Raskauden alkuvaiheessa odottavan äidin seksihalut saattavat olla melko vähissä suurten hormonimuutosten, pahoinvoinnin ja väsymyksen vuoksi.

Viimeksi päivitetty 29.9.2011

Raskauden toinen kolmannes on kuitenkin usein kiihkeää aikaa. Kun rankasta alkuvaiheesta on päästy, naisen kehossa ja mielessä tapahtuvat muutokset saattavat lisätä hänen seksuaalista halukkuuttaan. 13. raskausviikon tienoilla voi olla hyvä hetki pariskunnan tutkailla tilannetta ja herätellä haluja.

Jos odottava nainen käykin läpi erilaisia muutoksia, ei miehenkään tarve ja halu rakastella ole mitenkään itsestään selvää. Isät pelkäävät vahingoittavansa sikiötä, arastelevat puolisoidensa reaktioita, ja vaikka fyysinen ja elinvoimainen odottava nainen voi olla erityisen haluttava, miehen on joskus vaikea suhtautua häneen seksuaalisesti. Haluista ja haluttomuuksista puhuminen on tärkeää.

Joissain tapauksissa – esimerkiksi runsaiden supistusten aiheuttaessa huolen synnytyksen ennenaikaisuudesta – äitiysneuvola suosittelee yhdynnästä pidättäytymistä, mutta lähtökohtaisesti seksi on turvallista raskauden aikana. Sikiö on kohdussa ja lapsiveden ympäröimänä hyvin suojassa niin työnnöiltä kuin bakteereiltakin.

Raskauden edetessä rakastelu muuttuu jo ulkoisistakin syistä: kasvava vatsa ei ole omiaan kaikille asennoille. Orgasmin aikana kohtu supistelee niin, että jännittyvä, pyöreä vatsa saattaa tuntua käteen koripallolta. Sekään ei ole sikiölle vaarallista.

Mitä mieltä olet artikkelista?