Useat tuoreet isät pitävät Väestöliiton tutkimuksen mukaan seksielämää ongelmallisena. Juuri vanhemmiksi tulleiden parisuhdeodotukset saattavatkin mennä ristiin. "Joskus miehet kokevat itsensä melkein hylätyiksi", tutkimusprofessori Osmo Kontula sanoo.

Viimeksi päivitetty 7.2.2011

Väestöliitto julkaisi taannoin kirjaparin: Isyyden kielletyt tunteet ja Äitiyden kielletyt tunteet.”Kirjojen aineistoja ei voi suoraan verrata toisiinsa, sillä kyseessä ei ole vertailututkimus. Miehet kuitenkin kirjoittivat paljon parisuhteesta, kun taas naiset eivät. Näyttää siltä, että äitiys on naisille äidin ja lapsen välinen suhde, kun taas isä keskittyy lapsen syntymän jälkeen parisuhteeseen”, miesten tuntemuksia kirjassa analysoinut tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo.

On tyypillistä, että lapsen synnyttyä miehet kokevat tulevansa fyysisesti hylätyksi.

”Lapsi on suuri muutos parisuhteeseen. Seksi saattaa loppua parisuhteesta pitkäksi aikaa, ja se on usein miehille hankala ja ahdistava tilanne. Joskus miehet kokevat itsensä melkein hylätyiksi”, Kontula kertoo.

Lue myös: ”Ei minusta tullutkaan sitä seksin papitarta”

Ymmärrystä ja joustavuutta

Miehille naisen halukkuus on usein merkki rakkaudesta ja välittämisestä. Kontula neuvoo tuoreita äitejä ottamaan miehen tunteet huomioon.

”Lapsi ei saisi varastaa liikaa tilaa parisuhteelta. Joustavuus ja ymmärrys on hyväksi puolin ja toisin”, Kontula sanoo.

Miehen olisi puolestaan ymmärrettävä, minkälainen uhraus äitiys on naiselle.

”Äidit toivovat monenlaista tukea lapsen syntymän jälkeen. Äiti on irti jopa vuosia työelämästä tai opinnoista. Se on suuri elämänmuutos naiselle, jossa isän tuki on tärkeä”, Kontula sanoo.

Miehen ylityöt saattavat edistää uraa, mutta tuoreen lapsiperheen ne saattavat viedä eron partaalle.

”Jos äiti käpertyy symbioosiin lapsen kanssa ja mies pakenee töihin, syntyy noidankehä, joka on sekä miehelle että naiselle hyvin ahdistava tilanne”, Kontula valaisee.

Lue myös: ”Petän ilman syyllisyyttä” 

Enemmän seksitietoa neuvoloista

Monet nuoret parit saattavat ajatella, ettei lasten hankkiminen muuta erityisesti heidän välistä suhdettaan. Lapsen tuomat muutokset parisuhteeseen olisi kuitenkin syytä tiedostaa jo ennen lapsen syntymää.

”Olisi hyvä, että puolisot saisivat tietoa siitä, mitä toinen saattaa kokea lapsen syntymän jälkeen”, Kontula sanoo.

Esimerkiksi äidin seksuaalinen mielenkiinto isää kohtaan on tärkeä asia usealle miehelle, mutta asiasta ei puhuta tulevien vanhempien kanssa.

”Tietoa voisi antaa esimerkiksi neuvolakäynnin yhteydessä”, Kontula kertoo.

Lue myös: Piristystä petiin 

Seksikö mittaa suhteen tilan? 

Kaikki parisuhteet eivät tietenkään toimi samalla tavalla. On mahdollista, että mies kokee tulevansa henkisesti hylätyksi. Isyyden kielletyt tunteet -teoksessa esiintyi myös miehiä, joiden seksuaalinen halukkuus vaimoa kohtaan laski synnytyksen jälkeen.

Kontula ei kuitenkaan pidä miehen haluttomuutta yhtä vaarallisena parisuhteelle kuin naisen vastaavia tunteita.

”Naiset sopeutuvat keskimäärin helpommin miehen haluttomuuteen. Naisilla parisuhteen onnistumisen mittari liittyy tunneasioihin, työnjakoon ja vuorovaikutukseen. Jos ne toimivat, naiset katsovat haluttomuutta sormien lävitse. Joillekin äideille se on tietysti myös iso asia”, Kontula kertoo.

Vaikka parisuhteet sisältävät aina omat tekijänsä, on sukupuolirooleilla suuri vaikutus odotuksiin.

”Keskimäärin miehillä ja naisilla on erilaiset odotukset, millä he arvioivat suhdetta”, Kontula kiteyttää.

Monelle miehelle juuri seksi on kuitenkin tärkeä mittari suhteen tilasta.

Foorumilta: Vauvan tulo muuttaa parisuhdetta

Vauva tulee taloon ja parisuhde joutuu myllerrykseen – ainakin toviksi. Parisuhde vauvan syntymä jälkeen onkin keskustelupalstojen kestopuheenaihe. Vau.fi:n foorumilla kirjoitetaan:

”Eniten mua ehkä ärsyttää, kun jos lapsi itkee niin kuin vaikka eilen illalla ollessaan miehen kainalossa sängyssä, niin mies vaan yrittää saada sen rauhoittumaan siinä paikoillaan maatessaan eikä nouse ylös hyssyttämään vaikka se on ainoa mikä auttaa. Ja sit mä joudun kuitenkin nousemaan ja ottamaan vauvan. Eikä mies tietysti ymmärrettävästikään tajua millaista mulla on päivät täällä. Kerran ihmetteli miksi on kuiva teepussi puhtaassa lukossa kun tuli kotiin, johon mä vaan totesin etten ole ehtinyt tai päässyt sitä teetäni tekemään vaikka aamusta asti oon yrittänyt.”

Lue lisää ja osallistu keskusteluun foorumilla: Parisuhde vauvan syntymän jälkeen.

Mitä mieltä olet artikkelista?