"Toivoisin, että naiset voisivat unohtaa estonsa ja antaa enemmän himoillensa vallan. Liian monet ihmiset latistavat halunsa eri syistä." Näin sanoo Cecilie Kjensli, seksiä ja parisuhdetta käsittelevän Cpunktet-lehden päätoimittaja.

Viimeksi päivitetty 11.11.2012

Seksi on kaikkialla. Puhumme yhä enemmän seksistä mediassa ja seksivälinekutsuista on tullut suosittua tyttöjen illan tai polttarien ohjelmaa.

”Olemme selvästi avoimempia seksin suhteen nyt kuin ennen, mutta vielä on pitkä matka siihen, kun kaikki estot ovat karisseet”, sanoo Cecilie Kjensli.

Seksiaiheita tulvii joka puolelta niin paljon, että ihmiset ovat jo turtuneet koko aiheeseen ja harva seksiin liittyvä asia edes hätkähdyttää. Moni voi saada käsityksen, että ”kaikki” ovat kokeilleet seksileluja, olleet seksivälinekutsuilla tai harrastaneet jopa kolmen kimppaa.

”Mutta useimmilla meistä on aivan tavallinen, arkinen seksielämä. Moni ehkä olisi kuitenkin kiinnostunut hieman maustamaan parisuhteen petipuuhia. Etenkin siinä vaiheessa, kun suhteen alkuhuuma alkaa hiipua”, sanoo Kjensli.

Ota itse vastuu seksistä

Kuten tiedetään, pikkulapsiperheessä on vähemmän seksiä. Seksiin ryhtyminen voi tuntua vaivalloiselta.

”Mutta seksi lisää tyytyväisyyttä, joten joskus sitäkin täytyy vain priorisoida. Käytä lapsenvahtia ja sammuttaa television. Aloita halauksella”, Kjensli vinkkaa.

Hän suosittelee lukemaan eroottista kirjaa, katselemaan elokuvaa tai kokeilemaan hyvää hieromasauvaa. Tärkeintä on, että oma keho antaa inspiraatiota ja iloa.

”Seksielämääsi vaikuttaa paljon se, kuinka paljon viitsit ja vaivaudut.” 

Vaikka varsinkin pienten lasten äidit eivät useinkaan ajattele niin paljon seksiä kuin muut, ei ole mitään syytä, miksi seksielämän pitäisi olla tylsää.

”Voi olla hyvä idea kokeilla seksileluja. Niitä voidaan käyttää erikseen tai yhdessä”, hän sanoo. 

Cecilie Kjensli.
Kuva: Charlotte Sverdrup

Leiki itsellesi parempi seksielämä

Yhä useampaa kiinnostaakin piristää petipuuhia seksileluilla.

”Jos seksivälineiden kokeilu kiinnostaa, kannattaa uskaltautua ostoksille. Toisaalta jos seksilelut eivät herätä mitään intoa, ei niitä tietenkään kannata väen vängällä hankkia. Mutta jos kuitenkin haluat kokeilla jotain uutta, ei ole mitään syytä odottaa. Eihän niitä tarvitse käyttää koko ajan tai joka kerta”, huomauttaa Kjensli.

Hän sanoo, että tutkimusten mukaan naiset, joiden suhteessa käytetään seksileluja, ovat tyytyväisimpiä sukupuolielämäänsä. Hän uskoo, että se kertoo välineiden käytön olevan hyväksyttyä.

”Seksilelut ovat nykyään niin hienoja ja tyylikkäitä, eivät mitenkään mauttomia. Hyvä hieromasauva motivoi seksiin, koska se on suorastaan herkullinen ja sen avulla saa helposti orgasmin. Tämä itsessään jo motivoi harrastamaan enemmän seksiä”, hän sanoo.

Monen pelko on, että lapsi löytää lelun. Kjenslin mielestä pelko on turha, kunhan muistaa laittaa aikuisten lelut omaan paikkaansa:

”Laita seksivälineet lapsen ulottumattomiin, tarpeeksi korkealle.” 

Kjensli myös kannustaa vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa seksistä.

”Mutta älä kerro liian yksityiskohtaisesti. Kerro seksistä niin, että lapset ymmärtävät sen olevan jotain hienoa, aikuisten välistä”, hän neuvoo.

Lue myös: Kun lapsi näkee vanhemmat petipuuhissa

Seksilelukutsuille vai salaista verkkokauppashoppailua?

Eivät kaikki suinkaan uskalla painella seksikauppaan ja pyytää apua sopivan lelun löytämisessä. Voikin olla mukavampi istua kotona omassa olohuoneessa ja surffailla välineitä netissä. Lisäksi verkkokaupoista lähetetään usein lelut huomiota herättämättömässä paketissa, joten sinun ei tarvitse murehtia, mitähän postimies tai utelias naapurin mummo ajattelee dildopaketista.

Kuitenkin myös seksivälinekutsut ovat nousseet suosioon. Useimmiten kutsuja järjestetään tyttöjen illoissa tai polttareissa, ja myös yllätyksenä esimerkiksi syntymäpäivillä, kertoo Linn. Hän on kolmen lapsen äiti, joka järjestää seksileluesittelyjä.

”Ei ole lainkaan ole noloa osallistua seksilelukutsuille. Se toimii samaan tyyliin kuin Tupperware-kutsut. Puhumme tuotteista, ja kutsuilla olevat saavat tutustua niihin.”

Linn uskoo, että monet ajattelevat kutsujen olevan hieno tapa tutustua seksivälineviidakkoon. Ja myös vähemmän kiusallista, kuin mennä kauppaan ja kysellä siellä myyjältä.

”Kutsuilla näkee konkreettisesti välineiden koon ja sen, millaisia toimintoja niissä on. Verkkoshoppaillessa tällainen ei ole mahdollista”, Linn sanoo.

Linnin mielestä kaikilla naisilla pitäisi olla dildo, tai ainakin jokaisen kannattaisi selvittää, onko markkinoilla mitään itseä kiinnostavaa seksivälinettä. Hänen mukaansa myytti, että seksilelujen tarvitseminen on merkki huonosta sukupuolielämästä, on täysin väärä.

”Monilla on hyvä seksielämä ilman leluja, mutta voivat saada siitä vielä paremman lelujen kanssa. Tätä ei voi tietää ennen kuin hän on yrittänyt”, hän muistuttaa.

Linn suosittelee naisia tutustumaan leluihin ja kehoonsa ensin itsekseen.

”Voit sitten vaikka opettaa miestäsi käyttämään lelua sinuun, jolloin sinun ei tarvitse tehdä mitään itse”, hän nauraa.

Liian yksityistä jaettavaksi?

Kaikkien mielestä ei kuitenkaan ole mukava ajatus istua kikattavien ystävien, tuttavien tai työtovereiden mukana ihmettelemässä ja tarkastelemassa seksileluja. Kuinka paljon ihmiset haluavat kertoa omasta seksielämästään kutsuilla?

”Osallistujien henkilökohtaiset seksielämät eivät yleensä ole teemana seksilelukutsuilla. Mutta jotkut ovat selvästi avoimempia kuin toiset, ja ovat tyytyväisiä saadessaan jakaa omia kokemuksiaan. Se on loistavaa, koska se inspiroi muitakin kertomaan, mutta tietenkään kenenkään ei tarvitse jakaa asioita, joita ei halua”, sanoo CecilievKjensli.

Linn vahvistaa, että kutsuilla ei kovinkaan paljon puhuta osallistujien seksikokemuksista. Hän ei usko, että ihmiset myöskään kyttäävät, kuka ostaa mitä. Kenenkään ei tarvitse kertoa sitä muille – tilaukset tehdään suoraan emännälle.

Puhummeko liikaa seksistä?

Ei ole kauan, kun seksi oli puhtaasti yksityinen asia ja hieman tabu. Mutta sitä se ei ole tällä hetkellä.

”Mielestäni seksistä voidaan puhua avoimesti niin kauan kuin ei mennä mauttomuuksiin. Seksistä puhuminen voi olla hauskaa viihdettä ystävien kesken”, sanoo Kjensli.

”Toisaalta, jos jaat intiimejä yksityiskohtia seksielämästäsi ystäviesi kanssa, kannattaa miettiä, kuinka paljon kumppanisi haluaisi sinun paljastavan.” 

Teksti: Maren Eriksen
Kuva: Crestock

Mitä mieltä olet artikkelista?