Kun ulkona paukkuu pakkanen ja perhettä piinaa räkätauti, on aika päästää mielikuvitus valloilleen. Lue, mitä meillä puuhataan sisäpäivinä - ja kerro omat vinkkisi seinille hyppivien tenavien taltutukseen.

Viimeksi päivitetty 9.3.2018

Päätöntä säntäilyä

Valitsen mieluusti lumen ja pakkasen, jos vaakaupissa on toisella puolella lounaisrannikon tyypillinen, loskantäyteinen mustuus. Mutta vilukissana en paukkupakkasilla pysty värjöttelemään ulkona määräänsä enempää. Meillä on myös viime viikkoina jyllännyt tauti jos toinenkin, ja tälläkin hetkellä neljä kuudesta yskii ja niiskuttaa.


 


Mutta mitä tekemistä sisällä keksiä lapsille, joiden energia tiivistyy varsin pian päättömäksi säntäilyksi ympäriinsä? Tätä olen miettinyt useammankin kerran seuratessani, miten kolme isointa lastamme kirmaa ympäri taloa hysteerisesti nauraen – kunnes jotakuta sattuu ja nauru muuttuu itkuksi.

 

Luovuus kukkimaan

Jos legot, muovailuvahat ja hamahelmet herättävät jälkikasvussa lähinnä kyllästynyttä huokailua, on aika keksiä jotain luovempaa. Ja lapsethan keksivät, ainakin aikuisen pienellä avustuksella. Meilläkin Ei oo mitään tekemistä -virsi vaihtuu yleensä varsin nopeasti iloiseen puuhasteluun ja riemunkiljahduksiin, kun vain vähän avittaa.

Tässäpä viisi ajanvietettä pakkaspäivän pakoiluun, meidän junioreilta teidän junioreille:

1.Pomppubileet

Käytännössä tämä tarkoittaa olohuoneen lattian vuoraamista peitoin ja tyynyin, jonka jälkeen lapset hyppivät peittoläjään sohvalta käsin musiikin soidessa. Jos siedät sotkua ja meteliä, go for it.

Pomppubileet käynnissä. Meteli ja meno on taattu, mutta ainakin riehunta pysyy (yleensä) yhdessä huoneessa.

2. Majan rakennus

Jostain syystä välipala maistuu paremmalta tuoleista ja peitoista rakennetussa majassa. Taskulamput messiin ja menoks! Meidän tyypit haluavat usein myös nukkua majassaan.

3. Sirkus-, teatteri- tai tanssiesitys

Näitä valmistellaan huolella lastenhuoneen suljetun oven takana (mikä mahdollistaa aikuisille huilaushetken – win-win!). Kun h-hetki koittaa, aikuisten tehtävänä on istahtaa katsomoon ja nauttia elämyksestä. Yleensä esitys koostuu epämääräisestä häröilystä, mutta hei, sitähän elo lasten kanssa muutenkin on.

4. Tiedekeskus/laboratorio

Suojalasit päähän, nyt alkaa kemiallinen koe! Mitä tapahtuu, kun ruokasooda kohtaa etikkatilkan ja astianpesuaineen? Entä miten valmistaa limaa perunajauhoista, vedestä ja elintarvikeväristä? Näissä puuhissa meillä viihdyttäisiin vaikka kuinka kauan. Välillä pitää toppuutella, jottei koko kuiva-ainekaapin sisältöä uhrattaisi tieteelle.

”Nyt se sihisee!” Tieteelliset kokeet jaksavat kiinnostaa kahta isointa lasta tuntitolkulla.

5. Sauna

Aamusauna, päiväsauna, iltasauna. Tarvinneeko tätä perustella? Siellä on lämmin ja siellä saa lotrata vedellä mielin määrin. Siellä voi myös leikkiä vaikka kylpylää kasvohoitoineen tai haaksirikkoutunutta laivaa. Jos pakkanen kuitenkin houkuttaa, voi jäähyllä käydä kierähtämässä lumihangessa.

Myös kauneushoitolaleikit pitävät lapset kiireisinä. Katsokaa nyt näitäkin upeita lakkauksia!

Mitä teillä puuhataan, kun elohopea putoaa liian alhaisiin lukemiin tai kun joudutte muusta syystä viettämään normaalia enemmän aikaa sisällä?

 

 

Kuka siellä?
Uusperhesadun takana on – kukapa muukaan kuin – uusperheellinen Satu. Sadun lisäksi perheeseen kuuluu neljä lasta, aviomies ja jättikani nimeltä Osku Palomies. Blogissa kurkistetaan uusperheen elämään ja pohditaan vanhemmuuden moninaisia teemoja. Tsekkaa myös instagramista @uusperhesatu
Mitä mieltä olet artikkelista?