Fyysinen läheisyys on tärkeää useimmissa parisuhteissa. Kaikki pitkistä katseista ja ihanasta kosketuksesta aina yhdyntään asti on omiaan vahvistamaan sitä, että olemme enemmän kuin ystäviä. Sinä ja minä – olemme toisillemme erityisiä, olemme pari, rakastamme toisiamme.

Viimeksi päivitetty 21.3.2011

Pieniä hellyydenosoituksiaTiesitkö, että suudelma sinällään lähettää aivoille signaaleja, jotka saavat ihmisen ”tuottamaan” rakkautta? Kiihkeä suudelma tai pikainen pusu, posken tai käden hively, hartioiden tai hellien jalkojen hieronta, lastenvaunujen talutus yhdessä – jokainen päivä tarjoaa monia pikku tilaisuuksia kosketukseen ja hellyydenosoituksiin, jotka vahvistavat rakkautta. Mikäli teillä ei ole yhdyntöjä jonain kautena, on paljon helpompi tulla taas yhteen, jos aistillisuus ja fyysiset kontaktit eivät ole katkenneet sinä aikana.

Pidä huoli siitä ettei kaikesta koskettelusta tule seksitoiveiden ilmauksia vaan tapa olla ihanasti yhdessä, mikä on sinänsä kyllin hyvää! Ruotsalaistutkimusten mukaan sekä miehet että naiset pitävät tunnekylläistä ja aistillista lähentymistä varsinaista yhdyntää tärkeämpänä.

 

Ole ylpeä kehostasi

Nyky-yhteiskunnassa keskitytään paljolti kehon muotoon ja kokoon. Vyötärönmitta ei kuitenkaan ratkaise sitä, miten hyvin teillä menee. Osa naisista kokee olevansa vähemmän haluttavia lapsen tulon jälkeen. Niin ei tarvitse olla. Sen sijaan että häpeäisit joitakin raskausarpia ja liikakiloja,
voit nostaa pääsi pystyyn ja olla ylpeä kehostasi. Se on kantanut lasta!

Olkaa ylpeitä yhteisestä lapsestanne. Lausukaa toisillenne kohteliaisuuksia – myös kehosta ja ulkonäöstä. Korostakaa sitä, mikä on toisessa myönteistä. Kohteliaisuuden kohde kokee itsensä myös viehättävämmäksi. Ja se tunne voimistaa halua. Ystävälliset sanat ovat elämän parhaita sijoituksia.

 

Ei suorittaen vaan nauttien

Aikoinaan oli yleistä, että naisilta puuttui halua ja miehet painoivat päälle, mutta nyt voi olla yhtä hyvin toisinpäin. Yleisesti ottaen menemme vuoteeseen aiempaa vähemmän ja useammalla miehellä on myös halun suhteen ongelmia. Monet katsovat sen johtuvan yhteisömme tuomasta stressistä ja suorituspaineesta. Iltaisin ollaan jo väsyneitä, ja kun silloinkin pitäisi yhä suorittaa ja kyetä, ei ole ihme, jos vetäydytään pois. Se on vahinko, sillä voisimme saada tästä yhteiselämän alueesta uusia voimia sekä iloa ja jännitystä. Koettakaa olla rattoisasti yhdessä ajattelematta kehoa ja erilaisia tekniikoita: antautukaa ja nauttikaa. Muistakaa, että seksielämä on teidän eikä kenenkään muun.

 

Varaa aikaa ja tilaa

Kun on tullut lapsia, edellytykset spontaaniin seksuaalielämään ovat kaventuneet. Monet kaipaavat impulsiivisuutta, joka oli ennen mahdollista. Mutta ehkä kadotamme uusia mahdollisuuksia tekemällä vertailuja entiseen? Huolehdi entisenlaisesta impulsiivisuudesta, lisää vähän luovuutta ja katso, voisiko ajan käyttää toisin: Saisitteko itsellenne hetken, kun lapsi on päiväunilla? Tai kun hän on illalla nukahtanut? Tai kun isommat lapset katsovat lauantaiaamuna lastenohjelmia? Tai kun varttuneemmat ovat treeneillä keskiviikkoiltana?

Monien on vaikea löytää yhteistä hetkeä myös siksi, että toinen on A-ihminen (aamuvirkku) ja toinen B-ihminen (iltavirkku). Mutta voisiko iltavirkku tulla vuoteeseen aiemmin ja nousta myöhemmin uudelleen ylös? Monilla toimii niin ikään tietyn päivän määrääminen. Siihen voi kuulua lapsenvahti ja elokuvissa käynti, mutta kysymykseen voi tulla myös sopimus tv:n sulkemisesta ja vetäytymisestä yhdessä erilleen. Tämä ei tarkoita mitään ikävää suunnittelua, vaan silloin ainoastaan annetaan etusija parisuhteelle. Kun on jotain edessäpäin, jännitys, odotus ja kiihotus kasvavat. Juttele siitä, kuinka usein seksiä pitäisi olla ja mikä olisi käytännön ratkaisu teidän elämäntilanteessanne.

 

Hyvät ja huonot kuviot

Sukupuolielämä on altis muille suhteen ongelmille. Kaikkein tärkeintä suhteessa on se, että molemmat tuntevat itsensä tasavertaisiksi. Jos se puuttuu, asia näkyy pian koko suhteessa ja leimaa myös seksielämää. Pikkuasioiden käsittely ratkaisee usein sen, joudummeko parina hyvien vai huonojen kuvioiden piiriin. On monesti pienestä kiinni, joudummeko jonkin mallin vangiksi vai murrammeko sen.

Tyypillinen huono kehä voi alkaa siitä, kun miehen mielestä seksiä on liian vähän ja nainen taas kokee hoitavansa kaikki kodin toimet. Illan tullen naista ei enää haluta. Hän tuntee itsensä väsyneeksi mutta myös huonosti kohdelluksi. Toisaalta torjuttu osapuoli loukkaantuu myös ja kokee itsensä kaltoin kohdelluksi, jolloin motivaatio osallistua kotiaskareisiin yhä vähenee.

Ratkaisuna ei ole lähteä tekemään vaihtokauppaa. Yritä mieluummin ymmärtää niitä mekanismeja, jotka leimaavat suhdettanne. Kertokaa toisillenne, mitä tarvitsette rakkauden ja arvostuksen tuntemiseksi. Koettakaa tulla toisianne vastaan sen sijaan että esittäisitte monia vaatimuksia.

Jos molemmat ovat mukana, pystytte tekemään työtä hyvien kuvioiden eteen. Kerro mitä tarvitset – ja kuuntele. Ajatusten ja tarpeiden pukeminen sanoiksi ei ehkä käy yksiin romanttisten kuvitelmiesi kanssa, mutta se toimii paljon paremmin kuin ajatusten lukeminen. Ei ole epätavallista kuulla miehen sanovan: ”En koe itseäni rakastetuksi, kun en saa edes hellyydenosoituksia.” Ja nainen sanoo: ”En uskalla halata häntä, koska pelkään hänen haluavan jotain enemmän.” Silloin heidän välilleen on jo muodostunut tarpeetonta etäisyyttä. Heidän pitää jutella, kertoa tarpeistaan ja ilmaista, mihin he voisivat osallistua nyt.

 

Eläkäämme kauan yhdessä

Erilaisten elämänvaiheiden kokeminen on jännittävää, haastavaa ja kehittävää. Seksielämän pieni ajoittainen alavire on helpompi kestää, jos tiedämme, että elämme pitkään yhdessä. Monet naiset sanovat saaneensa paremman seksielämän lapsen syntymän jälkeisinä vuosina. Yhteiselämänne jokaisen hetken ei tarvitse myöskään olla teille molemmille täydellinen. Jonain päivänä annetaan ja jonain toisena saadaan. Kun hieroo tai vastaanottaa hierontaa ja tietää, että nyt minä annan tai otan, tuntee suurta iloa ja tyydytystä.

Etsi halua – älä odota sen tuloa

Jos ollaan pitkään ilman seksiä, tulee helposti oikein tavaksi olla harrastamatta sitä. Jos passiivisena odotat halun tuloa, voit joutua odottamaan pitkään. Silloin voi olla viisasta etsiä sitä. Paneudu toisen viereen. Tunne toisen keho, tunnustele ja hyväile – halu voi vähitellen palata. Halu palaa myös helpommin, jos halukkaampi osapuoli on kärsivällinen eikä painosta vaan etsii muita tapoja osoittaa rakkautta.

 

Teille, joilla on alle yksivuotias

Monet naiset kokevat synnytyksen jälkeen, että seksi on poissa toivomuslistalta. Jossain vaiheessa voivat hormonivaihtelut aiheuttaa sen, että halu heikkenee ja emätin kuivuu. Joillakin on fyysisiä vaivoja tai he kokevat saavansa riittävästi kehokontakteja lapsen välityksellä. Naisena voit ehkäkokea imetyksen, hoivaamisen ja vaipanvaihdon niin vaativiksi, ettet tunne tarvetta fyysiseen kanssakäymiseen.

Miehenä et voi imettää, mutta pystyt tekemään paljon muuta. Voit kanniskella ja lohduttaa, vaihtaa vaippoja ja kylvettää pikkuista. Ottamalla näistä vastuuta saat hienoja elämyksiä lapsesi kanssa ja paljon hellää läheisyyttä. Samalla annat äidille mahdollisuuden palautua ja huolehtia kehostaan. Vaikka lapsi antaa paljon, tarvitsette myös toisianne. Pidä huoli fyysisestä läheisyydestä, vaikkei keho vielä tunnukaan valmiilta yhdyntään.

 

Teksti: Bjørk Matheasdatter ja Eiel Holten
Julkaistu alun perin Yhteiselämä: Kun parisuhde muuttuu vanhemmuudeksi -oppaassa
Copyright © 2011 Vaukirja

Kuva: iStockphoto

 

Lue myös:

Vanhempia – mutta myös rakastava pari

Seksiä synnytyksen jälkeen

Pakeneeko tuore äiti parisuhdetta äitiyteen

Isät kaipaavat lisää seksiä

Mitä mieltä olet artikkelista?