Miehet haluavat useampia seksikumppaneita kuin naiset. Naiset jahtaavat statusta, miehet isoja tissejä. Piileekö myyteissä totuuden häivä vai ovatko ne tuulesta temmattuja? Lue, mitä  tutkijat sanovat näistä ja neljästä muuta seksimyytistä.

Viimeksi päivitetty 12.11.2012

Seksiin liittyy liuta uskomuksia, joiden mukaan naiset ja miehet ovat seksiasioissa eri planeetoilta. Nämä uskomukset eivät kestä tarkempaa tieteellistä tarkastelua.

Psykologian tutkija Terri Conley Michiganin yliopistosta julkaisi arvionsa kuudesta tunnetusta myytistä. Artikkelissa viitataan psykologisiin tutkimuksiin, jotka puhuvat seksimyyttejä vastaan.

Lue myös: Viisi kamalaa äitityyppiä

Myytti 1: Naiset jahtaavat statusta, miehet tissejä

Aikaisemmissa tutkimuksissa on kysytty, millaisia ominaisuuksia miehet ja naiset arvostavat seurustelukumppanissa. Näissä tutkimuksissa on saatu sukupuolistrereotypian mukaisia vastauksia: miehet arvostavat ulkonäköä, naiset miehen statusta.

Kun nämä mieltymykset joutuivat koetukselle pikatreffitilanteessa, tutkijat huomasivat, ettei sukupuolijakauma enää toteutunut. Niin miehet kuin naiset arvostivat yhtä lailla ulkonäköä ja statusta.

Lue myös: Millainen on sinkkuäidin ihannemies? 

Myytti 2: Miehet haluavat useita seksikumppaneita, naiset tyytyvät yhteen

Kun naisilta ja miehiltä kysytään seksikumppaneiden määrästä, miesten luvut ovat usein naisten lukuja korkeammat. Johtopäätös: mies haluaa seksiä useamman kumppanin kanssa kuin nainen?

Ei aivan. Miehillä on nimittäin taipumus liioitella, kun taas naisilla on taipumus vähätellä seksikumppaneidensa määrää.

Kun tutkijat laittoivat koehenkilöt valheenpaljastuslaitteeseen ja kysyivät seksikumppanien määrää, sukupuolten väliset erot katosivat. Vaikka valheenpaljastaja ei ollut oikea, koehenkilöt antoivat silti todellisempia vastauksia. Tulokseksi saatiin, että naiset harrastivat seksiä keskimäärin yhtä monen ihmisen kanssa kuin miehet.

Entäpä voidaanko väittää, että miehet toivovat suurempaa määrää seksikumppaneita kuin naiset?

Jos seksikumppanien määristä lasketaan keskiarvo, näyttää siltä, että miehet haluaisivat useampia seksikumppaneita. Jos kuitenkin samasta tilastosta ilmoitetaan mediaani eli keskiluku, saadaan yllättävä tulos: keskimäärin niin miehet kuin naisetkin toivovat elämäänsä ainoastaan yhden seksipartnerin.

Lue myös: Arjen rakkaudenosoituksia

Myytti 3: Miehet ajattelevat seksiä, naiset kutomista

Kun tutkijat ovat pyytäneet koehenkilöitä kirjaamaan ajatuksiaan, on selvinnyt, että miehet ajattelevat enemmän seksiä. Samaisissa tutkimuksissa on tullut esille, että miehet ajattelevat myös syömistä ja nukkumista enemmän kuin naiset.

Näyttää siis siltä, että miehet keskittyvät naisia enemmän omien tarpeidensa tunnusteluun. Miesten omista kehon viesteistä huolehtiminen ei välttämättä ole mikään biologinen fakta. On varsin todennäköistä, että kulttuurimme opettaa naisia kieltämään itseltään omat halunsa.

Lue myös: Lastenhoitoa evoluutiovinkkelistä 

Myytti 4: Naiset saavat vähemmän orgasmeja kuin miehet

Tutkimusten mukaan naiset saavat yhden illan jutuissa orgasmin kaksi kolmannesta harvemmin kuin mies. Pitkäkestoisissa suhteissa naiset kurovat orgasmikuilun melkein umpeen. Pidemmissä suhteissa naiset saavat 79 prosentin todennäköisyydellä orgasmin verrattuna miehiin.

Naisille klitorisstimulaatio on tärkeä orgasmin kannalta. On hyvin mahdollista, että yhden illan jutuissa klitoris jää vähemmälle huomiolle.

Onko siis kyse siitä, että naiset olisivat huonompia orgasmin saajia vai onko kyse siitä, että miehet eivät tiedä, kuinka tyydyttää nainen?

Lue myös: Tyttöjen yhteiskunta 

Myytti 5: Miehet haluavat yhden illan juttuja, naiset rakkautta

Tutkimuksessa miehille ja naisille tarjottiin seksiä. Naisista kukaan ei tarttunut tarjoukseen, kun taas 70 prosenttia miehistä suostui ehdotukseen.

Useat tutkijat ovat väittäneet, että tulos johtuu miesten aivojen rakenteesta. On ehdotettu, että miesten biologia ajaa heitä harrastamaan seksiä useiden partnereiden kanssa.

Uudemman tutkimuksen mukaan miesten ja naisten suostuminen seksiin juontuu siitä, odottavatko he saavansa orgasmia seksistä. Naiset epäilivät miehiä useammin, että yllättävän seksiehdotuksen esittänyt henkilö olisi huono sängyssä.

Naisten kieltäytyminen juontuu todennäköisesti myös kulttuurissamme edelleen vallitsevasta tavasta leimata seksuaalisesti aktiivinen nainen kevytkenkäiseksi. 

Lue myös: Nainen: elätä perheesi! 

Myytti 6: Naiset valikoivat, miehet ottavat kenet tahansa

Kulttuurissamme elää edelleen ajatus siitä, että miehen kuuluu olla seurustelun ja seksin suhteen aktiivinen. Tutkimuksen mukaan partnereiden valikoiminen ei ole kuitenkaan kiinni sukupuolesta vaan ainoastaan siitä, kuka ehdottaa ja kuka ottaa ehdotuksen vastaan.

Tutkimuksessa naiset ohjattiin olemaan aktiivisia pikatreffitilanteessa. Tutkijat analysoivat miesten ja naisten käytöstä. Selvisi, että naiset käyttäytyivät miesten lailla ollessaan aktiivisia. Miehet puolestaan alkoivat käyttäytyä kuten naisten oletetaan käyttäytyvän. Miehet alkoivat valikoida partnereita, silloin kun he olivat passiivisessa roolissa.

Lähde: Jezebel

Mitä mieltä olet artikkelista?