Äitiys on tuonut elämääni rutkasti rakkautta, haasteita ja huumoria. Se on rooli, joka seuraa minua silloinkin, kun lapset eivät ole läsnä – ja joka muistuttaa itsestään selkänahkaan kaivautuvin pikkuautoin mitä epäsopivimpina hetkinä.

Julkaistu 23.2.2018   -   Päivitetty 9.3.2018

Vanhemmuus muuttaa ihmistä, se on selvä. Äidiksi tai isäksi tullessaan on viimeistään pakko alkaa ottaa vastuuta elämästään, koska se elämä ei ole enää yksin sinun. Jokaisessa elämän tienristeyksessä on punnittava valintojensa seurauksia paitsi itselleen, myös jälkikasvulleen.

Eikä koskaan enää ole vapaa huolesta, joka koskettaa lasta – äitini mukaan ei silloinkaan, kun se lapsi on päälle kolmenkymmenen.

 

Lapsi muuttaa kaiken

Toisaalta vanhemmuus tuo mukanaan myös rakkauden, jota maailman suurimmaksikin kuvataan. Oman lapsen syntymä muuttaa kaiken pysyvästi, hyvässä ja pahassa.

Ja kun sanon kaiken, se kattaa suurten tunteiden ohella myös pienemmät arkipäivän asiat. En tarkalleen muista, millaista elämä oli ilman lapsia – miltä se tuntui – mutta tiedän kyllä, mitkä asiat eivät tuolloin kuuluneet arkeeni. Niinpä päätin näin perjantain kevennykseksi koota listan asioista, jotka kuusivuotinen äitiyteni on saanut aikaan.

Tiedät olleesi äiti liian kauan, kun:

1. Kauppareissu yksin, ilman yhtäkään lasta, tuntuu vähintään aamuyöhön jatkuvan kreisibailauksen kaltaiselta irtiotolta. Vaviskaa jugurttihyllyt ja lihatiskit, täältä tulee villi ja vapaa äiti. Korkkarit kattoon!

2. Samaisella kauppareissulla havahdut siihen, että heijaat ruuantäyteisiä ostoskärryjäsi hellästi Tuiki, tuiki tähtöstä hyräillen.

3. Paita, jossa on vain pari tahraa ja vieno puklun tuoksu, tuntuu tarpeeksi siistiltä shoppailureissulle lasten kanssa. Miksi turhaan vaihtaa, kun ei se puhdas paitakaan kuitenkaan pysyisi sellaisena viittä minuuttia kauempaa? Sitä paitsi sylissäsi on kuitenkin vähintään yksi lapsi, joka blokkaa tahrojen näkyvyyden.

4. Sinun ja puolisosi välinen normaali keskustelunavaus sisältää tiedustelun lapsen kakan väristä ja koostumuksesta. Entä haisiko se normaalilta?

5. Ajaessasi hammaslääkäriin selostat innostuneella äänellä, miten upea kaivuri juuri jäikään takavasemmalle ja miten pörröinen hauva kävelytiellä hölkötteleekään. Vasta perillä muistat, että lapset jäivätkin mummilaan hoitoon.

6. Lapsilta ryöstetyn, aikuisten välisen halailuhetken keskeyttää jälkikasvun äänekäs pieraisu, “Pyyhkimään!” -kutsu tai vaippansa riisuneen taaperon ilahtunut “Kakka!” -huudahdus.

7. Intiimimpää kanssakäymistä puolestaan häiritsee selän alta löytyvä pikkuauto tai pakaroiden väliin kaivautunut hamahelmi. Tunnelman tappamiseen tarvitaan kuitenkin enemmän – kuten lastenhuoneesta kantautuva huuto-oksennus.

8. Olet iloinen kun tajuat, että kukaan ei ole puklannut päällesi eikä pissannut sänkyysi moneen yöhön. Luksusta!

9. Huomaat hahmottavasi aikaa käyttäen pituusyksikkönä lastenohjelmia. 23 minuuttia = Ryhmä Hau -jakso. 5 minuuttia = yksi pätkä Pipsa Possua. Ja nämä ajat tuntuvat juhlallisen pitkiltä. Ryhmä Haun aikana ehdit hyvällä tuurilla sekä suihkuun että juoda kahvisi kuumana!

10. Tyynnyttelet lasiasi töytäissyttä tarjoilijaa toistelemalla “Ei haittaa ollenkaan, kaikki on ihan hyvin, äiti on tässä” tasaisen rauhallisella äänellä lausuttuna.

 

Mitkä olisivat sinun lisäyksesi listaan?

Tiedät olleesi liian kauan äiti myös silloin, kun kuulet sanovasi toistuvasti ”Nyt pylly pois veljen naamalta!”

 

Lisää Uusperhesatulta:

Hittipostaus: Asioita, joita en osannut lapsettomana arvostaa

Mitä tänään syötäisiin? Soseita vai sormiruokaa? Anna vauvan valita!

Syömishäiriön syövereistä tyytyväiseksi ruuhkavuosiäidiksi: Näin kehostani tuli ystäväni

Miten sillä on pokkaa tähänkin? ”Äitiys teki minusta itsevarman”.

Huippusuosittu tilitys huonounisista lapsista: Esikoiseni hyväunisuus ei ollutkaan ansiotani

 

Lue myös:

Kunnon yöunia – ja 19 muuta asiaa, joita tuore äiti kaipaa

Suosituimmat pohjoismaiset etunimet: Ella ja Nooa suosituimpien joukossa

Takaisin töihin ja päiväkodin aloitus – ehkä jopa suurempi haaste äidille?

 

Kuka siellä?
Uusperhesadun takana on – kukapa muukaan kuin – uusperheellinen Satu. Sadun lisäksi perheeseen kuuluu neljä lasta, aviomies ja jättikani nimeltä Osku Palomies. Blogissa kurkistetaan uusperheen elämään ja pohditaan vanhemmuuden moninaisia teemoja. Tsekkaa myös instagramista @uusperhesatu

 

Mitä mieltä olet artikkelista?