"Minulle vauvakuume tuli hyvin fyysisenä, sitä ei mies välttämättä voi ymmärtää koskaan", pienen vauvan äiti kertoo. Kuinka sitten saada vastahakoinen mies innostumaan perheenperustamispuuhista? Toimiiko vauvatavaroilla pehmittäminen? Tai ehkä ehdollistaminen? VAU foorumin äidit kertovat!

Viimeksi päivitetty 25.1.2016

Kun puhuminen ei auta…


 

 


”Minulla on kova vauvakuume”, nimimerkillä Muumimamma84 kirjoittava äiti kertoo. Perheen esikoinen on leikki-ikäinen ja Muumimamma toivoisi esikoiselle jo kovasti pikkusisarusta. Muumimamman mies ei kuitenkaan ole samoilla linjoilla.

”En tiedä, mikä siinä aiheessa on niin vaikeaa, mutta harvemmin hän suostuu edes puhumaan siitä. Hän ei siis haluaisi enempää lapsia”, Muumimamma kertoo.

Muumimamma puolestaan on aina halunnut kaksi lasta. Hänellä itselläänkin on isosisko. Muumimamman mies sen sijaan on ainoa lapsi, ja kirjoittaja miettiikin, onko asialla vaikutusta mielipiteeseen lapsiluvusta.

”On aina hankalaa kun ei tiedä miten ottaa edes asia esille”, hän harmittelee.

”Haaveilen päivittäin raskaaksi tulosta, vauvasta ja kaikesta siihen liittyvästä. Tarve on voimakas ja fyysinen”, Muumimamma kuvailee ja pohtii, voisiko vauvakuumeen tartuttaa jotenkin mieheen.

…auttaisiko vaatteilla pehmittäminen?

Kohdussa tavallaan tuntui, että sen täytyy saada tehdä tehtävänsä. Tunne loppui vasta, kun raskautuminen onnistui.

”Minullakin oli alussa vaikeuksia saada miehelle vauvakuume”, Ninni22 kertoo. ”Ostin jopa söpön 56cm kokoisen bodyn ja näytin miehelle, että kato nyt kun ihana, ja eikö olis ihanaa pukea tämmönen omalle pienokaiselle”, hän paljastaa.

Aikaa kului noin puoli vuotta, kunnes mies oli valmis yrityksen aloittamiseen. Ja kun ulkona tuli vastaan pieniä lapsia, alkoi mies fiilistellä, että pian heilläkin on oma pienokainen.

”Plussatesti oli mahtava kokemus. Vaikka ei mies sitä heti oikein konkreettisesti ymmärtänyt, kuin vasta sen ekan neuvolan jälkeen”, Ninni kertaa.

Tapahtui kuitenkin surullinen käänne, kun keskeytynyt keskenmeno todettiin viikolla 8.

”Kyllä miehestä huomasi, kuinka surullinen ja pettynyt hän oli. Siitä se vauvakuume on vain lisääntynyt, ja hän puhuu melkein enemmän vauvoista kun minä!”

Entä toimisiko ehdollistaminen?

”Minulle vauvakuume tuli hyvin fyysisenä, jopa nännien väri muuttui tummemmaksi pitkän aikaa ennen raskautta. Kohdussa tavallaan tuntui, että sen täytyy saada tehdä tehtävänsä. Tunne loppui vasta kun raskautuminen onnistui”, Aiarana kertoo.

”Ymmärrän siis täydellisesti vahvan vauvakuumeen, sitä ei välttämättä mies voi ymmärtää koskaan”, hän toteaa.

Aiarana kertoo, että hänen puolisonsa on aina halunnut lapsia, mutta ajankohta ei tuntunut aluksi hyvältä. Miestä myös pelotti ajatus jälkikasvun hankkimisesta. Meni melkein vuosi, ennen kuin mies innostui perheen perustamisesta.

Aiarana alkoi pehmittämään miestä ajatukseen vauvasta erikoisella keinolla:

”Sanomalla hyvin vaivihkaa kuulokynnyksen rajoilla ’vauva’ kaikissa tilanteissa, missä hän on erittäin onnellinen. Sillä tavalla sanoin, että miehen piti pysähtyä miettimään, mitä sanoin”, hän selittää.

”Lopulta siitä tuli vitsi ja mies heitteli samaa minulle takaisin”, Aiarana kertoo.

Hän kirjoittaa, että otti vauva-asiat puheenaiheeksi vain positiivisissa tilanteissa, ei koskaan negatiivisissa tilanteissa.

”Tämä yhdessä uuden veljenpoikani hoitamisen ja hänen kehityksen seuraamisen kanssa saivat mieheltä luvan lapsen yrittämiseen. Muitakin syitä varmasti on, mitä ei näin osaa luetella.”

Tärkeimpänä Aiarana kuitenkin pitää keskustelun positiivista sävyä. 

Oletko sinä pehmittänyt puolisoasi lastenhankintaan? Toimiko? Keskustele aiheesta: Vauvakuume, miten saisi sen tarttumaan miehellekin?

 

Mitä mieltä olet artikkelista?