Raskaus on keholle todellinen mullistus: kasvava vatsa aiheuttaa muutoksia tasapainossa, hormonit puolestaan vaikuttavat liitoksiin ja niveliin.

Viimeksi päivitetty 23.10.2019

Raskauden aikana odottajan kehossa tapahtuu muuttuvien hormonien ja lisääntyvän painon myötä monia muutoksia. Erityisesti raskausviikosta 16. alkaen sikiö alkaa kasvattaa kokoa, ja sen myötä myös odottajan vatsa pullistuu.

”Kehonhuollon merkitys kasvaa raskauden myötä, kun lantion alueella alkaa tapahtua muutoksia ja vatsan paino kasvaa. Oikeilla harjoitteilla saadaan vahvistettua keskivartaloa tukevia lihaksia ja haettua oloa helpottavia asentoja”, kertoo äitiysfysioterapeutti Sarianna Jakobsson.

Lopeta liian raju liikunta, etsi lantionpohjan lihakset

Omiin liikuntatottumuksiin saattaa joutua tekemään muutoksia, jos on tottunut harrastamaan juoksua, hyppyjä ja tärähdyksiä sisältävää liikuntaa. Omaa sykealuetta kannattaa seurata, jotta ei tule liian pitkiä korkean sykkeen jaksoja – mieluummin intervalliharjoittelua, jos sykkeennostoa vielä kaipaa.

”Sen sijaan syvien vatsalihasten rauhallinen hakeminen ja lantionpohjan lihasten treenaaminen on hyvästä aivan kaikille, aiemmasta aktiivisuustasosta riippumatta. Niiden tietoinen harjoittaminen ja rentouttaminen auttaa myös synnytyksestä toipumisessa, Jakobsson vinkkaa.

Kuuntele podcast niin saat lisätietoa vartalon muutoksista raskausaikana ja siitä, miten voit itse harjoitella omaa oloasi paremmaksi!

Kuuntele muitakin Vau.fi-Podcasteja:

Mitä mieltä olet artikkelista?