Lapsi saattaa ymmärtämättömyyttään sujauttaa perheen koiralle ruokia, jotka aiheuttavat myrkytyksen. Katso listalta, mitkä viisi ihmisten jouluherkkua on tärkeää pitää koirien ulottumattomissa.

Viimeksi päivitetty 11.12.2023

Jos perheeseen kuuluu sekä pieni lapsi että koira, saattaa koiran suuhun päätyä joulun aikaan sellaista ruokaa, joka aiheuttaa lemmikille myrkytyksen.


 


”Erityistä tarkkaavaisuutta aikuisilta vaaditaan lapsiperheissä: lapsi voi syöttää lemmikille vaarallisia herkkuja tarkoituksella tai jättää niitä ymmärtämättään koiran saataville”, vakuutusyhtiö Ifin eläinlääkäri Heidi Elomaa kertoo.

Taustalla voi myös olla silkka vahinko: konvehtirasia unohtuu pöydälle ja koira hotkaisee suklaapalat, kun omistajien silmä välttää.

Jos lemmikki pääsee syömään jotakin kiellettyä, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri osaa parhaiten arvioida hoidon tarpeen – taustatiedoiksi on hyvä yrittää arvioida, kuinka paljon kiellettyä ruokaa koira on päässyt syömään.

Nämä yleiset jouluherkut ovat koiralle vaarallisia

1. Suklaa

Mitä tummempaa suklaa on, sitä vaarallisempaa se on koiralle. Jo pieni määrä tummaa suklaata voi pahimmillaan saada aikaan vakavan myrkytyksen. Suklaan aiheuttaman myrkytyksen oireet näkyvät ensimmäisten 4-24 tunnin kuluessa. Oireita ovat muun muassa oksentelu, tärinä, lisääntynyt virtsaaminen, vatsakivut sekä kouristelu.

2. Rusinat ja viinirypäleet

Viinirypäleiden syönti voi johtaa koiralla munuaisvikaan. Viinirypäleet eivät vaikuta yhtä voimakkaasti kaikkiin koiriin, mutta joskus jo muutama viinirypäle voi olla haitallinen.

3. Kinkun paistorasva

Rasvainen ja suolainen ruoka on liian tuhtia koiran vatsalle, ja se voi johtaa pahimmillaan haimatulehdukseen. Yleensä liikaa suolaa syönyt koiraa oksentaa.

4. Piparkakut ja pullataikina

Piparkakkujen sisältämä sooda aiheuttaa koiralle ilmavaivoja. Pullataikinan sisältämä hiiva alkaa käydä koiran vatsalaukussa ja synnyttää koiralle myrkyllistä alkoholia.

5. Ksylitoli

Pienelle koiralle jo muutama purukuminpala tai ksylitolipastilli voi aiheuttaa oireita. Ksylitolia käytetään makeutusaineena monissa makeisissa ja purukumeissa. Ksylitoli alentaa nopeasti koiran verensokeria ja saattaa aiheuttaa vakavan myrkytystilan ja esimerkiksi maksan vaurioitumisen.

Myös monet joulukukat myrkyllisiä

Myös monet suositut joulukukkaset voivat olla lemmikkieläimelle – sekä koiralle että kissalle – vaarallisia. Ne kannattaa sijoittaa lemmikin ulottumattomille.

– Suosituista joulukukista esimerkiksi hyasintti, amaryllis ja jouluruusu ovat myrkyllisiä. Hieman turvallisempi vaihtoehto on joulutähti, joka ei ole myrkyllinen, vaikka sekin voi aiheuttaa ärsytysoireita, kertoo Elomaa.

Myös atsalea, tulppaani ja marjakuusi ovat myrkyllisiä koiralle.

Lähteet: If, Suomen Kennelliitto, Evidensia

 

Mitä mieltä olet artikkelista?