Yleensä synnytys etenee neljän vaiheen kautta: latenssivaihe, avautumisvaihe, ponnistusvaihe ja jälkeisvaihe. Joskus latenssivaihe voi olla lähes huomaamaton.

Viimeksi päivitetty 23.10.2019



Latenssivaihe

Latenssivaihe ei virallisesti ole synnytyksen vaihe, mutta edeltää sitä usein. Latenssivaiheessa tuntuu siltä, että mitään ei vielä tapahdu, vaikka itse asiassa keho ja mieli valmistautuvat jo tulevaan synnytykseen – äiti vain ei vielä tiedosta sitä. Jälkikäteen latenssivaiheen saattaa tunnistaa tietynlaisesta levottomuudesta, uuvuttavuudesta ja tuskaisuudesta.

”Supistuksia tulee, mutta niiden voimakkuus vaihtelee ja ne ovat epäsäännöllisiä – välillä ne saattavat tauota useammaksi tunniksi”, kertoo synnytyssalikätilö Minna Bergman.

Supistusten myötä kohdunsuu kypsyy ja valmistautuu avautumisvaiheeseen.

Avautumisvaihe

Avautumisvaiheessa supistukset tihenevät ja muuttuvat säännöllisiksi. Kun olo kotona alkaa käydä liian tukalaksi tai epävarmaksi, on aika lähteä sairaalaan. Lapsivesi saattaa mennä jo ennen avautumissupistusten alkua, mutta se saattaa toisaalta mennä vasta hetki ennen lapsen syntymää.

”Moni ensisynnyttäjä saattaa turhautua kuullessaan, että kohdunsuu onkin tuntien supistelun jälkeen avautunut vasta esimerkiksi yhden sormen verran tai pari kolme senttiä. Se ei kuulosta paljolta, mutta elimistö on siinä vaiheessa tehnyt jo valtavan työn”, Bergman muistuttaa.

Ponnistusvaihe

Kun kohdunsuu on täysin auki, kymmenen senttiä, saattavat supistukset hiipua hetkeksi. Keho valmistautuu ponnistamaan lasta ulos kohdusta.

”Yleensä ponnistusvaihe on ensisynnyttäjällä ohi alle tunnissa, uudelleensynnyttäjällä se saattaa kestää vain muutamia minuutteja – tai edelleen sen tunnin”, Bergman kertoo.

Jälkeisvaihe

Lapsi pyyhitään ja nostetaan äidin rinnalle sopeutumaan rauhassa kohdunulkoiseen maailmaan. Napanuora saa rauhassa sykkiä loppuun, jonka jälkeen se leikataan. Lapsen jälkeen kohdusta on vielä ponnistettava ulos istukka, joka syntyy yleensä noin puolen tunnin sisällä lapsen syntymästä.

”Tämän jälkeen äiti ja lapsi viettävät vielä pari tuntia tarkkailussa. Sitten on aika siirtyä lapsivuodeosastolle opettelemaan yhteiseloa vauvan kanssa”, Bergman kertoo.

Kuuntele podcastista tarkemmat kuvailut jokaisesta synnytyksen vaiheesta!

Kuuntele muitakin Vau.fi-Podcasteja:

Mitä mieltä olet artikkelista?