Synnytyspelosta kärsivä äiti kävi keskustelemasta pelostaan kätilön kanssa synnytyksen jälkeen. "Silti suoranainen inhoni raskautta ja alatiesynnytystä kohtaan ovat pahentuneet", äiti kertoo Vau.fi:n foorumilla. "Miten kukaan voi tehdä itselleen jotain niin hirveää?" hän pohtii.

Viimeksi päivitetty 24.8.2015

”Pelon takia synnytin sektiolla”

Kun nimimerkillä nahkatakkinen_tyttö kirjoittava äiti oli raskaana, hän pelkäsi synnytystä yli kaiken. Synnytyspelon takia hän synnytti sektiolla.

”Valitsin synnytystavan, koska siinä kärsimys kestää vähemmän aikaa. Lapseni syntyi viime tammikuussa, mutta synnytys ja raskaus ’vainoavat’ yhä”, hän hertoo.

Synnytyksessä henkilökunta oli äidin mielestä töykeää ja vihamielistä. Hän pelkäsi niin paljon, että sai paniikkikohtauksen ja vapisi.

”Kävin myöhemmin keskustelemassa asiasta minua hoitaneen kätilön kanssa ja saimme selvitettyä asioita hyvin. Tästä huolimatta pelkoni ja suoranainen inhoni raskautta ja alatiesynnytystä kohtaan ovat pahentuneet.”

Lue myös: Pelottaako synnytys? Testaa pelkosi laatu synnytyspelkotestillä!

”Voi raukkaa, synnyttääkö hän alateitse? Vapaaehtoisesti?”

Kun nahkatakkinen_tyttö meni myöhemmin synnytyssairaalaan puhumaan kokemuksistaan, hänestä tuntui kauhealta nähdä raskaana olevia naisia ympärillään.

”Mieleni olisi tehnyt itkeä. Kun näen raskaana olevia, mieleeni tulee heti ajatukset: ’Voi raukkaa, synnyttääkö hän alateitse? Tkeekö hän sen vapaaehtoisesti ja pelkäämättä? Miten kukaan voi tehdä itselleen jotain niin hirveää?'” hän kertoo.

Jopa lehdessä kuvattu alatiesynnytys saa inhon ja vihan nousemaan pintaan.

”Jutussa kerrottiin jonkun naisen synnytyksen kestäneen 17 tuntia. Tunsin heti vihaa ja inhoa asiaa kohtaan. Vaikka siinä luki synnytyksestä vain kahdella tai kolmella lauseella”, hän muistelee.

”Alatiesynnytys on jotain inhottavaa, surullista, ahdistavaa ja suorastaan sairasta. En voi käsittää, kuinka kukaan normaalijärkinen ja itseään kunnioittava ihminen voi tehdä itselleen jotain niin hirveää.”

Lue myös: Kuinka paljon synnytys sattuu?

”Pelkopotilasta ei tulisi ympäripuhua alatiesynnytykseen”

”Jokaiselle tulisi automaattisesti tarjota mahdollisuutta sektioon”, nahkatakkinen_tyttö vaatii.

”On aivan sairasta yrittää ympäripuhua pelkopotilaita alatiesynnytykseen sektion sijasta. Tunnen vihaa sitä kohtaan, että naisen synnytys on suunniteltu tapahtumaan näin sanoinkuvaamattomalla tavalla.”

Joskus, kun nahkatakkinen_tyttö näkee lapsiperheen, hän pohtii, kuinka äiti on pystynyt moiseen.

”Varsinkin jos perheessä on monta lasta, tulee mieleeni se, onko nainen synnyttänyt alateitse lapsensa, ja miten hän voi olla niin hullu.”

Lue myös: Sektiotarinoita: ”Muistan, kuinka tärisin leikkauspöydällä”

Oletko sinä synnyttänyt sektiolla synnytyspelon takia? Millaisia tunteita synnytys nykyään herättää? Osallistu keskusteluun: Kun synnytyksestä ja raskaudesta jää trauma.

Mitä mieltä olet artikkelista?