Keskenmenot ja ennenaikaiset raskaudet voivat johtua kohdun kyvyttömyydestä pysyä kiinni. Lue, milloin kohdunkaulan tukilangasta voi olla apua.

Viimeksi päivitetty 19.3.2012

Felicity-tyttäreni syntyi ennenaikaisesti jo 24 viikolla. Ennenaikaisuus johtui kohdunkaulan liian aikaisesta avautumisesta”, Sara Stidd kertoo lehdelle.Felicity sai vakavan aivovamman ennenaikaisuuden vuoksi. Hän on nyt viisivuotias, mutta hänen henkinen kehityksensä on jäänyt yksikuisen vauvan tasolla. Lapsi on jatkuvassa hengenvaarassa, eikä todennäköisesti koskaan kasva aikuiseksi.

Väsyttävä vuoderaskaus

”Halusimme lisää lapsia, mutta tiesimme, että kohdunkaulan ongelmat toistuisivat uudessa raskaudessa. Makasin sängyssä koko raskausajan, jottei paino olisi kohdunsuulla. Kahdenneltatoista viikolta asti nousin ylös vain suihkua ja vessaan”, Stidd kertoo.

Vaikka Stidd sai 37-viikolla syntyneen terveen pojan, oli yhdeksän kuukauden makaamisen seuraukset raskaat.

”Raskauden jälkeen käveleminen sattui, sillä jalkapohjani olivat pehmenneen. Liikunnan puute myös lihotti minua todella paljon”, Stidd kertoo.

Langasta huomattava apu

Stidd sai tietää kohdunkaulan tukilangasta kolmannen raskauden alkuvaiheessa. Lanka asetettiin robottileikkauksena, josta ei jäänyt pitkää leikkaushaavaa.

Raskaus oli täydellinen. En ollut kertaakaan vuodelevossa. Jätin urheilemisen pois, vaikka todennäköisesti minun ei olisi tarvinnut”, Stidd kertoo.

Stidd synnytti tukilangan ansioista pari päivää vajaa 37-viikkoisena Tori-tyttären.

Tapaukset harvinaisia

Keskisuomen keskussairaalassa kohdunkaulan tukilankaleikkauksia tehdään korkeintaan muutama vuodessa.

”Jos kohdunsuu on heikko naisen rakenteesta tai jonkin toimenpiteen seurauksena, on tukilanka ainoa pelastava operaatio”, ylilääkäri Jenni Metsälä Keski-Suomen keskussairaalasta kertoo.

Keskenmenot ja ennenaikaiset synnytykset johtuvat useimmiten muista syistä.

”Tulehduksesta tai lapsen rakennepoikkeavuudesta johtuneisiin keskenmenoihin tukilanka ei auta”, Metsälä huomauttaa.

Teksti: Jarkko Uro

Kuva: Crestock

 

Lue myös:

Kohtukuolema: Lapseni syntyi kuolleena
Puhelin vaaraksi vauvalle
Synnytyspelko varjostaa raskautta

Mitä mieltä olet artikkelista?