Oksitosiini supistaa. Endorfiini helpottaa. Adrenaliini hermostuttaa.

Viimeksi päivitetty 20.2.2013

Oksitosiini


 


Oksitosiini on tärkein synnytyshormoni, sillä aineen aiheuttamat supistukset ovat vastuussa kohdunsuun avautumisesta ja vauvan siirtämisestä synnytyskanavaan. Hormoni on myös vastuussa istukan irtoamisesta. Oksitosiini myös estää istukan irtoamisesta johtuvaa verenvuotoa.

Äidille saatetaan tiputtaa keinotekoista oksitosiinia suoneen, jos kätilö arvioi synnytyksen etenevän hitaasti.

Oksitosiinipula synnytyksessä johtaa supistuksia heikkenemiseen tai loppumiseen kokonaan. Heikko oksitosiinimäärä veressä pitkittää synnytystä. Tilanne voi muuttua jopa hengenvaaralliseksi äidille, sillä alhainen oksitosiinimäärä saattaa johtaa massiiviseen istukkaverenvuotoon.

Lue myös: Koska lähteä synnärille?

Endorfiini

Synnytyskipua ei tarvitse kestää ilman minkäänlaista lievitystä. Keho nimittäin tuottaa synnytyksen aikana rauhoittavaa ja kipua lievittävää endorfiinihormonia. Korkea endorfiinipitoisuus voi viedä äidin synnytystranssin kaltaiseen tilaan, jossa äiti on kuitenkin valpas ja aktiivinen.

Endorfiinia erittyy varsinkin synnytyksissä, joissa ei käytetä lääkkeellisiä kivunlievitysaineita. Tutkimukset osoittavat, että epiduraalin käyttö ja muut opiaatit laskevat endorfiinin määrää veressä.

Endorfiinipiikin hälveneminen verestä synnytyksen jälkeen saattaa aiheuttaa synnytyksen jälkeistä masennusta.

Lue myös: Synnytysregressio on äidin suojatila

Adrenaliini

Äidin keho tuottaa myös adrenaliinia synnytyksen aikana. Hormonin erittyminen auttaa äitiä pysymään valppaana ja hakeutumaan turvalliseen synnytyspaikkaan.

Jos äiti pelkää todella paljon synnytystä tai kipua, hänen kehonsa tuottaa liikaa adrenaliinia. Liiallinen adrenaliinieritys aiheuttaa paniikinomaisia tuntemuksia äidille. Silloin synnytys saattaa hidastua tai pysähtyä kokonaan.

Lue myös: Omega-3: sikiön suosikkirasva

Ota synnytyshormonit omiin ohjaksiisi

Rauhallisena pysyminen on paras tapa saada hormonit työskentelemään synnytyksen eteen. Kun äiti on rauhallinen, oksitosiinia erittyy enemmän, endorfiinitasot nousevat ja adrenaliinitaso pysyy sopivan matalana.

Rauhallisuutta lisää esimerkiksi ennalta hankittu tieto ja rauhallinen synnytyspaikka. Sairaalahenkilökuntaan ja sairaalaan tutustuminen ennen synnytystä rauhoittaa myös äidin mieltä. On tärkeää, että äidillä on täysi luottamus sairaalahenkilökuntaan.

Lähde: Childbirth Connection

Mitä mieltä olet artikkelista?