Useat lapset nukkuvat jo nelikuisina koko yön yhteen menoon, mikä käytännössä tarkoittaa tässä vaiheessa 5-6 tuntia.Voit siis iloita siitä, että lapsi pysyy valveilla ja haluaa leikkiä ja pitää hauskaa yhä pitempiä hetkiä päivästä. Lapsen kiinnostus yhdessäoloon muiden perheenjäsenten kanssa lisääntyy. Nuo aktiiviset valvejaksot tekevät päivästä rikkaamman. Tämä myötävaikuttaa puolestaan yhtenäisen yöunen muodostumiseen, ja vuorokausirytmi asettuu vähitellen paikoilleen.
 
 

Viimeksi päivitetty 27.5.2011

Jos et ole tehnyt sitä aiemmin, voit nyt yrittää opettaa lasta nukkumaan itsekseen, ilman keinuttelua, lauluja tai muuta sellaista. Vakituiset ja mukavat rutiinit tekevät elämän pienokaiselle ennustettavaksi. Jos lapsen on vaikeaa rauhoittua päiväsaikaan lepohetkinä, voisit järjestää niillekin muutamia hyviä rutiineja, jotta hän käsittäisi ne lepotuokioiksi.


 


Kun lapsesta on tullut nelikuinen, monet vanhemmat toivovat, että kaikki kehittyisi nyt parempaan suuntaan yöunien kannalta. Näin monilla käykin mutta ei kaikilla. Jatkossakin lapsi voi tarvita ruokintaa yöllä, ja monien mielestä on vielä liian aikaista totuttaa häntä luopumaan siitä. Useiden kuukausien repaleisten yöunien jälkeen monet vanhemmat voivat kuitenkin tuntea siihen houkutusta.

Jos lasta imetetään, raskain kuorma on pääsääntöisesti langennut äidille. Silloin on tärkeää, ettei yliarvioi omia voimavarojaan. Älä ryhdy kevätsiivoukseen, asunnon uudistamiseen tai muihin työläisiin hankkeisiin, ennen kuin sinulla on paremmat mahdollisuudet levätä.
 

Pehmoeläin voi tuoda lohtua

Monet lapset – eivät läheskään kaikki – luovat erityissuhteen pehmoeläimeen tai uniriepuun. Siitä tulee niin kutsuttu siirtymäobjekti. Asiaan kuuluu se, että lapsi saa turvallisuutta tuosta esineestä, kun vanhemmat eivät ole paikalla. Voit antaa lapselle pehmoeläimen tai unirievun jo alusta alkaen, mutta hänellä ei luultavasti muodostu siihen mitään erityistä suhdetta ennen kuin korkeintaan puolivuotiaana, jos silloinkaan.

 

Jotkut lapset valitsevat siirtymäobjektin omin päin. Se voi olla esimerkiksi vanha vaatekappale tai muu, josta he saavat lohtua. Lapsi voi valita jonkin, joka ei ole vanhempien mielestä kovin siisti tai miellyttävä, mutta lapsen rakkautta pehmoeläintä ja/tai uniriepua kohtaan on kunnioitettava. Ota huomioon, että sylilapsella on hyvin kehittynyt hajuaisti, joten älä pese pehmoeläintä, uniriepua tms. useammin kuin on välttämätöntä ja käytä mielellään hajustamatonta pesuainetta.

 


Univelkaako?

Älä epäröi pyytää ystäviltä ja perheeltä apua, jos olet univelan näännyttämä. Yövahdiksi pyytäminen voi tuntua liian suurelta vaatimukselta, mutta tarpeeksi levännyt aikuinen selviää siitä hyvin silloin tällöin. Apua tarjoaville muodostuu usein erityssuhde lapseen koko loppuiäksi. Näin pystyt luomaan edellytyksiä rakkaudentäyteisille siteille lapsesi ja muiden aikuisten välillä. Molemmat osapuolet saavat niistä iloa.

 
”Kun Millan koliikkikausi loppui, ajattelin, että yöuni olisi pelastettu, mutta hän jatkoi valvomista öiden aikana. Vuorokausi oli kääntynyt päälaelleen. Pelastukseksi tuli ystävä, joka mielellään rupesi yövahdiksi. Siitä tuli moneen kuukauteen ensimmäinen kokonaan nukuttu yö, mikä oli uskomattoman hienoa. Teimme näin muutaman kerran, kunnes onnistuin saamaan Millan vuorokausirytmin raiteilleen. Kun nyt ajattelen noita ensimmäisiä kuukausia lapsen kanssa kotona, se tuntuu ihan lyhyeltä ajalta, mutta juuri silloin luulin, etten enää koskaan saisi kokea sitä, miltä tuntuu olla kunnolla levännyt.”
Riina, 2-vuotiaan Millan äiti

Univinkkejä

Varaa vähintään kaksi hyväksi koettua pehmoeläintä, jotta vältytään kriisiltä, kun yksi katoaa. Monet matkat ovat päättyneet suruun ja epätoivoon, kun kotiin palattua on käynyt ilmi, että pehmoeläin on jäänyt reissun varrelle. Jos molempia pehmoleluja käytetään yhtä paljon, ovat ne yhtä kauhtuneet ja lapsi hyväksyy kummatkin.

Älä pelkää pyytää apua. Isovanhemmat ja muut avuliaat ihmiset sietävät varmasti silloin tällöin yövalvomista, jotta voitte nukkua kokonaisen yön.

Tällä ikäkaudella voi olla viisasta totuttaa lasta vähitellen nukkumaan omin päin – ilman tuudittamista, kiikuttamista, laulua tai musiikkileluja.

Jos olet vierailulla, voit laittaa lapsen nukkumaan tavalliseen aikaan vaunuihin tai matkavuoteeseen. Näin vältyt lapsen tulemiselta ylipirteäksi tai yliväsyneeksi.

 

Lue myös:

Mitä uni on?

Vastasyntyneen uni

Iltarutiinit vähentävät vauvan univaikeuksia

Vauvan unirytmiin voi vaikuttaa

 

Lähteet:

Eckerberg, Berndt | Hur man lär barn att sova på nätterna: barn från cirka fem till cirka arton månader | B. Eckerberg, 1999

Holm, Sara | Sov gott! En bok om barn, sömn och funktionshinder | Riksförbundet förrörelsehindrade barn och ungdomar, 2005

Kreutz Wirfelt, Anna | Om barns sömn och sömnproblem, 0–12 månader | Axélion, 1997

Mindell, J.A. ym. | Behavioural treatment of bedtime problems and night wakings in infants and young children. SLEEP 2006 | Osa 29, nro 10:1263–1276

Pantley, Elizabeth | Pehmeä matka höyhensaarille: hellä tapa saada vauva nukkumaan läpi yön. Suom. Rose-Marie Chatterji | Suomussalmi, Myllylahti, 2005

Smith, Lars ja ulvund, Stein Eirik | Spädbarnsåldern | Studentlitteratur, 1993
Wahlgren, Anna | Sova hela natten: så hjälper du ditt lilla barn att sova gott hela natten lång | Alexander Halling, 2005

Welford, Heather | Hjälp ditt barn att sova bättre | Egmont Richter, 2001

Wolfson, A. ym. | Effects of parent training on sleeping patterns’ stress and
perceived parental competence | Journal of Consulting and Clinical Psychology 1992 (60): 41–48

Mitä mieltä olet artikkelista?