Jos osa joululahjoista vielä uupuu pukin säkistä, ei hätää. Kokosimme vinkkilistan vauvoille, taaperoille, odottajille ja äideille sopivista lahjaideoista. Katso lahjavinkit ja tee valintasi rauhallisin mielin.

Viimeksi päivitetty 13.12.2022

Lahjavinkit pikkuvauvalle

Värikäs, voimakaskontrastinen kuvakirja. Kuvakirja, joka pysyy pystyssä esimerkiksi lattialla on kiinnostavaa katseltavaa peiton päällä makoilevalle vauvalle. Aivan pientä vauvaa kiehtovat eniten mustavalkoiset kuviot, vähän isompaa taas kirkkaat värit ja voimakkaat kontrastit.


 

 


Merinovillapipo ja -tumput. Merinovillaiset asusteet ovat usein sen verran hintavia, ettei niitä joka mammalomalainen raaski vauvalleen hankkia. Pehmoinen ja kutittamaton merinovilla on kuitenkin ihana vauvan herkkää ihoa vasten. Mainio lahjaidea lähipiirin pienokaiselle!

”Junasukat” tai muut pitkävartiset villasukat. Jos puikot pysyvät käsissäsi ja olet nopea neulomaan, ehdit ehkä vielä tehdä itse lämmikettä vauvalle − tai ostaa valmiina. Pitkävartiset villasukat ovat omiaan lämmittämään pieniä jalkoja esimerkiksi kun vauvaa kannetaan kantoliinassa tai -repussa.

Kaukalopussi. Jos hieman hintavampi hankinta kiinnostaa, kaukalopussi on oiva varuste talvivauvalle. Liikkeelle lähtiessä ei tarvitse kuin sujauttaa vauva sisävaatteissa kaukalopussiin, kiinnittää turvavyö ja sulkea pussi. Hyvästi pukemishiki ja joka suuntaan huitovat kiukkuiset pienet raajat!

Isommalle vauvalle

Pissaamaan innostava potta. Monessa perheessä pottatreenit aloitetaan hyvinkin varhain. Hauska, värikäs potta voi motivoida vauvaa istunnolle. Miltä kuulostaisi esimerkiksi potta, jonka pohjaan ilmestyy kiva kuvio, kun pissa osuu siihen? Toimiessaan tämä lahja ilahduttaa myös vauvan vanhempia!

Ksylofoni. Jokaisen tulevan muusikon on aloitettava harjoitukset varhain. Ksylofonin soittaminen onnistuu jo pienemmältäkin tekijältä. Puinen, mahdollisesti värikäs soitin on myös esteettinen − mikä antaa ehkä anteeksi sen paukutuksesta syntyvän melun.

Vetolelu. Vuoden ikää lähestyvä vauva saattaa jo kävellä tai ainakin kontata sujuvasti. Monilla tämän ikäisillä on viehätys vetää tavaroita perässään. Vetolelun kanssa lapsi voi tehdä sitä luvan kanssa − ja jättää ehkä johtojen, pyyhkeiden ja vessapaperin kiskomisen vähemmälle.

Villapuku. Kokovillainen haalari on jokaisen pikkulapsen vakiovaruste Suomen talvessa. Se lämmittää olematta hiostavia ja toimii niin välikausivaatteiden välikerroksena kuin lisälämmikkeenä toppapuvun alla kovilla pakkasilla. Täysvillaiset haalarit eivät ole järin huokeita, mistä syystä moni turvautuu hiostavampaan ja epäekologisempaan fleeceen. Tee ekoteko ja osta vauvalle villapuku jouluksi!

Pikkutaaperolle

Simppeli nuppipalapeli. Vuoden merkkipaalun ylittänyt taapero saattaa jo olla kiinnostunut palapeleistä. Tässä vaiheessa palapelin on kuitenkin oltava todella simppeli, jottei lapsi täysin turhaudu. Paras vaihtoehto on yksilö, jossa palojen kuvat toistuvat palapelilaudalla. Näin pienen lapsen on helpompi hahmottaa, mikä pala kuuluu mihinkin. Vielä innostavammaksi palapelin tekevät äänitehosteet: esimerkiksi eläinpalapeli, josta kuuluu palassa esiintyvän eläimen ääni, kun palan asettaa oikealle paikalleen.

Pikkulapsen väriliidut. Pienillä taaperoilla on usein enemmän tahtoa kuin taitoa, ja piirtäminenkin saattaa jo kiinnostaa, etenkin jos lapsi näkee isosisarustensa piirtävän. Turvallisten, myrkyttömien väriliitujen kanssa pikkutaaperokin voi kokeilla taiteellisia kykyjään, eikä haittaa, jos kynä eksyy välillä suuhun.

Lorupussi. Edullinen, omatekoinen lahja mietinnässä? Tee lapselle lorupussi! Leikkaa pahvista erilaisia muotoja, kirjoita niihin loruja ja laita lorut pussiin. Kestävämmän lahjasta saat, kun laminoit pahvinpalat tai päällystät ne kontaktimuovilla.

Ikioma reppu. Onko lapsi aloittamassa päivähoidon? Tällöin oma reppu on ehdoton varuste varavaatteita, satunnaisia eväitä ja unikavereita varten. Suloisia pikkulasten reppuja on markkinoilla vaikka millä mitalla.

Isommalle taaperolle

Rakennuspalikat. Monet lapset rakastavat rakentelua esimerkiksi duplopalikoilla, ja niitä ei yleensä voi olla liikaa. Duplot ovatkin varma valinta 1,5-vuotiaasta ylöspäin, ja mikä parasta, niitä löytää joka marketista.

Pikkulasten lautapeli. Nykyisin ei tarvitse odottaa, että lapsi täyttää kolme vuotta ennen kuin esille voi kaivaa lautapelin yhteistä pelihetkeä varten. Myynnissä on lukuisia lautapelejä jo aivan pienillekin lapsille. Monet pelit myös kasvavat lapsen mukana niin, että niistä on iloa vuosiksi.

Tarinanopat. Tarinanopat ovat hieman isompien taaperoiden ja lasten muunnelma lorupussista. Niitä myydään yleensä muutaman nopan seteissä, ja kussakin nopassa on erilaisia kuvia. Noppia heitetään, ja niiden antamista kuvista keksitään tarina. Aluksi aikuinen voi olla tarinan keksijä, mutta kasvaessaan lapsikin voi ottaa satuilijan roolin.

Hauskat magneetit. Magneetitkin voivat olla leluja tai vaikka palapelejä. Pienille lapsille myydään monenkirjavia magneetteja, joilla voi leikkiä vaikkapa jääkaapin ovessa. Palapelimagneeteissa on erilaisten olioiden vartalon osia: päitä, keskivartaloita ja jalkoja, joista lapsi voi muodostaa mitä omituisempia otuksia.

Odottajalle tai äidille

Äidin omat laatusuklaat. Ei tavallista markettikamaa, vaan jotain spesiaalimpaa − kenties suklaakaupasta huolella valittua? Näihin herkkuihin eivät lapset koske!

Ääni- ja e-kirjojen suoratoistopalvelu. Maksa palvelu lahjan saajalle esimerkiksi kolmeksi kuukaudeksi. Odottajan kannattaa ahmia kirjoja vielä kun voi, ja äiti voi viihdyttää itseään lukemalla kirjoilla puhelimensa näytön kautta samalla, kun hyssyttää lapsiaan pimeässä makuuhuoneessa.

Perhekuvaus. Anna äidin vaihtaa kännykällä napatut selfiet ammattilaiskuvaajan otoksiin. Jokainen perhe ansaitsee tulla kuvatuksi edes kerran ammattilaisen linssin kautta.

Lahjakortti lapsille − ja äidille. Tämä on ovela lahja heille, jotka ovat sopineet, että aikuisia ei lahjota, vaan pelkästään lapsia. Jos kuitenkin mielit muistaa myös aikuisia, näin teet sen salakavalasti: Anna lapsille lahjakortti sisäleikkipaikkaan ja liitä lahjaan lupaus viedä heidät sinne. Rauhaisa pari−kolmetuntinen omaa aikaa jonkun muun huolehtiessa jälkikasvusta on mitä parhain lahja äidille.

Mitä mieltä olet artikkelista?