Lapsen saaminen lisää jo entuudestaan onnellisten parien onnellisuutta. Mutta vain puolentoista vuoden kuluttua vauvaperheonni alkaa rakoilla, ja kun lapsi täyttää kaksi, emme ole yhtään tyytyväisempiä elämäämme kuin ennen raskautta.

Viimeksi päivitetty 24.3.2023

Psykologian tutkijat Gunvor Marie Dyrdal ja Richard E. Lucas ovat tutkineet pariskuntien kokemuksia lasten saamisesta.”On helppo olettaa, että lapsen saaminen tuo automaattisesti onnen mukanaan. Jotkut saattavat jopa ajatella, että lapsen hankkiminen korjaa kaikki parisuhdeongelmat”, Dyrdal sanoo.

Näin ei kuitenkaan ole. Raskautta edeltänyt onnellisuuden taso nimittäin vaikuttaa merkittävällä tavalla myös ”vauvanjälkeiseen” onnellisuuteen: jos parisuhde oli jo ennestään onnellinen, jälkikasvu lisää onnen määrää. Onneton parisuhde puolestaan pysyy onnettomana lapsesta huolimatta.

Vauvahaaveilun onnea

Lapsista haaveilu on iso osa lapsiperheonnea. Tutkimuksessa selvisi, että vanhemmat olivat onnellisimmillaan vauvan suunnittelun, raskauden ja syntymän tienoilla.

”Pariskunta voi olla hyvin innostunut vauvaunelmastaan. Monet unohtavat, millainen todellisuus lapsen kanssa odottaa: oma aika vähenee ja voi olla hankalaa tavata ystäviä tai urheilla. Vauva yleensä myös valvottaa”, Dyrdal listaa.

Siitä huolimatta vauvan syntymässä on jotain maagista. Tämä taianomainen hetki johtaa onnellisuuden kasvamiseen siitäkin huolimatta, että talossa olisi jo entuudestaan pieniä lapsia.

Taaperoiden vanhemmat onnettomia?

Vauvaonni pysyy yllä noin kahden vuoden ajan syntymän jälkeen. Tämän jälkeen saavutetaan lähtötaso.

Mutta ei siinä vielä kaikki: käyrä jatkaa laskusuhdanteista menoaan! Vanhemmat muuttuvat itse asiassa onnettomammiksi kuin mitä he olivat ennen vauvan syntymää.

Syyt johtuvat Drydalin mukaan lapsiperheen raskaasta arjesta. Aikataulujen, paineiden ja huolien alla on vaikea tuntea onnellisuutta.

Dyrdal kuitenkin muistuttaa, että tulokset olisivat voineet olla toiset, jos onnellisuutta olisi tutkittu erilaisilla kysymyksillä.

Jos vanhemmilta olisi kysytty, onko heidän elämänsä merkityksellisempää ja tärkeämpää kuin ennen raskautta, olisi todennäköisesti tulokset poikenneet nyt saaduista arvoista. Nyt mitattiin vain onnellisuuden kokemusta.

Kuinka pysyä onnellisena?

Tutkijat tarjoavat muutamia vinkkejä, joiden avulla onnellisuutta voi tutkitusti ylläpitää:

  • Vietä aikaa sellaisten ystävien kanssa joilla myös on lapsia. Näin varmistat, että sekä lapsilla että aikuisilla on mukavaa.
  • Hankalina päivinä ajattele, että huomenna voi olla jo aivan toisenlaista.
  • Huomaa hyvät hetket keskellä arjen tohinoita.
  • Ota omaa aikaa. Vanhempien hyvinvointi auttaa koko perhettä pysymään onnellisempana.
  • Älä pidä parisuhdetta itsestäänselvyytenä. Pitäkää romantiikasta kiinni.
  • Tukekaa vanhempina toisianne läpi kiireisten pikkulapsi- ja ruuhkavuosien.
Mitä mieltä olet artikkelista?