Pulloruokinta korvikkeella tai äidinmaidolla on hyvä tapa ruokkia vauvaa, mutta sen oikea toteuttaminen vaatii osaamista.

Viimeksi päivitetty 23.10.2019

Vauvantahtinen pulloruokailu tarkoittaa sitä, että lapsi pääsee milloin tahansa saamaan ruokaa ja saa syödä sitä niin kauan ja niin paljon kuin haluaa. Vanhempi oppii lukemaan yhteisen ajan avulla vauvan nälkäviestejä ja vastaamaan niihin, jolloin pulloruokailuhetkestä muodostuu hyvin läheinen hetki.

”Olipa kyseessä osittaisimetetty tai kokonaan pulloruokaileva vauva, sopiva virtaus tutin läpi on tärkeää. Erityisesti osittaisimetetyillä vauvoilla olisi hyvä, että virtaus on hidas, ja että tutin muotoilu muistuttaa mahdollisimman paljon rintaa”, sanoo imetysohjaaja Greta Rossi.

Pullolakko tai rintalakko

Jos vauva saa syödäkseen sekä pullosta että rinnasta, saattaa olla, että hän alkaa suosia toista enemmän kuin toista.

”Useimmiten tilanne menee nopeasti ohi eikä vauva ehdi kärsiä tilanteesta. Tutin vaihto pulloon, rintakumin käyttö rinnassa, syöttöpaikan vaihto ja ihokontaktissa rauhoittaminen ovat esimerkiksi hyviä keinoja yrittää auttaa lasta. Kaikkein tärkeintä on rauhallisuus”, Rossi muistuttaa.

Kuuntele podcast, niin tutuiksi tulevat oikeanlaisen tuttipullon valinta, pullojen käsittely, säilytys ja pesu, korvikkeen valinta tai äidinmaidon säilytys ja pakastaminen…sekä monet pulloruokailuun liittyvät hyvät niksit!

Kuuntele muitakin Vau.fi-Podcasteja:

Mitä mieltä olet artikkelista?