Sokerirasituskoetta suositellaan valtaosalle raskaana olevista: kaikkiaan noin kolme tuntia kestävän testauksen aikana selvitetään odottajan riski sairastua raskausdiabetekseen.

Viimeksi päivitetty 23.10.2019



Tavallisimmillaan sokerirasituskoe otetaan toisen raskauskolmanneksen lopulla, viikoilla 24.–28. Mikäli äidillä on useita riskitekijöitä (esimerkiksi ylipaino, sukurasite, tai sairaudet kuten PCOS), testi saatetaan tehdä jo raskausviikoilla 12.–16.

Kokeen ottaminen kestää noin kolme tuntia, ja sen aikana otetaan kolme verikoetta kyynärtaipeesta: niiden avulla selvitetään onko odottajalla raskausdiabetes. Kokeen tulokset saa yleensä heti, ja ne näkyvät myös OmaKanta-palvelussa.

”Sokerirasitustesti tehdään, jotta voidaan varmistaa sikiön hyvä ja turvallinen kasvu sekä äidin terveys”, kertoo terveydenhoitaja Susanna Tamminen.

Raskausdiabetes on joka viidennellä odottajalla

Raskausdiabetes on varsin yleinen odottajien vaiva: lähes joka viidennellä odottajalla sokerirasitustestin tulos poikkeaa tavoitearvoista. Osa positiiviseksi testatuista on itsekin huomannut olonsa erikoiseksi, osalle testitulos taas tulee täytenä yllätyksenä.

”Esimerkiksi voimakas janontunne tai väsymys saattaa olla oire raskausdiabeteksesta, tai sitten äitiysneuvolan käynneillä saattaa herätä epäilys, kun terveydenhoitaja huomaa virtsaan erittyneen sokeria”, sanoo Tamminen.

Jos odottajalla on raskausdiabetes, se vaatii hoitoa. Lievimmillään saattaa riittää, että odottava äiti mittaa loppuraskauden ajan verensokereitaan, kiinnittää huomiota ruokavalioonsa ja liikuntatapoihinsa. Mikäli tilanne on vaikea, käytetään lisäksi suun kautta annosteltavia tabletteja tai kehoon pistettävää insuliinia hoidon tukena.

Kuuntele podcast niin saat tietää tarkemmin miten sokerirasitustesti tehdään, miten sairautta hoidetaan ja vaikuttaako raskausdiabetes esimerkiksi synnytykseen!

Kuuntele muitakin Vau.fi-Podcasteja:

Mitä mieltä olet artikkelista?