Varsinkin vauvavuoden alussa parisuhteelle on vaikea nipistää aikaa. Täytyykö parisuhde laittaa koko vauvavuodeksi telakalle vai voiko myös pikkulasten vanhemmilla olla romantiikkaa? Vau.fi:n foorumin äidit kertovat, kuinka parisuhteelle käy vauvavuoden alussa.

Viimeksi päivitetty 26.8.2014

Muutaman kuukauden ikäisen vauvan äiti nimimerkillä Lya kertoo lukeneensa lehdestä, kuinka pariskunta viettää omaa aikaansa, kun lapset nukkuvat. Kahvittelu vauvan päiväuniaikaan ja sohvan kulmaan käpertyminen sylikkäin lasten mentyä yöunille kuulostavat jokaisen perheellisen unelmalta, mutta todellisuus on monesti toinen. Lyaa lehtijuttu alkoi lähinnä tympiä.

”No eipä onnistu meillä, kun tyttö ei nuku päiväunia ikinä koskaan, vaatii jatkuvaa huomiota ja jutustelua, tai muuten alkaa huuto. Iltaisinkaan ei nukahda, ellei joku ole pitämässä kädestä kiinni. Ja kyllä, on syötetty, lellitty, annettu joskus huutaakin, mutta mikään ei auta”, Lya kirjoittaa.

Yleensä perheen isä ehtii nukahtaa ennen vauvaa, joten parisuhdeaikaa ei oikeastaan löydy.

”Mistä ihmeestä tässä repisi yhteistä aikaa?” Lya ihmettelee. Vau.fi:n foorumilaisten vastaus on brutaali: parisuhdeaikaa ei pienten vauvojen perheestä juuri löydy.

Lue myös: Vanhempia – mutta myös rakastava pari

”Parisuhteen hoito jää viimeiseksi”

”Pienen vauvan kanssa arki on niin hektistä, että se parisuhteen hoito jää viimeiseksi”, Aamu toteaa.

”Uskon, että niin luonto on sen tarkoittanutkin, että vanhempien huomio olisi suunnattu pikkuiseen. Asiaa auttaa paljon jo se, että hyväksyy sen. Tämä aika on nyt tätä, ja kun vauva kasvaa niin parisuhdeaikaa on helpompi järjestää”, hän pohtii.

Aamu kertoo, että he eivät oikeastaan edes kaivanneet erillistä parisuhdeaikaa vauvavuoden alussa. Vanhemmat kävivät pariskuntana ulkona, kun lapsi oli puolivuotias.

”Tsemppiä, kunhan vauva kasvaa niin helpottaa. Se on se tyypillinen sanonta, mutta se on niin totta”, hän lohduttaa.

Lue myös: Ei ehdi, ei jaksa, ei huvita: pikkulapsiaika laimentaa seksielämän

”Se pitää vain kestää”

Esikoistaan odottava isä nimimerkillä tulevaisi on Aamun kanssa samoilla linjoilla: parisuhdeajan saamiseksi ei oikein ole kikka kolmosia.

”Eipä siihen taida oikein mitään ratkaisua olla. Jos vauva päättää, ettei nukuta tai muuten vain haluaa huomiota, niin sitten ollaan sen kanssa. Yhteinen aika voi jäädä vauva aikana vähiin, mutta se pitää vain kestää. Kyllä se aika vielä tulee, kun omaa aikaa löytyy enempi”, tulevaisi kirjoittaa.

ReginaVeritas uskoo, että parisuhteelle aikaa löytyy taas lapsen kasvettua vähän. Hän on asennoitunut laittamaan parisuhteen taka-alalle ja keskittyy nyt perheeseen.

”Meillä on menty sillä asenteella jo raskausajasta asti, että meillä oli parisuhteelle aikaa jo 7 vuotta ennen vauvaa, ja nyt on perheen aika vuorostaan”, ReginaVeritas toteaa.

”Parisuhdeaika ei ole oikeastaan mihinkään kadonnut, muuttunut vain perheajaksi”, hän pohtii.

Lue myös: Arjen rakkaudenosoituksia

”Nauttikaa vauva-ajasta”

Kehotukset nauttia vauva-ajasta eivät ehkä piristä väsyneitä vanhempia. Vauva-aika kestää silti melko lyhyen aikaa, vaikka se ei yön pimeinä ja pitkinä tunteina siltä tuntuisikaan.

”Meillä alkoi olla pari tuntia vapaa-aikaa illalla, kun tyttö oli 7 kk. Oli se kyllä välillä rankkaa, kun tuntui ettei ole mitään muuta kuin vauvaa 24/7 kuukaudesta toiseen, mutta jälkikäteen ajateltuna se oli kuitenkin lyhyt aika”, Eloveena kirjoittaa.

”Ei tosin tuntunut siltä silloin”, hän lisää.

”Mäkään en oilisi ikinä uskonut, että sitä parisuhdeaikaa löytyy, mutta niin vaan tyttö alkoi nukkua niin, että parisuhdeaikaa just se pari tuntia illalla jää, vaikka mä oonkin ihan väsynyt”, Elmiina kertoo.

”Sitten kun osuu kohdalle se ensimmäinen ilta, että oikeesti laps nukkuu ja voit nousta ja mennä itse istumaan sohvalla ja ihan vain hengittämään ja miestä pussailemaan, niin on se aika ihmeellisen hieno tunne”, hän hehkuttaa.

”Siihen asti jollain vaan sinniteltävä”, Elmiina toteaa.

Lila-Aurora kehottaa keskittymään perheen yhteisiin hetkiin ja vinkkaa, että myös puolisoa voi huomioida perhe-hetkinä.

”Mä muistan kun me kaivauduttiin vauvan kanssa koko perhe peiton alle keskellä päivää. Leikittiin, että muuta maailmaa ei edes ole, ja me vanhemmat siliteltiin, pussailtiin ja hellittiin vuoroin vauvaa ja toisiamme. Pitäähän sitä puolisoakin muistaa helliä ja pusuttaa, vaikkei aikaa ravintoloille, yhteisille harrastuksille tai valitettavasti enää samanlailla seksillekään enää ole”, hän muistelee.

”Koittakaa vaan nauttia siitä, että nyt teillä on vauva, se aika on niin pian ohi”, Lila-Aurora neuvoo.

Kuinka sinun parisuhteesi voi vauva-aikana?

Lue kaikki kommentit ja osallistu keskusteluun: Mistä aikaa vanhempien parisuhteelle?

Mitä mieltä olet artikkelista?