Haaveiletko vauvasta, mutta ainainen sekstaaminen väsyttää? Aamulämpö paljastaa ovulaation ja auttaa ajoittamaan seksin oikeaan hetkeen.

Viimeksi päivitetty 15.10.2008

Ovulaation ajankohtaa voi jäljittää mittaamalla aamulämpöä (BBT, basal body temperature). Aamulämmöllä tarkoitetaan heti herättyä mitattua ruumiinlämpöä.


 

 


Kun lämpö notkahtaa noin neljännes asteen edellispäivän tulosta alemmas, on munasolu todennäköisesti irtoamassa. Jos ovulaatio on tapahtunut, lämpö nousee seuraavana päivänä puolesta asteesta asteeseen.

Lämpö laskee takaisin ennen kuukautisten alkamista. Jos taas olet raskaana, aamulämpö jää korkeammalle tasolle.

Lue myös: Mies tietää milloin nainen ovuloi

Taulukot ja ohjelmat

Perinteisesti lämmönvaihtelua on tilastoitu paperille. Näitä taulukoita voi ladata verkosta. Netti tarjoaa myös monimutkaisempia aamulämpölaskureita.

Aamulämmön lisäksi nettilaskureihin voi syöttää tietoja esimerkiksi krampeista, energiatasoista ja seksin harjoittamisen ajankohdasta. Tietojen avulla käyttäjä oppii tuntemaan oman kehon antamia ovulointimerkkejä.

Toiset laskurit etsivät ovulaation automaattisesti annettujen tietojen perusteella. Toiset ohjelmat taas painottavat mittaajan omaa harkintaa.

Lue myös: Haluttaako? Ehkä ovuloit

Tarkkaa hommaa

Aamulämmön mittaamisessa on oltava tarkka. Mittaamiseen kannattaa käyttää samaa mittaria, etteivät tulokset heittele eri laitteiden takia. Lämpö täytyy ottaa suusta, vaginasta tai peräsuolesta, sillä kainalosta ei saa riittävän tarkkaa aamulämpölukemaa.

Tehtävään on olemassa omia aamulämpömittareita, joiden ominaisuuksiin kuuluu tarkkuus ja edellisten tulosten muistaminen. Mittari osaa myös piipauttaa, jos lämpötila on muuttunut oleellisesti edellisestä mittauskerrasta.

Lue myös: Ovulaatio saa naisen puhumaan korkeammalta

Metodin heikot puolet

Aamulämpöön vaikuttaa monet häiriötekijät. Heräämisajankohta, alkoholin käyttö ja makuuhuoneen lämpötila muuttavat kaikki aamulämpölukemaa.

Lämpötilat eivät myöskään vaihtele kaikilla naisilla yhtä voimakkaasti. Toisilla ovulaatio ei aiheuta minkäänlaista notkahdusta aamulämmössä. Silloin ovulaation voi havaita vasta seuraavana päivänä nousseesta lämmöstä.

Täydellistä tarkkuutta kaipaaville on olemassa myös toinen metodi: Ovulaatiohetken löytää mittaamalla luteinisoivan hormonin pitoisuuden virtsasta. Kotikäyttöisiä LT-testejä voi ostaa apteekista.

Apua aamulämmön taulukointiin:

http://go28days.com

Mitä mieltä olet artikkelista?