Vau.fi haastaa kaikki äidit, äitiydestä haaveilevat ja äitien tukijoukot mukaan #äitiyspositiivisuus -haasteeseen. Tehdään yhdessä ilmapiiristämme parempi paikka kaikenlaisille äideille. Lue mitä äitiyspositiivisuus on ja miten voit liittyä mukaan! Julkaisemme ystävänpäivänä 14.2. ison jutun äitiyspositiivisuudesta!

Viimeksi päivitetty 12.4.2018

Äitiyteen kohdistuu käsittämättömän paljon odotuksia, arvotuksia ja ennakko-oletuksia. Kukaan ei pysty täyttämään niitä kaikkia, ja sen seurauksena monet äidit voivat pahoin ja ahdistuvat. Äitiyspositiivisuudesta puhumalla pyrimme rikkomaan ahtaita muotteja ja tarjoamaan katsauksen siihen, että äitiyttä on monenlaista – yhteinen nimittäjä on rakkaus.


 


Mitä on äitiyspositiivisuus?

Se on vapautta olla juuri sellainen äiti, kuin itse parhaaksi näkee: kunhan noudattaa lakeja ja rakastaa lastaan. Oli se pitkään jatkunutta taaperoimetystä tai pinaattilättyjä mikrossa kiireen keskellä, uraa ja perhettä yhdistelevää akrobatiaa tai monta vuotta kotiäitiyttä, yksi lapsi tai täysi tusina. Se on vapautta olla yhtenä päivänä yhdenlainen ja toisena toisenlainen, luovasti yhdistellen ja parhaansa yrittäen.

Se on vapautta suoda sama muille: olla arvostelematta toisten valintoja, sillä me emme voi tietää kaikkia syitä niiden valintojen taustalla. Se on päätös suhtautua avoimesti, kannustavasti ja tsempaten myös niihin, jotka tekevät äitiyden toisin kuin itse. Se on valinta auttaa muita äitejä ja oikeus tulla itsekin joskus autetuksi.

Miten mukaan:

1. Postaa Instagramiin oma äitiyskuvasi ja jaa se tägeillä #äitiyspositiivisuus ja #vaufi.

Kuva voi käsitellä esimerkiksi valintojasi äitinä, sinua ja äitikavereitasi tukemassa toisianne, kehoasi äitiyden myötä tai muuta tärkeäksi kokemaasi aihetta. Se voi olla sotkuinen koti, ihanasti puettu lapsi tai kaupparetki rusinoiden voimin. Sinä päätät!

Repostaamme näin tägättyjä kuvia omalla instatilillämme @vaufi ja levitämme äitiyspositiivisuuden sanaa.

 

2. Kirjoita ja kerro kokemuksiasi äitiyspositiivisuudesta.

Ne voivat olla sen puutetta: millaisessa tilanteessa sinä olisit kaivannut äitiyspositiivisuutta. Onko valintojasi äitinä arvosteltu? Milloin olet tuntenut riittämättömyyttä? Oletko joutunut nettiryöpytyksen kohteeksi?
Tai ne voivat olla sen tunnetta: Milloin sinua on autettu? Mitä viisasta joku on sanonut sinulle äitiyteen liittyen? Mitä olet itse äitiyden avulla oivaltanut? Oletko ehkä muuttunut äitiyden myötä?

Lähetä kirjoituksesi osoitteeseen vau@vau.fi, otsikoksi ”Kokemuksia äitiyspositiivisuudesta”, niin jaamme kokemuksia nimettöminä myös muille.

 

3. Ennen kaikkea: tee äitiyspositiivisia tekoja

Se voi olla pientä: avaa lähikaupan ovi vaunujen kanssa sisään punnertavalle kanssaäidille. Lahjoita pieneksi käyneitä vaatteita niitä tarvitseville. Osallistu vapaaehtoistoimintaan, jossa tuetaan jollakin tavoin äitejä. Kutsu ystäväsi kahville ja puhukaa hetki siitä, mitä kaikkea toisissanne arvostatte.
Se voi olla suurta: käytä osaamistasi ja verkostojasi auttaaksesi muita äitejä. Vain taivas on rajana.

Myös näistä pienistä ja suurista teoista kuulisimme mielellämme, jotta voimme jakaa vinkkejä muillekin äideille: Laita viestiä vau@vau.fi otsikolla ”Äitiyspositiivisia tekoja”

 

Julkaisemme ystävänpäivänä 14.2. ison jutun äitiyspositiivisuudesta!

#äitiyspositiivisuus – miten mukaan? Ohjeet pähkinänkuoressa!
Mitä mieltä olet artikkelista?