50 prosenttia, uusimmissa julkaisuissa puhutaan jo 30 prosentista. Tällöin hätäkeisarileikkaus on tehty nopeasti ja oikeaoppisesti sekä tehohoito aloitettu välittömästi”, Kurki kertoo.
Puhu peloista
Komplikaatiolle altistavia tekijöitä ovat ylivoimakkaat supistukset ja runsas lapsivedenmäärä.
”Lapsivesiembolia on siis tosi harvinainen ja epätodennäköinen. Jos se kuitenkin ahdistaa tai pelottaa, asiasta kannattaa puhua synnytykseen tullessa, ja valita iso yliopistosairaala synnytyssairaalaksi”, Kurki opastaa.
Lue lisää synnytyksestä:
Mitä mieltä olet artikkelista?