Sara Fisherin kaksosraskaus ei sujunut suunnitelmien mukaan. Yksi lapsista kuoli synnytyksessä ja lääkärit suosittelivat toisen abortoimista. Toinen lapsi syntyi kuitenkin yllättäen – 23. raskausviikolla.

Viimeksi päivitetty 10.8.2011

Englantilaisen Sara Fisherin raskaus sujui ongelmitta ensimmäiset kuukaudet, ja nuori tuleva äiti odotti innoissaan kahden lapsensa syntymää. Kävi kuitenkin niin, että yllättäen 16. raskauviikolla Saran lapsivedet menivät ja hän joutui sairaalaan.Alamäki jatkui muutamaa viikkoa myöhemmin, kun Sara sai vaikean tulehduksen. Tulehduksen seurauksena toinen kaksosista syntyi 22. raskausviikolla. Pieni tyttö oli elänyt kohdussa, mutta kuoli synnytyksessä.

Lääkärit olivat sitä mieltä, että toinen lapsista, pieni poika olisi abortoitava, sillä tulehdus, josta Sara kärsi, todennköisesti koituisi myös pojan kohtaloksi.

Lue myös: Miksi kohtu hylkää sikiön?

Maailman vaikein päätös

Sara oli vaikean paikan edessä: hänelle annettiin 24 tuntia aikaa päättää, ottaako hän tabletin, joka pysäyttäisi sikiön sydämen. Mutta ennen kuin hän ehti tehdä päätöstä, lapsi syntyikin yllättäen – 17 viikkoa etuajassa. Pieni Jacob-poika painoi syntyessään vain 500 grammaa – suurinpiirtein iPadin verran. Jacob on nuorin Britanniassa ennenaikaisesti syntynyt kaksonen.

Jacob 5-kuukautisena

Pieni poika eli, mutta taistelu ei ollut vielä ohi. Kesti 30 päivää ennen kuin tuore äiti sai pitää lastaan sylissään, ja 75 päivää sen jälkeen tuoreet vanhemmat pääsivät kylvettämään poikansa ensimmäistä kertaa.

Lue myös: Kohtukuolema: ”Lapsen sydänääniä ei enää löytynyt”

Lisähappea vielä kotona

Viisi kuukautta syntymänsä jälkeen Jacob pääsi kotiin, ja Sara ja Jacobin isä Scott McMahon saivat alkaa totutella tavallisen lapsiperheen arkeen.

Jacob sai kotiutumisensa jälkeenkin lisähappea, sillä hänen keuhkonsa eivät olleet vielä täysin kehittyneet.

Ensimmäisten elinkuukausiensa aikana Jacob moninkertaisti syntymäpainonsa, ja erilaisten kokeiden perusteella näyttää siltä, että Jacobin aivotoiminta on normaalia.

Jacob ja Sara.

”Minulle Jacob ei ole mikään ennätysvauva, hän on minun lapseni”, Sara Fisher kertoi Daily Mail –lehdelle.

 * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ennenaikainen syntymä

Lapsilla, jotka syntyvät 22. – 23. raskausviikoilla, on vain pieni mahdollisuus säilyä hengissä. Seuraavien viikkojen aikana mahdollisuus kasvaa merkittävästi päivä päivältä ja 25. viikon jälkeen syntyvistä lapsista jo yli puolet jää henkiin.

Useimmat 30. viikon jälkeen syntyneistä lapsista selviävät. Tyttövauvat ovat usein kypsempiä raskausviikkoihin nähden ja siten selviävät paremmin kuin ennenaikaisesti syntyneet poikavauvat. 

Lue myös: Ennenaikainen synnytys


Lähde: Daily Mail

Mitä mieltä olet artikkelista?