Esikoisen synnyttäminen kestää keskimäärin huomattavasti pidempään kuin esikoista seuraavien lasten synnyttäminen. Miksi näin on?

Viimeksi päivitetty 13.10.2016

Kysyimme vau.fi:n lukijoilta, kuinka pitkään heidän synnytyksensä kestivät ja kuinka pitkä ponnistusvaihe oli. Saimme kaikkiaan 298 vastausta, joiden perusteella nämä tilastot on tehty.

Synnytyksen keskimääräisestä pituudesta selvisi seuraavaa seikka:


Kun vauvan reitti on keholle tuttu, synnytys sujuu nopeammin

”Ensisynnytyksessä reitti on ensimmäistä kertaa käytössä. Kudokset antavat toissynnyttäjien kohdalla paremmin myöten”, Mommy & Me –hyvinvointipalveluiden kautta valmennusta ja äitiliikuntatunteja vetävä kätilö Emilia Ek kertoo.

Ensisynnyttäjän keho on ison tehtävän edessä ensimmäistä kertaa.

”Monet lihakset, kuten kohtulihas ja lantionpohjan lihakset, tekevät ensisynnytyksessä ensimmäistä kertaa tietyt asiat. Kohdunsuu avautuu ensimmäistä kertaa. Synnytyshormonit ovat käytössä ensimmäistä kertaa. Seuraavalla kerralla kohtu jo tietää, miten synnytetään”, Mommy & Me –hyvinvointipalvelun osteopaatti ja hieroja Marjo-Riitta Pohjala sanoo.


Pelko ja tunteet vaikuttavat synnytyksen kestoon

Monet pelkäävät ensimmäistä synnytystä. Pelko taas hidastaa synnytystä.

”Synnytykseen liittyy paljon sellaista, mitä äiti ei ole ennen kokenut. Kun puhun ensisynnyttäjien kanssa, heillä on paljon kehon reaktioihin liittyviä asioita, joita he miettivät. Kun kaikki on uutta, silloin myös stressihormonitasot ovat erilaiset”, Pohjola sanoo.

Ensisynnyttäjän tunteet ja kyky kohdata synnytyskipu vaikuttavat synnytyksen pituuteen.

”Synnytyksen pituus on kiinni myös siitä, miten keho saa toteuttaa synnytystä ja millainen yhteys äidillä on omaan kehoonsa”, Pohjola kertoo.

Ponnistusvaiheen pituuteen vaikuttaa kudosten venyminen sekä kivun tuntemus

Kivulla on oma tarkoituksensa synnytyksessä. Se estää äitiä synnyttämästä liian nopeasti.

”Ponnistusvaihe voi olla todella nopea, jos äiti ei tunne kipua. On parempi, että ponnistusvaihe kestää pidempään. Kun alapäähän tulee rauhallinen venytys, kudokset ehtivät paremmin mukaan ja vältytään suuremmilta repeämiltä”, Ek kertoo.

Synnytysrepeämät ovat tyypillisempiä synnytyksissä, joissa ponnistus on räjähtävän nopea. Minuutin mittainen ponnistusvaihe voi johtua juuri synnytyskivun puuttumisesta.

”On tosin äitejä ja kokonaisia sukuja, joiden naiset synnyttävät todella nopeasti”, Pohjola muistuttaa.

Usein kuitenkin nopea ponnistusvaihe johtuu siitä, että voimakkaan ja onnistuneen puudutuksen takia äiti ei tunne laisinkaan kipua.


Löytyykö oikeaa ponnistussuuntaa?

Esikoisten synnytyksissä ponnistusvaiheet kestävät keskimäärin pidempään myös siksi, koska oikean ponnistussuunnan löytymiseen menee pidempään. Kun suunta on kerran löytynyt, se jää lihasmuistiin ja löytyy seuraavissa synnytyksissä nopeasti.

Aina kuitenkaan ensisynnyttäjällä ei mene pitkään ponnistussuunnan löytämiseen. Lihashallintaa voi harjoitella ennen synnytystä.

”Jos ensisynnyttäjän ponnistusvaihe kestää vain minuutteja, silloin äiti on löytänyt heti oikean ponnistustavan. Hän siis käyttää heti oikeita lihaksia ja työntää oikealla tavalla”, Ek kertoo.

Silloin, kun esikoisen synnytys kestää kokonaisuudessaan pidempään, äiti on myös ponnistusvaiheeseen tultaessa väsyneempi.

”Pitkäkestoisessa synnytyksessä äiti saattaa uupua voimia vaativassa ponnistusvaiheessa. Kun täytyy ponnistaa, niin äidin voimat ovat silloin koetuksella”, Ek kertoo.

Seuraavat synnytykset voivat olla myös pidempiä kuin ensimmäinen synnytys

Vaikka on hyvin tavallista, että kuopukset syntyvät nopeammin kuin esikoiset, synnytyksen kestoa ei voi ennustaa. Kestoon vaikuttavat monet tekijät, joista toiset eivät ole äidistä, lihasmuistista tai kudoksista kiinni.

Kannattaakin pitää mielessä, että jokainen synnytys on ainutlaatuinen.

”Synnytykseen kannattaa mennä avoimin mielin. Luota rohkeasti omaan kehoosi ja omiin tuntemuksiisi”, Ek rohkaisee.

Kauanko sinun synnytyksesi kesti? Osallistu keskusteluun: Kauanko synnytys kestää?

Mitä mieltä olet artikkelista?