Henkilökohtaiseen kehitykseen liittyviä ohjeita verkossa jakava Mark Manson antaa tavanomaisesta liturgiasta poikkeavat vinkit hyvään parisuhteeseen. Hänen mukaansa ihmisiä on turha kehottaa pitämään toisiaan kädestä ja antamaan toisilleen ruusuja. Jos parisuhde toimii, hyvät asiat tulevat itsestään.

1. Kaikkia konflikteja ei tarvitse ratkaista

Usein ajatellaan, että hyvä parisuhde on seesteinen, eikä siinä esiinny riitoja. Koska lähes kaikissa parisuhteissa kuitenkin riidellään ainakin joskus, entäpä jos luopuisi ajatuksesta, että kaikkien ongelmien pitää ratketa? Mitä jos kaikkiin asioihin ei yksinkertaisesti ole kompromissiratkaisua?


 


Olisiko mahdollista elää niin, että on asioita, joita ei  pystytä ratkaisemaan – ja jättäisi ne rauhaan, Mark Manson pohtii blogissaan.

2. Avaudu vaikeistakin asioista – vaikka ne loukkaisivat puolisoasi

Vaivaako mieltäsi jokin, josta et voi puhua puolisollesi siinä pelossa, että se loukkaa puolison tunteita? Pelkää vähemmän, uskalla enemmän – haasta joskus toisen tunteet, Manson kehottaa.

Jos ihminen elää parisuhteessa jatkuvasti toisen tunteita varoen, lopulta saattaa hukata itsensä, Manson muistuttaa.

On kuitenkin löydettävä tasapaino. Kaikkea mieleen juolahtavaa ei sovi syytää toisen niskaan ja olettaa, että toinen  kestää ihan mitä tahansa. Joskus on paikallaan kääntää ajatukset omaan itseensä ja käsitellä myös omia sisäisiä konfliktejaan.

3. Suhteesta voi lähteä

Sitoutuminen kuuluu parisuhteeseen, se on selvää – mitä siitä tulisi, jos molemmilla olisi jalka jatkuvasti ovenraossa. Toiseen ihmiseen sitoutumisen ei kuitenkaan pidä tarkoittaa, että sitoutuu kestämään mitä tahansa ja että toinen voi käyttäytyä millä tahansa tavalla.

Parisuhteen päättymisen riski vaikkapa hölmöilyjen tai epäkunnioittavan suhtautumisen takia haastaa sisäiseen kasvuun. Jos en pysty kunnioittamaan toista, pitäisikö minun opetella tekemään niin?

4. Seksuaalinen kiinnostus muihin ihmisiin ei katoa parisuhteessakaan

Romanttiseen uskomuksiin kuuluu, että puolisot tuntevat seksuaalista halua vain toinen toistaan kohtaan. Tämä on biologisessa mielessä mahdotonta, ja tällaisen uskomuksen ylläpitäminen voi johtaa esimerkiksi syyllisyyteen ja mustasukkaisuuteen.

Mark Manson pohtii myös, mitä muihin kohdistuneen halun tukahduttaminen saattaa tarkoittaa. Hän maalaa kuvan miehestä, jonka tukahdutetut halut leimahtavat yllättäen liekkiin. Onkin mahdollista, että tiettyjen tunteiden kieltäminen johtaa niiden holtittomaan pulpahtelemiseen.

Vahvalla pohjalla olevan parisuhteen ei pitäisi järkkyä muihin kohdistettujen seksuaalisten fantasioiden takia. Suomalaistutkija Osmo Kontula muistuttaa Mielen seksuaalisuus -kirjassaan, että suhteen ulkopuolelle kohdistuvat seksifantasiat usein myös piristävät parin välistä seksielämää.

5. Älkää liimautuko yhteen – viettäkää aika myös erillään

Toisinaan puolisot liimautuvat yhteen. He saattavat alkaa harrastaa tismalleen samoja asioita. Myös tunteista voi tulla yhteisiä. Kun toinen itkee, myös puoliso itkee.

Entä jos puoliso ei pidä kaikista harrastuksistasi? Entäpä jos toinen suuttuu? Onko silloin toisenkin pakko suuttua? Tai jos yksi ahdistuu, miten toinen pystyy lohduttamaan, jos hän jakaa puolison ahdistavat tunteet.

Yhteen liimautuminen saattaa kuulostaa romanttiselta, mutta lopulta siitä seuraa ongelmia. Kun puolisot ovat liimautuneet yhteen, he vaativat toisiltaan jatkuvasti valtavan paljon. Parisuhteen kannalta on toimivampaa, jos puolisot ovat välillä irti toisistaan, omilla matkoillaan ja omien ystäviensä kanssa.

Ei voi tulla lähelle, jos ei välillä käy etäällä.

6. Hyväksy virheet toisessa

Pitääkö toinen muuttaa täydelliseksi? Vai onko rakkaasi täydellinen sellaisena kuin hän on?

Molemmat lähtökohdat ovat Mark Mansonin mielestä haitallisia hyvin parisuhdekemian kannalta. Kaikissa ihmisissä on nimittäin virheitä. Varsinkin parisuhteessa olisi tärkeää, että puolisot hyväksyisivät toisensa virheineen päivineen.

Voitko hyväksyä, että toinen haluaa siivota hullun lailla? Tai että toisella on väljempi käsitys puhtaudesta kuin sinulla?

Tämä lista kannattaakin pitää mielessä, kun kiistelee puolison kanssa:

  1. Kaikissa ihmisissä on vikoja ja epätäydellisyyksiä.
  2. Et voi pakottaa toista muuttumaan.
  3. Näin ollen sinun pitää elää ihmisen kanssa, jonka virheitä pystyt sietämään tai jonka virheitä pystyt jopa arvostamaan.

 

Lähde: Mark Manson: 6 Healthy Relationship Habits Most People Think Are Toxic

Mitä mieltä olet artikkelista?