Lomamme Kreetan Haniassa on lopussa. Ihanaa oli, vaikkakin erilaista – kiitos nelipäisen lapsiseuran. Jos suunnittelet matkaa tähän suuntaan, lue vinkit lapsellisen loman viettoon Haniassa.

Viimeksi päivitetty 8.5.2018

Niin se koitti, viimeinen ilta Kreetalla. Vietimme viimeisen päivämme Hanian kaupungissa, josta teimme iltapäivällä veneretken lähisaarille. Retkeen sisältyi tunti snorklausta, joka oli ainakin näin ensikertalaiselle huikea kokemus.

Viikko reissussa neljän lapsen kanssa on ollut antoisaa, mutta ajoittain ehdottomasti myös stressaavaa. Kotona meillä on enemmän tilaa, ja lisäksi kaksi isointa lasta ovat välillä toisilla vanhemmillaan. Tällainen 24/7 tapahtuva yhdessäolo koko lauman kanssa vieraassa ympäristössä on siis välillä tuntunut rehellisesti sanottuna hermoja raastavalta. Mutta onhan meillä ollut hauskaa, ja mielelläni jäisin vielä toiseksi viikoksi, jos se vain olisi mahdollista.

Järjestelyä ja venyviä hermoja

Lasten kanssa matkustaminen on toki aivan erilaista kuin aikuisten kesken reissaaminen. Ennen tätä reissua en ollut matkustanut lasten kanssa muualle kuin Viroon ja kerran lyhyesti Irlantiin, vaikka muuten olen reissannut koko ikäni. Ollessani itse lapsi en tajunnut ollenkaan, kuinka paljon järjestelyä, valmistelua ja venyviä hermoja lasten kanssa matkustaminen kysyykään.

Ja tietenkään emme ole voineet tehdä kaikkea mitä olisimme halunneet – me aikuiset siis. Haniasta parin sadan kilometrin säteellä olisi useampikin kiinnostava kohde, mutta parin-kolmen tunnin bussimatkustus suuntaansa neljän lapsen kanssa on vain tuntunut liian rankalta – etenkin, kun kaksi heistä ovat vielä niin pieniä.

Koe ainakin nämä Haniassa

Onneksi Hanian kaupungissa ja maakunnassakin riittää nähtävää. Jos reissaat sinne suuntaan lasten kanssa, koe ainakin seuraavat asiat:

Rannat

Haniasta ei hiekkaranta lopu kesken. Hienohiekkaisia, matalia rantoja on silmän kantamattomiin. Niiltä löytyy aurinkotuoleja varjoilla ja ilman, jotka ainakin näin toukokuussa olivat ilmaisia käyttää. Rannat ovat myös täynnä baareja ja ravintoloita, joissa tyydyttää aallokossa pomppiessa syntynyt nälkä ja jano.

Matalat rannat aurinkotuoleineen ovat Hanian parhaimpia puolia.

Hanian vanha kaupunki

Vanhan kaupungin kävelykaduilla voi liikuskella turvallisesti useankin lapsen kanssa. Lapset katselevat mielellään matkamuistomyymälöiden tarjontaa (ja ruinaavat jäätelöä joka kioskin kohdalla). Satamasta löytyy venetsialainen majakka, joka kiehtoi kovasti kahta vanhinta lastamme.

Municipal Market eli paikallinen valtava kauppahalli myy kaikkea ekokosmetiikasta kaloihin. Sen vieressä suuri puisto, josta löytyy vuohia ja monenlaisia lintuja sekä suurehko lasten leikkipaikka piknikpöytineen. Me vietimme puistossa viihtyisän piknikin, ja saimme mieheni kanssa jopa syödä rauhassa lasten viilettäessä leikkipaikalla.

Vanhan kaupungin satama on kaunis ja kovasti lastenkin mieleen.

Little Fun Train

Pieni autojuna, joka tekee erilaisia kierroksia Hanian maakunnassa. Me kävimme neljän tunnin retkellä, joka suuntautui maakunnan länsiosaan.

Poikkesimme luolassa, ajelimme kukkuloilla, näimme yli 3000 vuotta vanhan oliivipuun ja vierailimme oliiviöljyä, rakia ja viiniä valmistavalla tilalla. Retkiopas oli asiansa osaava ja kertoi paljon paikallisesta historiasta, joka kiinnosti 6- ja 8-vuotiaitamme. Suosittelen!

Retki lasipohjaveneellä

Veneretkiä järjestävät monet tahot ja niitä on erilaisia, mutta valtaosaan kuuluu olennaisesti snorklaus. Retket lähtevät Hanian kaupungin satamasta, josta mekin hyppäsimme oman paattimme kyytiin.

Retkeen sisältyi läheisen saaren tarkastelu ja sen vieressä merenpohjassa olevan, toisen maailmansodan aikaisen sotakoneen jäännösten ihmettely veneen pohjan lasi-ikkunasta.

Lasipohjavene vei meidät läheisten saarien luo.

Toisen saaren lähellä paattimme pysähtyi tunniksi, jonka aikana kaikki halukkaat saivat kokeilla snorklausta. Lapsiamme se hieman pelotti, mutta minä viihdyin merenalaista maailmaa ihmetellen koko tunnin. Äidin omaa aikaa parhaimmillaan!

Uima-allas

Lapset rakastavat melskata uima-altaalla, ja Haniassa sellainen löytyy varmasti joka hotellista ja muusta majoituksesta. Meidän jälkikasvumme olisi viihtynyt altaalla aamusta iltaan.

Asennoiduin matkaamme jo etukäteen niin, että menemme lasten ehdoilla. Vaikka itse olisin mieluummin nähnyt vielä enemmän ympäristöämme, lapsille oli tärkeää saada viettää rentoa aikaa altaalla. Sitä he siis saivat. Ja täytyy myöntää, ettei auringossa makoilu ja viileään veteen pulahtelu ollut itsellenikään ihan karmeaa pakkopullaa.

Ei sittenkään täyskatastrofi

Huomenna aamulla suuntaamme lentokentälle ja sieltä kohti Suomea. Loman loppu on aina vähän haikeaa, mutta nyt tiedän, että reissaaminen pienen lapsilauman kanssa ei olekaan täyskatastrofi. Kenties suuntaamme seuraavalle matkalle ennen kuin huomaammekaan!

Kuka siellä?
Uusperhesadun takana on – kukapa muukaan kuin – uusperheellinen Satu. Sadun lisäksi perheeseen kuuluu neljä lasta, aviomies ja jättikani nimeltä Osku Palomies. Blogissa kurkistetaan uusperheen elämään ja pohditaan vanhemmuuden moninaisia teemoja. Tsekkaa myös instagramista @uusperhesatu

Lisää Uusperhesatulta:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

 

 

 

 

Mitä mieltä olet artikkelista?