Jos äidit saisivat toivoa joululahjaksi mitä tahansa, pukin säkistä löytyisi avuliaita perheenjäseniä, pitkiä yöunia ja todellista joulun rauhaa.

Viimeksi päivitetty 16.12.2014

1. Taikanäpit

Maija Poppasen tyyliin sormia napsauttamalla omille paikoilleen lennähtävät tavarat ja innokkaasti mukana napsuttelevat lapset ovat taatusti äitien toivomuslistalla ensimmäisenä. Koska monikaan ei osaa tätä toivetta toteuttaa, saman voi yrittää simuloida muilla keinoin.

Yhteiseen käyttöön tulevat kodinkoneet ovat erinomaisia lahjoja koko perheelle. Kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan ennen kuin kirjoittaa lahjan nimikorttiin äidin nimen. On totta, että astianpesukone tai kuivausrumpu helpottaa usein eniten kotitöihin väsähtäneen äidin arkea, mutta samalla lahjan omistaminen äidille alleviivaa sitä, että vastuu kotitöiden hoitamisesta kuuluu juuri äidille. Ajatus harvoin kohottaa äidin juhlamieltä.

Apuvälineiden sijaan äiti toivoisi, että muutkin osallistuisivat kotitöihin yhtä ahkerasti kuin äiti itse. Säännöllinen, ostettu siivousapu tai jokaisen perheenjäsenen allekirjoittama lahjakortti, jossa sitoudutaan suorittamaan tietyt kotityöt lämmittäisi monen äidin sydäntä huomattavasti enemmän kuin nimikoitu imuri.

2. Hetki maailman napana

Etenkin pienten lasten äidit valtaa toisinaan tunne, että elämä on lähinnä muiden perheenjäsenien huoltoautomaattina toimimista. Jopa arkeensa tyytyväinen äiti haluaa välillä keskittyä vain omaan hyvään oloonsa ja olla itsekin passattavana, vaikkei kehtaisikaan sitä suoraan pyytää. Siksi muiden ihmisten pitäisi kannustaa äitiä antamaan helmaansa liimautuneen lapsikatraan välillä jonkun toisen aikuisen hoitoon ja antautumaan hemmoteltavaksi.

”Maailman paras äiti”- tekstillä varustettu yöpaita voi olla hauska lahja esimerkiksi lapsilta saatuna, mutta harva toivoo sellaista kumppaniltaan aivan joka joulu. Vaikka tunnustuksen saaminen hyvästä äitiydestä tuntuu hyvältä, äiti haluaa olla puolisonsa silmissä muutakin, kuin lapsiensa äiti. Joulutunnelman keskellä tarjoutuu luonteva mahdollisuus osoittaa, että äiti on edelleen myös puolisonsa rakastettu. Äidin mieltymyksistä vähät välittävä lahjanantaja heittää mahdollisuuden hukkaan.

Hykerryttävimmät lahjat ovat usein pieniä, mutta juuri lahjansaajalle merkityksellisiä asioita. Osuvan lahjan valitseminen vaatii asiaan paneutumista. Yksi äiti nauttii kasvohoidoista ja hieronnasta ja toinen haluaa rentoutua hyvää kirjaa lukien ja suklaata syöden. Oli äidin käsitys hemmottelusta mikä hyvänsä, toiveiden selvittäminen ja niiden toteuttaminen saa äidin takuulla joulumielelle.

3. Rakkauden voitto rahasta

Stressi taloudesta painaa perheitä eritoten jouluna, kun jokainen haluaisi antaa rakkailleen juuri ne kaikkein parhaat lahjat. Valitettavasti ensisilmäyksellä parhailta vaikuttavat ideat ovat usein myös kalleimpia vaihtoehtoja. Joulun alla monet äidit elättelevätkin kitkeriä toiveita rahan olemassaolon yhtäkkisestä lakkaamisesta ja lähimmäisenrakkauden astumisesta materianpalvonnan tilalle.

Haaveiden lahjan ostaminen kustannuksista huolimatta voi vaikuttaa aluksi hyvältä ajatukselta. Vaikka uhrauksien tekeminen toiselle annetun lahjan eteen on romanttista, tuhlailun seuraukset voivat olla täysin päinvastaiset, kuin olisi tarkoitus. Etenkin jos perheen talous on tiukalla, äiti ei todennäköisesti koe aivan toivotunlaisia värähtelyjä avatessaan timanttikoristellun tiaran sisältävää lahjapakettiaan.

Rahalle voi toivottaa pitkät panostamalla lahjan sisältämään tunnearvoon. Vanha klisee siitä, miten ajatus on tärkein, pätee lahjoihin äärimmäisen hyvin. Lähes ilmainen itse tehty lahja voi tuoda hyvää mieltä enemmän, kuin kallein sylimikro. Aidon välittämisen osoittaminen voi joskus tarkoittaa jopa lahjojen antamisesta luopumista ja säästyneen rahan antamista hyväntekeväisyyteen.

4. Hyppy toiseen ulottuvuuteen

Kukapa ei olisi joskus unelmoinut maailmasta, jossa olisi täysin vapaa muiden vaatimuksista ja jossa voisi keskittyä tekemään vain asioita, joista on itse kiinnostunut. Varsinkin jouluna äideillä riittää paljon puuhaa, vaikka toiveena olisi vain saada hetken keskittyä lempimusiikin kuuntelemiseen ja kynttilöiden lepatukseen tai käydä rauhassa kävelyllä ja ihailla hangen kimmellystä. Onneksi joululahjan avulla voi antaa pienen hitusen äidin kaipaamaa omaa aikaa.

On hienoa, että äiti voi paneutua kiinnostuksenkohteisiinsa kotona omassa rauhassa. Esimerkiksi kuntolaite on periaatteessa mukava lahjaidea, sillä se mahdollistaa harrastamisen itse valittuina ajankohtina. Aina tämä lahjaidea ei kuitenkaan ole kaikkein toimivin. Varsinkin pienten lasten kanssa on yllättävän haastavaa järjestää kuntoiluhetki siten, etteivät kenenkään pienet sormet ole välittömästi puristuksissa jossakin laitteen syövereissä. Onkin vaarana, että laite jää alkuinnostuksen jälkeen nurkkaan pölyyntymään.

Yleensä todellinen irrottautuminen vauvapyykistä ja ruokahuollosta vaatii konkreettista kodista poistumista. Siksi esimerkiksi lahjakortti jumppaan, konserttiin tai uimahalliin voi osoittautua huomattavasti onnistuneemmaksi lahjaksi. Lahjan antajan on kuitenkin muistettava järjestää myös lastenhoito äidin irtioton ajaksi, ettei lastenhoitojärjestelyistä aiheudu äidille lisästressiä.

Mitä mieltä olet artikkelista?