Synnytyksen jälkeen kehossa tapahtuu lyhyen ajan sisällä paljon isoja muutoksia: painopiste muuttuu kun vartalon edessä ei ole enää mahan painoa, alapää tuntuu vieraalta ja

Viimeksi päivitetty 23.10.2019


MAINOS | PAMPERS: Mitä kosketus merkitsee vauvalle?


 

Alatiesynnytyksen aikana emättimen ja lantion alueen kudokset venyvät, jotta lapsi mahtuu syntymään maailmaan. Tämän seurauksena vähintään muutaman päivän ajan synnytyksen jälkeen voi tuntua siltä, että nainen itsekään ei tunnista alapäätään omakseen: pissaaminen tuntuu kummalliselta, ja jos käsipeilillä vilkaisee, näky on hyvin erilainen kuin ennen. Keho kuitenkin lähtee nopeasti palautumaan synnytyksen rasituksista.

”Kuluu viikkoja, ennen kuin turvotus laskee ja kudokset alkavat palautua. Sitä ei kuitenkaan kannata jäädä odottelemaan, vaan alkaa tutustua lempeästi ja rauhallisesti omaan kehoon heti synnytystä seuraavana päivänä”, sanoo äitiysfysioterapeutti Sarianna Jakobsson.

Hyvä ensimmäinen harjoitus on lantionpohjan lihasten paikantaminen ja varovainen herättely.

Milloin taas uskaltaa harrastaa?

Vatsalihasten palautuminen raskauden aiheuttamasta venytyksestä on hyvin yksilöllistä: toisilla se tapahtuu jo parissa kuukaudessa, toisilla siihen saattaa mennä paljon kauemmin.

”Jännesauman, eli vatsalihasten välisauman tarkkailu on todella tärkeää. Vasta kun sen toiminta on palautunut, on mahdollista saada keskivartaloon niin sanottu syvä tuki”, Jakobsson valaisee.

Kuuntele podcast niin tiedät, miten esimerkiksi synnytyksestä tulleiden repeämien arpia tulisi hoitaa, jotta ne eivät alkaisi kiristää ja mistä tunnistaa, että jännesauma on palautunut riittävästi!

Kuuntele muitakin Vau.fi-Podcasteja:

Mitä mieltä olet artikkelista?