Uusperheemme neljä lasta eivät ehkä ole kaikki sukua toisilleen, mutta sisaruksia he ovat, ihan jokainen. Sisaruus syntyy yhdessä kasvamisesta ja rakkaudesta – ei pelkästä biologiasta.

Viimeksi päivitetty 9.3.2018

Meillä on neljä lasta. Neljä sisarusta. Paitsi jos asiaa ajattelee teknisesti, biologisin faktoin. Siinä tapauksessa minulla on kolme lasta ja yksi lapsipuoli, samoin miehelläni.


 


Meillä on kaksi yhteistä lasta: pienimmät perheemme lapsista ovat siis keskenään täyssisaruksia. Isommat kaksi, molempien aikaisemmista suhteista, eivät ole toisilleen biologisesta näkökulmasta ollenkaan sisaruksia. Pienimpämme ovat suhteessa näihin isompiin lapsiin puolisisaruksia: siskopuolia ja velipuolia.

 

Yhteen kasvaneet

Tosi monimutkaista, eikö? On helpompi vain puhua meidän lapsistamme, siskoista ja veljistä. Helpompi, ja tavallaan myös totuudenmukaisempi. Sillä vaikka biologiset faktat ovat olemassa, eivät ne määritä sitä, kuka oikeasti on kenenkin sisko tai veli. Eivät sisarussuhteet rakennu pelkälle yhteiselle geeniperimälle.

Ei, ne rakentuvat yhdessä kasvamiselle, yhteiselle historialle, yhteiselle kodille ja rakkaudelle. Arjelle. Vieretysten syödyille aamupaloille. Keskinäisille kiistoille ja sovintohaleille. Toisen korvaan kuiskituille salaisuuksille. Saman peiton alle kaivautumiselle. Kikatukselle, jonka syyn vain toinen ymmärtää. Yhdessä elämiselle.

Parivaljakko viihtyisi yhdessä ulkona vaikka koko päivän. Tässä otetaan lepoa mäenlaskun lomassa.

Kokonaisia siskoja ja veljiä

Lapsemme, etenkin ne kaksi vanhinta, tietävät kyllä, kuka on kenenkin äiti tai isä. He tietävät, että heillä on eri äidit ja eri isät. Emme me sitä ole heiltä salanneet, tietenkään.

He tietävät, että minä olen äiti kolmelle neljästä, ja että mieheni on isä yhtä monelle. Ja että pikkuveljellä on sama äiti ja sama isä kuin pikkusiskolla, vaikka heillä itsellään toinen on eri. He tietävät kaiken tämän, ja myös kaksi pienintä tulevat sen ymmärtämään kunhan vähän kasvavat.

Mutta – ja tämä on oleellista – tämä tieto ei määritä heitä eikä heidän suhdettaan sisaruksiinsa. Sillä sisaruksia he ovat, ihan jokainen, virtasi heissä sama veri tai ei. Tuntuisi hullulta puhua siskopuolista ja puoliveljistä ja samalla lyödä leima heidän suhteisiinsa.

Antaa ymmärtää, että jotkut heistä olisivat enemmän sisaruksia kuin toiset. Että kahden pienimmän, täyssisaruksen, suhde olisi jotenkin kiinteämpi, täydempi.

Eri sukua, samaa maata

Kukaan, joka meidän lapsemme tuntee, ei voine väittää, että kahden vanhimman – biologisesti ei-laisinkaan-sisaruksen – välinen suhde olisi mitään muuta kuin kiinteä ja täysi. He ovat kasvaneet yhdessä vauva- ja taaperoikäisistä asti. Heillä ei ole muistikuvia ajasta ilman toisiaan. He ovat tutkapari, vakka ja kansi, paita ja peppu. Joka tavalla kuin sisarukset. Joka tavalla sisarukset.

Uskon, että nämä kaksi tulevat olemaan läheisiä läpi elämän – ehkä jopa läheisempiä keskenään, kuin muiden sisarustensa kanssa. Ovathan he tunteneet toisensa paljon pidempään kuin pikkusisaruksensa. Ovathan he iältäänkin paljon lähempänä toisiaan. Luonteista nyt puhumattakaan: on melkein huvittavaa, miten samanhenkisiä he ovat.

Paita ja peppu jo vuodesta 2012. Tämä on yksi suosikkini parivaljakosta otetuista kuvista.

Kaksi kaksikkoa

Minä näen neljässä lapsessamme kaksi parivaljakkoa: isot ja pienet. Totta kai he kaikki ovat ja tulevat olemaan tärkeitä toisilleen, mutta luultavasti jo ikäkin määrittää yhteisiä juttuja siinä määrin, että kaksi vanhinta muodostavat yhden kaksikon ja pienimmät toisen.

Kaksikon, joka varttuu yhdessä, kohtaa samat asiat melko samassa iässä, riitelee ja sopii, vastustaa lastenhuoneen siivoamista yhtenä rintamana.

Minä uskon vahvasti siihen, että rakkaus, yhteinen koti ja yhdessä kasvaminen ovat sisarussuhteen pääasiallisia rakennusaineita. Biologia on lopulta vain… biologiaa.

Näillä kahdella on omat jutut ja oma huumori. He ovat ilmeitä ja eleitä myöten niin yhteen kasvaneita, että ulkopuolinen ei ikinä arvaisi, etteivät he ole sukua toisilleen.
Kuka siellä?
Uusperhesadun takana on – kukapa muukaan kuin – uusperheellinen Satu. Sadun lisäksi perheeseen kuuluu neljä lasta, aviomies ja jättikani nimeltä Osku Palomies. Blogissa kurkistetaan uusperheen elämään ja pohditaan vanhemmuuden moninaisia teemoja. Tsekkaa myös instagramista @uusperhesatu
Mitä mieltä olet artikkelista?