Joulukuusi, kinkku ja joululaulut ovat tyypillisiä perinteisiä ilmiöitä suomalaisessa joulussa. Modernin joulun tunnusmerkkejä puolestaan ovat verkkokauppa-ostokset ja ympäristöarvot! Katso listasta, kuinka sinun joulusi sijoittuu suhteessa siihen, mitä muut suomalaiset tekevät.

Viimeksi päivitetty 4.12.2023

Tilastokeskus on yhdistellyt tietoja siitä, miten joulua Suomessa 2020-luvulla vietetään. Kurkkaa kysymykset ja katso miten itse toimit!


 


1. Joulupuu on rakennettu…

Saat pisteen, jos kotoasi löytyy joulukuusi.

Joulupuuseuran mukaan Suomessa koristellaan tänä vuonna peräti 1,4 miljoonaa aitoa joulukuusta: vajaa miljoona tulee kotimaisilta joulukuusiviljelmiltä, noin 300 000 haetaan omasta metsästä ja noin 150 000 puuta tuodaan ulkomailta. Tähän lukuun toki lisätään vielä kaupasta ostetut muovikuuset, jotka kestävät käyttöä vuodesta toiseen.

Suomessa on laskennallisesti noin 2,7 miljoonaa kotitaloutta, joten joulukuusen laittaminen on yleisempää kuin kuusettomuus!

2. …ja pöydällä on joulukukkanen

Saat pisteen, jos kotoasi löytyy hyasintti, joulutähti tai ritarinkukka eli amaryllis.

Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomen kasvihuoneissa kasvatettiin vuonna 2020 noin 3 miljoonaa hyasinttia, 1,4 miljoonaa joulutähteä ja 1,1 miljoonaa ritarinkukkaa.

3. Sauna on päällä…

Saat pisteen, jos joulunviettopaikassasi lämpiää joulusauna.

Harvian teettämän kyselyn mukaan saunominen kuuluu jouluperinteeseen yli 80 prosentilla suomalaisista.

Suosituin aika löylyille on aattoilta, jolloin saunoo 40 prosenttia vastaajista. Seuraavaksi suosituin aika on jouluaaton iltapäivä, jolloin saunoo lähes yhtä moni. Aaton aamupäivällä saunoo 20 prosenttia.

4. …ja kinkkua on!

Saat pisteen, jos joulupöydän paraatipaikalla komeilee (kotimainen) kinkku.

Lihatiedotuksen teettämän tutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista kotitalouksista ostaa joulukinkun. Kinkkua syödään joka joulu 6–7 miljoonaa kiloa. Kinkun hankkivista kotitalouksista 87 prosenttia valitsee kotimaisen kinkun.

5. Ostit osan lahjoista verkkokaupasta

Saat pisteen, jos olet ostanut ainakin yhden joululahjan verkkokaupasta tilaten.

Peräti 53 % suomalaisista on jo ostanut tai aikoo ostaa joululahjoja verkosta tänä vuonna, selviää Postin teettämästä kyselystä.

Tärkeimpiä syitä verkkokaupasta ostamiseen ovat mahdollisuus tehdä jouluostokset silloin kuin haluaa (59 %), verkkokauppojen hyvät valikoimat (53 %), verkkokauppojen tarjoama helppo ostaminen ja ajansäästö (50 %) sekä verkko-ostamisen stressittömyys (42 %).

6. Lahjoitit myös vähäosaisille

Saat pisteen, jos osallistuit jouluna hyväntekeväisyyskeräykseen.

Peräti 60 prosenttia suomalaisista aikoi osallistua jouluna hyväntekeväisyyteen, selvisi Postin ja IRO Researchin vuonna 2019 tekemässä tutkimuksessa. Suosituin hyväntekeväisyyden muoto oli rahan tai tavaran lahjoittaminen (31 %) ja toiseksi suosituin hyväntekeväisyysjärjestöjen joulukorttien ostaminen (27 %).

7. Ajattelit ympäristöarvoja joulua tehdessäsi

Jos huomioit ympäristöarvot tavalla tai toisella joulunvietossasi, saat pisteen.

Peräti kaksi kolmasosaa suomalaisista ajattelee joulunvietossaan ympäristöarvoja, selviää Tori.fi:n tutkimuksesta.

Käytettyjen joululahjojen antaminen on vihreistä valinnoista suosituin ratkaisu: Ympäristöasioita ajattelevista joulunviettäjistä 34 prosenttia jakaa käytettyjäkin joululahjoja, 13 prosenttia antaa vain aineettomia lahjoja ja 18 prosenttia on luopunut joululahjojen antamisesta kokonaan.

8. Kuulit stereoista jouluhitin tai pari

Tavoittiko yksikin seuraavista kappaleista korvasi joulun alla? Jos tavoitti, saat pisteen.

  • Wham! -yhtyeen Last Christmas (902 soittokertaa)
  • Mariah Careyn All I Want For Christmas Is You (781 soittokertaa)
  • Vesa-Matti Loirin Sydämeeni joulun teen (587 soittokertaa)
  • Katri Helenan Joulumaa (492 soittokertaa)

Soittokertatiedot perustuvat tilastoon, jonka tekijänoikeusjärjestö Gramex laati vuonna 2019 radioilta saamiensa soittotietojen perusteella.

9. On hanget korkeat nietokset

Saat pisteen, jos joulumaisemassasi on luvassa lunta.

Tyypillisesti jouluna on lunta pohjoisessa lähes 40 senttiä, Keski-Suomessa noin 30 senttiä ja Etelä-Suomessa 5–10 senttiä, kertoo Ilmatieteen laitos. Maantieteellisesti Suomesta suurin osa siis on valkoisena aaton tullen. Viime vuonna tähän yllettiin juuri ja juuri: Maan keskiosiin satoi lumipeite joulukuun 23. päivänä, mutta suuressa osassa etelä- ja länsirannikkoa joulu oli lumeton.

10. Tärkeintä sinulle on yhdessäolo rakkaiden kanssa

Saat pisteen, jos keskeisin joulutoiveesi on viettää aikaa perheen ja ystävien seurassa.

Suomalaisten yleisin toive joululahjaksi on yhteistä aikaa läheisten ja perheen kanssa. Toiveissa ovat myös vaatteet tai jalkineet, raha sekä rauha, hiljaisuus ja kiireettömyys. Vastaukset selviävät Lidlin teettämästä tutkimuksesta. Vähiten toivottuja lahjoja samassa tutkimuksessa olivat koriste-esineet, hajuvesi ja kynttilät.

Mitä mieltä olet artikkelista?