Perinteisesti isän raskausoireisiin liittyy vastuullisuuden tunne. Hormonien laukaisema hoivavietti saattaa näkyä tarpeena hössöttää auton turvaistuimista tai asunnon turvallisuudesta.

Viimeksi päivitetty 29.9.2011

Myös isillä saattaa olla hormonaalisia raskausoireita. Odottavien isien prolaktiini-hormonitaso saattaa nousta normaalia korkeammaksi. Prolaktiini vaikuttaa naisilla maidontuotantoon ja liittyy mm. eläinten pesänrakennusviettiin. Hoivaviettiin liittyy myös naissukuhormoni estrogeeni, jonka määrä lisääntyy miehillä heti isäksi tulemisen jälkeen. Testosteronin eli miessukuhormonin taso saattaa pudota odotusaikana jopa kolmanneksen tavallisesta.

Hormonimuutoksia on selitetty feromoneilla: miehen keho havaitsee odottavasta äidistä huokuvat kemialliset viestit ja reagoi niihin samaan tapaan kuin naispuolisten kämppisten kuukautiset synkronoituvat keskenään.

Perinteisesti isän raskausoireisiin liittyy vastuullisuuden tunne. Hormonien laukaisema hoivavietti saattaa näkyä tarpeena hössöttää auton turvaistuimista tai asunnon turvallisuudesta. Vakituisessakin työssä käyvät miehet saattavat alkaa stressata siitä, pystyvätkö elättämään perheensä. Keskeneräiset remontit ja opinnäytetyöt valmistuvat kiireellä, mikä on toki rationaalistakin ottaen huomioon ajan vähyyden lapsen synnyttyä.

Niin sanotun myötätuntoraskauden oireita – pahoinvointia, mielialan vaihtelua, uupumusta, kramppeja, lihomista – on yllättävän monilla miehillä. Hormonien lisäksi niiden alkuperää kannattanee etsiä isän pään sisältä. Oireet katoavat yleensä synnytyksen myötä, mutta niistä voi tarvittaessa käsitellä neuvolassa.

Mitä mieltä olet artikkelista?