Mitä enemmän kivunlievityksen konsteja odottava äiti tietää jo ennen synnytyksen h-hetkeä, sitä paremmin hän osaa itse miettiä, mikä niistä saattaisi tuoda apua juuri hänelle. Siksi synnytyssalikätilö Minna Bergman suosittelee tutustumaan aihepiiriin jo hyvissä ajoin.

Viimeksi päivitetty 23.10.2019

”Moni ei osaa mieltää meille luontaisia tapoja reagoida tukalaan oloon edes kivunlievitykseksi, vaikka juuri sitähän ne ovat: asennon vaihtelut, selän hierominen ja painaminen, syvään hengittäminen, äänenkäyttö… Kaikkien näiden tarkoitus on lievittää kivun tuntemuksia”, Bergman huomauttaa.

Lääkkeettömät vaihtoehdot kiinnostavat

Synnytyksen helpottamiseen löytyy lukuisia tekniikoita, jotka hyödyntävät kehon omaa kykyä vaimentaa kivun tuntemuksia. Esimerkiksi akupainanta, akupunktio ja gua-sha ovat synnytyssaleissa kysyttyjä kivunlievityksen tekniikoita. Ne kuitenkin vaativat erityisosaamista, joten automaattisesti jokainen kätilö ei niitä pysty tarjoamaan.

”Kannattaa kuitenkin rohkeasti kysellä näiden perään jos ne kiinnostavat – kaikista sairaaloista luulisi löytyvän henkilökuntaa, joka on jo käynyt koulutuksessa ja tulee mielellään auttamaan”, Bergman sanoo.

Ilokaasu ja erilaiset puudutukset

Ilokaasu on lääkkeellisistä kivunlievityskeinoista ehdottomasti suosituin synnytyksen avittaja. Sitä synnyttäjän itsensä on helppo annostella ja säännöstellä hengitysmaskista. Erilaiset pistettävät puudutukset puolestaan vaativat laittajakseen joko gynekologin tai anestesialääkärin.

Kuuntele tarkemmat kuvaukset erilaisista lääkkeettömistä ja lääkkeellisistä kivunlievityskeinoista podcastista!

Kuuntele muitakin Vau.fi-Podcasteja:

Mitä mieltä olet artikkelista?