Tartu näihin toimenpiteisiin, niin saat parissa tunnissa kodin tuntumaan puhtaalta ja harmoniselta!

Viimeksi päivitetty 14.12.2020

Erinomainen työkalu siivouksen tarkasteluun on niin sanottu 80-20 -metodi. Se tarkoittaa että yhtälön molempiin puolikkaisiin menee yhtä paljon aikaa, esimerkiksi kaksi tuntia: kahdessa tunnissa saat kodistasi 80% siistin, ja seuraavan 20% saavuttamiseen menisi toiset kaksi tuntia.


 

 


Kysy itseltäsi, paljonko jaksat panostaa siivoamiseen ja paljonko puolestaan haluat käyttää muihin asioihin. Näillä viidellä vinkillä saat kodistasi parissa tunnissa puhtaan ja siistin tuntuisen rehkimättä kohtuuttomasti.

1. Irtotavarat paikoilleen – tai ainakin pois silmistä

Lipastojen päälle, hyllyille ja pöytien kulmille kertyy irtotavaraa kuin itsestään. Jos olet jaksavaisella tuulella, lajittele se kaikki paikoilleen. Jos et, nappaa iso kassi tai laatikko, ja kerää irtotavara siihen – sortteeraat sen sitten vapaapäivinä (tai joskus…) kun energiaa riittää.

2. Pese peilit, hanat ja vessat

Kun kiillotat kodin peili- ja kromipinnat, kaikki tuntuu hetken säkenöivän puhtaalta. Vessan lavuaarin ja pytyn peseminen kunnolla puhtaiksi saa vessan tuoksumaan raikkaalta ja näyttämään mukavalta. Jos energiaa riittää, pyyhkäise myös suihkunurkkaus pesuaineella – ainakin lattian rajasta.

3. Pyyhi ovenpielet ja ovenkahvat

Varsinkin vessan ovi on lapsiperheessä usein varsin tahmainen, ja sama ilmiö toistuu esimerkiksi keittiön useimmin käytetyissä kaapeissa. Kun pyyhit kodin ovenkahvat ja -pielet, saat nopeasti selkeän puhtauden tunnun kotiin – pieni nuhruisuus, johon silmä on ehtinyt tottua, poistuu.

4. Vaihda pyyhkeet ja vuodevaatteet

Käsipyyhkeet, kylpypyyhkeet ja vuodevaatteet uusiksi kaikkiin huoneisiin, koko porukalle. Jos liinavaatekaapista löytyy jotain ”vähän parempaa”, nyt on oikea hetki laittaa se käyttöön.

5. Pyyhi keittiön lattia

Keittiössä usein pöllyää ja roiskuu, joten myös keittiön lattia saa eniten rähmäisiä sivuosumia osakseen. Siksi sen täsmäsiivoaminen nostaa koko asunnon siisteystunnelmaa enemmän kuin muiden huoneiden. Ota puhdas rätti, tai vaikka muutama arkki talouspaperia ja laskeudu lattiatasoon: pyyhi murut pois nurkkia myöten ja hankaa mahdolliset pinttyneet roiskeet irti. Älä unohda pyyhkäistä myös lattialistan päältä!

 

Mitä mieltä olet artikkelista?