Tupakka, alkoholi ja muut epäterveelliset elintavat tunnetusti heikentävät miehen hedelmällisyyttä. Miehen lisääntymiskyky kärsii kuitenkin myös muista seikoista. Tiesitkö, että esimerkiksi liiallinen liikunta voi olla haitaksi miehen hedelmällisyydelle?

Miehen hedelmällisyys voi laskea monesta syystä. Sitä voivat heikentää muun muassa monet perussairaudet, kuten diabetes sekä lääkitykset.


 


”Syntyessä laskeutumattomina olleet kivekset ja niiden myöhäinen korjaus voivat heikentää siittiömuodostusta, samoin kuin kivespussiin ja nivusalueelle kohdistuneet leikkaukset. Yleisinfektiot, erityisesti kuumetaudit, voivat aiheuttaa yleensä ohimenevää haittaa siittiömuodostukselle”, kertoo miesten lapsettomuutta tutkinut erikoislääkäri Kati Härkönen lapsettomuusklinikka Felicitas Mehiläisestä.

Myös elintavat ja ympäristötekijät voivat vaikuttaa miehen hedelmällisyyteen. Hyvä uutinen on, että näihin mies voi yleensä vaikuttaa itse.

1. Tupakasta ja päihteistä ahdinkoa siittiöille

Tupakoinnilla on Härkösen mukaan selkeä yhteys heikentyneeseen siittiömäärään ja siittiöiden huonompaan liikkuvuuteen. Alkoholin suurkulutus vaikuttaa puolestaan suoraan kiveksiin ja vähentää siittiöiden tuotantoa.

”Runsas alkoholinkäyttö voi myös muuttaa hormonitoimintaa ja heikentää sitäkin kautta miehen hedelmällisyyttä. Samoin monilla huumeilla, kuten kannabiksella, on negatiivisia vaikutuksia siemennesteeseen”, Härkönen kertoo.

Anaboliset steroidit aiheuttavat Härkösen mukaan yleensä täydellisen siittiökadon. Hormonien käytön lopettamisen jälkeen voi mennä vuosikin ennen kuin siittiötuotanto käynnistyy uudestaan.

”Joissain tapauksissa siittiökato jää valitettavasti pysyväksi”, Härkönen sanoo.

2. Ylipaino heikentää siittiötuotantoa

Ylipainoisilla miehillä runsas rasvakudos saa aikaan ylimääräisen estrogeenin muodostumista, mikä puolestaan voi jarruttaa siittiötuotantoa.

”Siittiötuotanto voi heikentyä myös ylipainosta johtuvan kivesten korkeamman lämpötilan ja lisääntyneen siemennesteen hapetusstressin vuoksi”, Härkönen kertoo.

3. Liika liikunta kuumentaa kiveksiä

Liian vähäinen liikunta edesauttaa ylipainon kertymistä, mutta liiallinen liikuntakin voi haitata miehen hedelmällisyyttä. Se voi aiheuttaa epäedullisia muutoksia miehen hormonitasoissa ja kohottaa kivesten lämpötilaa.

”Normaali siittiönmuodostus vaatii hieman alemman lämpötilan kuin mikä muualla kehossa on. Mikäli kärsii lapsettomuudesta, runsasta raskasta kestävyysliikuntaa voi olla syytä vähentää ainakin, mikäli siittiömuodostuksessa on todettu olevan ongelmaa”, Härkönen neuvoo.

Runsas pyöräily voi haitata miehen hedelmällisyyttä myös fyysisten vaurioiden kautta. Yli viisi tuntia viikossa pyöräilevillä miehillä on Härkösen mukaan todettu alentuneita siittiömääriä ja huonontunutta siittiöiden liikkuvuutta, jonka on arveltu johtuvan fyysisistä vaurioista kivesten alueella sekä kivesten lämpötilan noususta.

4. Kova rasva laskee sperman laatua

Useiden tutkimusten mukaan runsaasti vihanneksia ja marjoja, täysjyvävalmisteita, kalaa, siipikarjan lihaa ja pähkinöitä sisältävä ruokavalio parantaa siemennesteen laatua. Vauvaa toivovien miesten on syytä kiinnittää huomiota erityisesti rasvojen laatuun.

”Monityydyttymättömien rasvojen käyttö on yhteydessä parempaan siemennesteen laatuun. Runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävällä länsimaisella ruokavaliolla on sitä vastoin todettu olevan negatiivinen vaikutus hedelmällisyyteen”, Härkönen sanoo.

5. Stressin monet vaikutukset

Stressi voi haitata miehen lisääntymiskykyä eri tavoin. Se voi aiheuttaa parisuhdeongelmia ja vähentää seksihaluja ja sitä kautta yhdyntöjen määrää. Se voi myös johtaa epäterveellisien elintapojen, kuten tupakoinnin ja alkoholinkäytön lisääntymiseen, epäterveellisen ruuan syömiseen ja ylipainon kertymiseen.

”Tällä hetkellä on epäselvää, voiko stressi yksinään, esimerkiksi hormonaalisten syiden takia, olla lapsettomuuden syy ilman muita moniulotteisia muuttujia. Stressiä aiheuttaviin tekijöihin vaikuttamisella voi kuitenkin olla positiivisia vaikutuksia raskauden alkamiseen”, Härkönen sanoo.

6. Kemikaalit uhka hedelmällisyydelle

Myös erilaisilla ympäristötekijöillä, kuten ilmansaasteilla, torjunta-aineilla ja raskasmetalleilla voi olla negatiivisia vaikutuksia hedelmällisyyteen. Monet kemikaalit häiritsevät siittiötuotantoa ja ovat haitaksi miehen hedelmällisyydelle.

”Esimerkiksi muovin valmistuksessa ja maaleissa käytetyt ftalaatit ovat tunnetusti haitallisia miehen hedelmällisyydelle: niiden on todettu huonontavan siemennesteen laatua ilmeisesti lisäämällä sen hapetusstressiä. Suojauksen, mukaan lukien hengitysmaskit ja suojakäsineet, on syytä olla kunnossa kemikaalien parissa työskenneltäessä”, Härkönen sanoo.

7. Sukupuolitaudit kuriin

Pitkään sairastetut sukupuolitaudit voivat myös aiheuttaa haittaa miehen hedelmällisyydelle. Esimerkiksi klamydia voi heikentää hedelmällisyyttä myös miehillä.

”Klamydia on usein oireeton, joten oireettomanakin kannattaa käydä herkästi testissä”, Härkönen toteaa.

+ Ravintolisät voivat parantaa hedelmällisyyttä

C-, E- ja D-vitamiinin, seleenin, L-karnitiinin, sinkin ja foolihapon on monissa tutkimuksissa todettu parantavan siemennesteen laatua. Näitä antioksidantteja sisältävät ravintolisät voivat siis parantaa hedelmällisyyttä – etenkin, jos siemennesteen hapetusstressin taso on noussut.

”Tämä selviää vain siemennesteestä tehtävällä tutkimuksella, joten se ei ole monellakaan tiedossa. Tavallisista annoksista näitä valmisteita tuskin kuitenkaan on haittaa. Liiallinen käyttö sen sijaan voi olla haitaksi hedelmällisyydelle”, Härkönen toteaa.

Elintapojen parannus näkyy siittiöissä

Yleensä elintapojen ja ympäristötekijöiden vaikutus hedelmällisyyteen ei ole pysyvä, joten korjausliike kannattaa. Elintapojen muutosten vaikutukset voivat näkyä siittiöissä hyvinkin nopeasti.

”Muutosten vaikutukset ovat odotettavissa jopa jo muutaman viikon kuluttua tapauksissa, joissa ongelma on ollut liiallinen siemennesteen hapetusstressi. Siittiöiden muodostuminen kestää noin kolme kuukautta, joten selkeämmin vaikutukset näkyvät yleensä tämän ajan jälkeen”, Härkönen kertoo.

Pienikin muutos elintavoissa voi olla ratkaiseva

Elintapojen vaikutus miehen hedelmällisyyteen on Härkösen mukaan hyvin yksiköllistä. Niinpä etukäteen ei voi tietää, mikä seikka on kenelläkin ratkaiseva raskauden alkamiselle.

”Silloin, kun miehen siemennesteen laatu on normaali, elintapojen muuttamisella ei luultavasti isoa parannusta hedelmällisyyteen saada aikaan. Pitkittyneen raskausyrityksen yhteydessä pienikin muutos elintavoissa voi kuitenkin olla ratkaiseva raskauden alkamiselle.”

Ikä laskee miehenkin hedelmällisyyttä
Myös miehen korkea ikä heikentää siemennesteen laatua. Monet elämän aikana kertyneet altistukset elintapatekijöineen sekä sairaudet vaikuttavat siemennesteeseen. Laadun heikkeneminen on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen iän myötä siemennesteen siittiöpitoisuus ja siittiöiden liikkuvuus heikentyvät. Myös DNA-vauriot lisääntyvät. Iän vaikutus miehen hedelmällisyyteen ei kuitenkaan ole lainkaan niin dramaattinen kuin naisilla. Vanhakin mies voi tulla isäksi.

Lähteet: Felicitas Mehiläinen – Miehestä johtuva lapsettomuus

Mitä mieltä olet artikkelista?