"Hirvee läski!" odottajalle huudeltiin bussissa. Ikävät kommentit painosta tuntuvat raskaana pahoilta. Mutta eivät fiilikset ole yhtään sen paremmat, jos tuttavat onnittelevat raskaudesta - silloin kun et ole raskaana.

Viimeksi päivitetty 17.9.2012

”Olin tänään bussissa, kun sinne paukkasi kauhean iso luokallinen lapsia, noin viidesluokkalaisia. Istuin ensimmäisillä penkeillä ja siinä sitten meni niitä kakaroita minun ohitse. Yksi poika sitten otti asiakseen kommentoida minua katsoen: ’Hirrrrrvee läski!'” odottaja kertoo Vau.fi:n foorumilla.Valitettavasti moni muukin foorumilaisista on saanut kuulla samankaltaisia kommentteja ulkonäöstään.

Lue myös: Ulkonäön kommentointi sallittu?

”Ihmiset osaavat olla idiootteja”

Arvostelijoita löytyy joka puolelta. Puolitutut ja sukulaiset ovat monesti ensimmäisenä avaamassa suutaan, mutta ilkeitä kommentteja ei pääse karkuun aina edes töissä:

”Mä olen pikaruokaravintolassa töissä ja tänään kun kävelin siellä salissa, kuulin keski-ikäisen naisen suputtavan miehelleen jotain mun mahasta. En kuullut tarkasti mitä, mutta miehen vastaus kuului aivan selkeästi; ’no kai nyt kun se syö täällä päivät pitkät noita hamppareita'”, toinen odottaja kertoo.

”Meinasin kääntyä ja sanoa että anteeksi, olen kyllä raskaana ja vatsa on sen takia suuri. Voi hitto soikoon millasta väkeä. Miten ne nyt sitten on niin paljon parempia ku minä, siinähän ne veteli hampparia poskeen samalla ku arvosteli mun mahaa”, hän kihisee.

”Ei pitäis välittää mut kyllä siitä vaan pirun huonolle tuulelle tulee.”

Lue myös: Ihana kamala vatsakumpu!

”Oletko varma, ettet ole raskaana?”

Asiakaspalvelijat saavat myös työssään kuulla kaikenlaista palautetta ja reklamaatioita – yleensä kuitenkin sentään työstään. Mutta mikä saa asiakkaat menemään henkilökohtaisuuksiin?

”Täällä kans yks ylipainoinen asiakaspalvelualalla työskentelevä. Olen kans huomannu, että kun on asiakaspalvelu työssä, niin on ihan julkista riistaa”, inhottavia kommentteja saanut nainen vastaa ketjussa.

”Vapaa-ajalla en ole kauheita kommentteja kuullut, mut töissä ihmiset saattaa tökkiä mahaan ja kommentoi ihan surutta päin naamaa”, hän kertoo ja päivittelee asiakkaiden käytöstä.

”Kamalia ihmisiä!”

Lue myös: Raskaana olevia syrjitään töissä yhä useammin

”Kerran oikeasti lihava nainen kysy, et oonko raskaana kun näytän lihoneen. Sillon en odottanut ja sanoin, että en ole. Vähän ajan päästä hän oikein tivasi, että olenko varma etten ole kun mulla on niin pyöreä vatsa.”

Monien tekisi mieli varmasti räjähtää ja sanoa pari valittua sanaa arvostelijasta itsestään. Ketjussa kirjoittavat keskustelijat eivät ole sellaiseen kuitenkaan alentuneet. Heillä on uskomattoman pitkä pinna!

Mitä sitten vastata töykeälle utelijalle?

”Ei, en ole raskaana, vaan lihava”, toteaa kirjoittaja surunaaman kera.

Lue myös: Ärsyttää, ketuttaa, pännii!

Ulkonäkökommenttien seuraukset voivat olla ikävät

Ilkeiden kommenttien laukojat ovat ajattelemattomia, eivätkä he ymmärrä, että kommenttien kohde saattaa kantaa arvosteluja mukanaan lopun elämäänsä.

”Itse koin ulkonäköarvestelua jopa neuvolassa!” pienen lapsen äiti kertoo.

”Olin ja olen yhä siinä normaalin ja lievän ylipainon rajalla josta aikaisemmassa neuvolassa lähes eläkeiässä oleva neuvolan täti minua jatkuvasti mollasi. Neuvolakäynneillä tämä nainen puhutteli vain miestäni ja minä olin pelkkää ilmaa”, hän kirjoittaa ja kertoo myös kärsineensä koko ikänsä koulukiusaamisesta.

”Joko pienen pyöreyteni tai myöhemmin kehittyneen kroppani takia.Rippi-ikäiseksi asti olin kaikille se hirrrrrvee läski kunnes en enää kestänyt ulkonäköpaineita ja aloitin sairaalloisen laihdutuksen. Juoksin joka päivä 10km,pyöräilin joka paikkaan (n.20km/pv) ja elin niin niukalla ruoalla kuin vain mahdollista seuraukset saattaakin arvata..”

Kirjoittaja kertoo kärsineensä orastavasta anoreksiasta ja bulimiasta. Tästä on aikaa nyt jo kymmenen vuotta, mutta edelleen hän sanoo seurauksien näkyvän ja tuntuvan.

”Raskausaikana painoni heitteli rankasti ja sainki loppuraskaudessa raskausmyrkytyksen ja synnytys jouduttiin käynnistämään rv39+5”, hän kertoo ja lisää:

”Onneksi lapsella kaikki oli hyvin!”

Lue koko ketju ja osallistu keskusteluun: Ihmisten kommentit ulkonäöstä

Teksti: Mira-Maria Heinonen
Kuva: Crestock

Lue myös:

Vatsaan taputtelijat
Ihmistä ympäröi näkymätön kupla, oma tila, jonka sisäpuolelle pääsevät vain kaikkein läheisimmät, eivätkä aina hekään. Raskaana oleville tosin alkaa tapahtua kummia: Heti kun vatsa alkaa näkyä, sekä tutut että tuntemattomat haluavat kilvan koskettaa kasvavaa kumpua.

Arvatkaa mitä, meille tulee vauva!
Raskaustesti näyttää plussaa, ja ilouutinen tekee mieli huutaa koko maailmalle. Mutta miten sen tekisi? Ultrakuvalla, kortilla, runolla? Tai jos vaan kertoisi niin kuin asia on? Vai antaisiko vain ihmisten huomata asianlaidan itsekseen?

Ylipainoisena raskaaksi
Ylipaino on riski sekä odottavan äidin että sikiön terveydelle. Kiloja ei kuitenkaan tipauteta tuosta vain. Riikka kertoo omasta tilanteestaan.

 

https://www.vau.fi/raskaus/Tunteet/Arvatkaa-mita-meille-tulee-vauva/A
Mitä mieltä olet artikkelista?