Psykologi Terri Apter kertoo kirjassaan Difficult Mothers vaikeista äitityypeistä. Tarkista, mitä seurauksia äidin vaikeuksilla ja vaikeilla luonteenpiirteillä voi olla lapsen kehitykselle.

Viimeksi päivitetty 18.11.2022

Vihainen äiti

Kaikki äidit ovat joskus vihaisia. Välillä vihaiset ärähdykset ovat jopa hyväksi lapselle. Kun lapsi aikoo rynnätä autotielle, on viisasta kiekaista jämäkkä pysähtymiskäsky.



Äidin stressi, ylirasittuminen tai yksinkertaisesti äkäinen luonne saattaa johtaa perheen jatkuvaan vihamieliseen ilmapiiriin. Silloin lapsi joutuu olemaan jatkuvasti varuillaan: koska äiti suuttuu taas?

Lapsen sterssihormonitasot nousevat vihamielisessä ympäristössä. Ympäristö ei ole ihanteellinen lapsen kehitykselle. Pitkäaikainen stressi jättää psyykkiset arvet lapsen mieleen.

Äksyilevän äidin mielialoja mukailleista lapsista kasvaa tyypillisesti miellyttämishaluisia aikuisia. Aikuisina he voivat olla erinomaisia riidanratkojia. Oman kiukun näyttäminen saattaa kuitenkin olla näille lapsille todella vaikeaa myös aikuisena.

Lue myös: Äiti, valehtelun mestari

Kontrolloiva äiti

Kun äiti määrää kaiken lapsen elämässä, ollaan vaarallisilla vesillä. Lapsi oppii nopeasti valehtelemaan äidille, koska vain siten on mahdollista olla aina mieliksi.

Kontrolloivan äidin käskyjen alla elävän lapsen on vaikea tunnistaa omia halujaan. Omien valintojen tekeminen voi saada lapsen jopa äärimmäisen ahdistuneeksi.

Lapselle saattaa kehittyä yksi kunnioitettava piirre aikuisena. Koska lapsi ei ole tottunut luottamaan omiin ajatuksiinsa, hän osaa myös puntaroida niitä ennen kuin sanoo ajatuksensa julki.

Lapsen ja äidin vääristynyt valtasuhde jättää kuitenkin paljon arpia pienen ihmisen mieleen. Jotta arvet parantuisivat, täytyy ihmisen syventyä siihen, mitä juuri hän itse haluaa tehdä elämässään.

Lue myös: Kiintymyssuhde hukassa

Kateellinen äiti

”Miksi hän saa olla onnellinen, kun minä en itse ole?”

Tällaisia vääristyneitä ajatuksia kateellinen äiti pyörittelee päässään. Siinä missä lapsi odottaa äidin ilahtuvan hänen saavutuksistaan, äiti reagoikin päinvastaisesti. Äiti vähättelee lapsen tekoja. Hän saattaa myös kehua, mutta vaientaa kehut pian syyttämällä lasta leuhkaksi.

Kateellisesta äidistä tuntuu, ettei hänellä voi olla hyvää suhdetta lapseen, jos lapsi ei ryve omassa alemmuudessaan samalla tavalla kuin hän itse.

Aikuisina kateellisen äidin kasvattamat lapset saattavat olla kovia suorittamaan asioita. He ovat kuitenkin yrittäneet koko elämänsä miellyttää äitiään turhaan. Siksi on tyypillistä, etteivät he tunne laisinkaan ylpeyttä saavutuksistaan.

Lue myös: Liian kiltit äidit

Narsistinen äiti

Itseensä käpertynyt narsistinen äiti ei osaa vastata lapsen emotionaalisiin tarpeisiin. Hän ei myöskään osaa erottaa itseään lapsistaan. Lapset ovat narsistiselle äidille väline osoittaa omaa erinomaisuuttaan.

Tällaisessa sairaassa ilmapiirissä elävät lapset joutuvat miellyttämään äitiään jatkuvasti. Lapset eivät kuitenkaan voi koskaan täyttää äidin tuntemaa tyhjyyttä. Lasten täytyy myös varoa tekemisiään ja puheitaan, sillä narsistinen äiti saattaa loukkaantua pienimmistäkin asioista.

Aikuisena lapset saattavat pyrkiä yhä korkeampiin saavutuksiin, mutta tuntevat silti itsensä mitättömiksi.

Lue myös: Narsistille lapsi on itsen jatke

Poissaoleva äiti

Äidin masennuksesta tai päihteiden väärinkäytöstä seuraa usein epäterve suhde äidin ja lapsen välille. Masentunut tai päihtynyt äiti ei pysty vastaamaan lapsen tunteisiin.

Tutkimusten mukaan äidin pitkittynyt poissaolo on erittäin haitallista. On osoitettu, että lapsen aivokemiat menevät sekaisin, jos äiti ei pysty ilmaisemaan omia tunteitaan tai ottamaan vastaan lapsensa tunteita.

Lapselle käy usein niin, että hän näkee itsensä äidin lohduttajana. Rooli on lapselle liian raskas, sillä lapsi alkaa tuntea vastuuta äidin poissaolosta.

Aikuisena poissaolevan äidin kasvattama lapsi ei osaa luottaa siihen, että ihmiset tukisivat häntä vaikeina aikoina. Myös onnen ja surun tunteet saattavat näyttäytyä käsittämättömän suurina ja pelottavina.

Lähde: Apter, T. (2012). Difficult Mothers

Lue lisää vanhemmuudesta:

Mitä mieltä olet artikkelista?