Karuselli, merirosvolaiva, vauhtimato ja possujuna. Joko tänä kesänä on naperon ensimmäisen huvipuistohurvittelun aika? Esittelyssä Lintsi, Särkänniemi, Muumimaailma ja moni muu lapsiperheen suosikkikohde.

Viimeksi päivitetty 22.6.2010

Perheen pienimmät eivät vielä kummoista lomaohjelmaa kaipaa. Jos hupijalkaa alkaa kuitenkin vipattaa, on lapsiperheen lomahuvituksia tarjolla monissa huvipuistoissa. Pikkuväki pääsee hurvittelemaan joissain paikoissa ilahduttavasti ilmaiseksi, toisissa peritään maksu iän tai pituuden perusteella.

Kaikille tuttujen Lintsin ja Särkänniemen lisäksi kesähauskaa on ympäri Suomen erilaisissa koko perheen huvi- ja elämyspuistoissa. Tässä muutama poiminta.

Linnanmäki on Suomen vanhin ja suosituin huvipuisto Helsingissä. Lasten laitteita Lintsillä on melkein 30, pienimmille muksuille niistä sopii 10. Minihupi-ranneke alle 100 cm pitkille lapsille 18 euroa, ja minihupilaisen huoltaja pääsee tenavansa kanssa maksutta mukaan. Alle vuoden ikäinen pääsee Vauvahupi-tarralla soveltuviin laitteisiin ilmaiseksi aikuisen kanssa.

Särkänniemi Tampereella on maamme monipuolisin huvipuisto. Lasten Ipanaario-alueella laitteita on toistakymmentä. Ipanaarion laitteista monet ovat vain lapsille, eli aikuinen ei voi tulla laitteeseen mukaan. Särkänniemessä on myös lasten eläintarha, jossa on ihmeteltävänä 30 eri eläinlajia. Lisäksi alueella on delfinaario, akvaario, planetaario ja taidemuseo. Alle 4-vuotiaiden Ipana-avain 19 euroa.

Tykkimäki on Suomen kolmanneksi suurin huvipuisto Kouvolassa. Lasten laitteita on yli 20, useat sopivat myös pienille. Alle 90 cm pitkä pääsee soveltuviin laitteisiin ilmaiseksi aikuisen kanssa. 90-120 cm pitkiltä lapsilta ranneke 25 euroa. Puistossa on myös Mukkelis Makkelis -touhupaviljonki, jossa voi leikkiä ja touhuta kaksi tuntia sisätiloissa 5 euron hintaan.

Powerpark Alahärmässä on Pohjanmaan oma elämyspuisto. Huvipuistossa on yli 20 lasten laitetta, joista monet soveltuvat myös pienille. Powerparkissa on myös Satumaa, jossa asuu Rölli-peikko. Lisäksi kartingia. Alle 130 cm mittaisten huvipuistoranneke 21 euroa.

Wasalandia on maamme viidenneksi suosituin huvipuisto Vaasassa. Lasten laitteita yli 20 kpl, myös pienille sopivia. 0-3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi, isommilta ranneke maksaa 12 euroa.

Nokkakiven huvipuisto on Suomen uusin huvipuisto ja sijaitsee Lievestuoreella lähellä Jyväskylää. Puistossa on useita laitteita myös pienille lapsille. Nokkakivessä on myös lammasfarmi ja pensaslabyrintti. Alle 100 cm pitkien lasten ranneke 16 euroa.

Visulahti on elämyspuisto Mikkelissä. Visulahden Dinosauriassa on vesipuistoalue ja seikkailupaikkoja. Alueella on lisäksi vahakabinetti, museoautonäyttely ja Xon-puisto. Alle 3-vuotiaat ilmaiseksi, isommilta lippu 21,50 euroa.

Kesämaa on touhupuisto Punkaharjulla. Kesämaassa on sekä vesipuisto että kuivan maan aktiviteetteja. Alle 3-vuotiaat ilmaiseksi, isommilta lippu 16 euroa.

Peukkula on seikkailupuisto Jyväskylässä. Peukkula tarjoaa erilaista ohjelmaa ja leikkejä satuhahmojen vetämänä: mukana menossa muun muassa Noita Nokkonen, Peukkis Peukalopotti ja Merirosvo Arpinaama. Lasten ranneke 18 euroa, alle 2-vuotiaat ilmaiseksi.

Muumimaailmassa seikkailevat tietenkin tutut muumihahmot. Muumimaailma sijaitsee Naantalissa. Alle 3-vuotiaat ilmaiseksi, isommilta ranneke 23 euroa.

Teksti: Hanna Brockman
Kuva: Crestock

Lue myös:

Teatteria vauvoille
Vau.fi tutustuu Vauvakinoon
Vauvakutsuilla juhlitaan elämää

Mitä mieltä olet artikkelista?