Viikkoja jatkuva jälkivuoto, virtsankarkailu, tikit ja ummetus, jälkisupistukset... itkuisuudesta ja masennuksen tunteista puhumattakaan. Vauvan saaminen on muutakin kuin ruusunpunaista ihanuutta – synnyttäjän vartalo menee läpi melkoisesta mankelista niin fyysisesti kuin hormonaalisestikin.

Viimeksi päivitetty 23.10.2019



Synnytyksen jälkeiset päivät ja viikot ovat täynnä yllätyksiä – monet niistä epämieluisia. Moni tuore äiti saa havaita, että vaikka vauva on maailmassa, keho on edelleen jonkilaisessa välitilassa raskauden ja normaalihallinnan rajamailla: jälkivuodon vuoksi jalkovälissä on valtava side, jälkisupistusten kipeys saa kyyneleet kihoamaan silmiin ja vessassa käyminen tuntuu nirhaumien, mahdollisten tikkien, peräpukamien ja ylipäänsä paikkaansa hakevien lihasten vuoksi epämiellyttävältä.

”Verentungos lantiossa ja ulkosynnyttimissä saattaa aiheuttaa ruhjeita ja turvotusta, synnytyksen aikana tulee usein pieniä repeämiä tai saatetaan joutua tekemään välilihan leikkaus. Lisäksi naisen kehossa tapahtuu dramaattisia hormonaalisia muutoksia, jotka vaikuttavat mielialaan”, kertoo synnytys- ja naistentautien dosentti Eeva Ekholm.

Muutokset ovat tarpeellisia, jotta esimerkiksi maidontuotanto voi käynnistyä ja kohtu pääsee supistumaan entiseen kokoonsa.

”Keho kyllä merkittävän hyvin palautuu raskauden ja synnytyksen seurauksista, mutta aivan entiselleen tuskin kukaan palaa – raskaus on perustavanlaatuinen muutos keholle”, Ekholm toteaa.

Kuuntele podcast, niin saat tietää esimerkiksi sen, miksi synnytyksen jälkeen naisilla on jälkivuotoa, mistä jälkisupistukset johtuvat ja miksi virtsankarkailu vaivaa useimpia synnyttäjiä.

Kuuntele muitakin Vau.fi-Podcasteja:

Mitä mieltä olet artikkelista?