Toiset sanovat, että se on kehon luonnollinen reaktio. Toiset ovat sitä mieltä, että taas kasataan lisäpaineita naisen harteille: eikö ihan tavallinen synnytys riitä? Sitten on vielä niitä, joiden mielestä koko ajatus orgastisesta synnytyksestä on kiero ja puistattava.

Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Christine Northrup kertoo amerikkalaisessa televisiodokumentissa Orgasmic Birth, että synnytyksen aikainen orgasmi syntyy synnytykseen liittyvien hormonaalisten muutosten seurauksena.”Kun vauva matkaa synnytyskanavaa pitkin, se stimuloi samoja alueita kuin penis yhdynnän aikana. Synnytyksen aikana nainen on lisäksi melkoisessa hormonimyrskyssä, kun prolaktiini, oksitosiini ja betaendorfiinit jylläävät”, Northrup selittää.

Lue myös: Vauvahaaveita? Harrasta villiä seksiä

Orgasmin saaneet ovat ihmeissään

”Minä sain toisen lapseni synnytyksessä orgasmin. Kokemus oli mielenkiintoinen ja hämmentävä. Olen tätä itse jälkeenpäin mietiskellyt, että kipu meni ikään kuin yli ja muuttui nautinnoksi”, synnyttäjä pohtii Vauva-foorumilla.

Kirjoittaja kertoo saaneensa orgasmin avautumisvaiheen lopussa.

”Se ei ollut samanlainen orgasmi kuin seksissä, mutta hyvin voimakas ja huusin kivusta ja nautinnosta. Sen jälkeen pääsin ponnistamaan. Ponnistin lapsen maailmaan hyvin nopeasti. Luulen, että endorfiinit auttoivat melkoisesti kohdallani.”

Lue myös: Kuinka paljon synnytys sattuu?

”Helpottavaa kuulla, että en ole ainoa”

Synnytysorgasmi on edelleen tabu. Orgasmin synnytyksessä saaneet äidit eivät tiedä, miten asiaan pitäisi suhtautua.

”Minua askarruttaa kovasti kun kuukausi sitten synnytin esikoisemme sain synnyttäessä lukusia orgasmeja. Olenko outo? Eihän orgasmeista ole voinut koitua lapsen kalloon mitään vaivaa sillä ponnistus vaihe kesti kauan”, synnyttäjä pohtii Vauva-foorumin ketjussa.

Vaikka synnytysorgasmi kuulostaa kummalliselta, ilmiö saattaa olla puhuttua yleisempi. New York Timesin julkaiseman orgastista synnytystä käsittelevän artikkelin kommenteissa pohditaan synnytysorgasmin yleisyyttä.

”Meitä orgasmin kokeneita oikeasti on. Asia vain on niin nolostuttava, että emme koskaan kerro siitä kenellekään. On todella helpottavaa kuulla, että en ole ainoa, jolle on käynyt näin.”

Joidenkin mielestä synnytys on niin kivulias kokemus, että orgasmin liittäminen siihen on aivan mahdoton ajatus:

”Seuraavaksi meitä tietenkin käsketään saamaan orgasmeja juurihoidon aikana”, Elizabeth heittää.

Lue myös: Ison vauvan synnytys hirvitti

Epäsopivaa ja likaista

Sitten on niitä, joiden mielestä synnytyksen ja orgasmin liittäminen toisiinsa on epäsopivaa ja likaista; se tahraa tapahtuman, jonka pitäisi olla puhdas ja viaton uuden elämän ihme.

“Tämä on kai jokin vitsi. Olen saanut kaksi lasta. Molemmat synnytykset olivat helppoja: lääkkeettömiä ja mutkattomia. Hilpeän jännittäviä – KYLLÄ, henkisiä – KYLLÄ, huimaavia –KYLLÄ, täynnä rakkautta – KYLLÄ, orgastisia – täysin järjetön ajatus. Jos synnytys on jonkun mielestä orgastinen kokemus, hän ei selvästikään ole koskaan saanut oikeasta orgasmia”, nimimerkki cantaloupe kirjoittaa.

Lue myös: Epiduraalilla vai ilman?

”Sivuvaikutus, ei päämäärä”

Luonnollisen synnytyksen puolestapuhuja Sheila Kitzinger kertoo tavanneensa satoja naisia, jotka ovat saaneet orgasmin synnytyksen aikana. Daily Mail –lehden haastattelussa hän kuitenkin varoittaa, että orgasmista synnytyksessä ei missään nimessä pitäisi tehdä jotain, johon kaikkien naisten olisi pyrittävä.

”Orgasmi on synnytyksen sivuvaikutus, ei päämäärä. Emme halua naisten alkavan ajatella, että he ovat jotenkin epäonnistuneet tehtävässään, jos orgasmia ei tule”, hän sanoo.

Mikä lopulta on luonnollista ja mikä ei?

Luonnollisesta synnytyksestä kirjan kirjoittanut Laura Shanley yrittää Huffington Post –verkkolehden jutussa saada ihmiset pohtimaan, mikä ylipäätään on luonnollista synnytyksessä ja mikä ei.

Normaalina synnytyksenä on totuttu pitämään tilannetta, jossa nainen makaa kliinisessä sairaalahuoneessa kirkkaiden valojen alla ja ympärillä häärää joukko tuntemattomia ihmisiä. Ei niin kovin luonnollista, kun asiaa ajatellaan tarkemmin.

Lue myös: Luonnollisesti lääkehuuruissa

Luonnollinen kivunlievittäjä

Shanley muistuttaa myös, että orgasmi on luonnon voimakas kivunlievittäjä.

“Orgasmi on 22 kertaa tehokkaampi kuin purkista otettu rauhoittava lääke. Synnytystä helpottaa myös se, että kiihottuneena naisen vagina voi laajeta peräti 5 senttiä”, hän sanoo.

Lähteet:

New York Times: Orgasms During Childbirth?
The Huffington Post: Orgasmic Birth: The Natural Reality Behind The Hype
Mail Online: Is this the last taboo of childbirth? yes! Yes!! Yes!!!

Lue myös:

Lääkkeetön kivunlievitys synnytyksessä

Andrew kokeili synnyttämistä

Lapsi mukaan synnytykseen

Synnytysregressio on äidin suojatila

Mitä ajatuksia orgastinen synnytys herättää? Onko koko ajatus mielestäsi naurettava tai suututtava? Vai kuulutko sinä mahdollisesti siihen porukkaan, joka on saanut orgasmin synnytyksessä? Kommentoi!

Mitä mieltä olet artikkelista?