Synnytyksessä tapahtuu ihmeellisiä asioita, ja varsinkin ensisynnyttäjälle monet asiat voivat tulla täytenä yllätyksenä. Listasimme 18 asiaa, jotka synnyttäjät ovat kokeneet yllättävimpinä!

Viimeksi päivitetty 1.9.2015

1. Lapsivesi



Nimimerkillä Mmmustikka kirjoittava äiti kertoo, että oli yllättävää, kuinka lapsivesi voi mennä niin yhtäkkiä, aivan odottamatta.

”Minulla tuli kyllä vain pari kertaa kävellessä tosi pieniä määriä. Ero pissantunteeseen on ehkä se että sitä lapsivettä niin sanotusti tihkuu pehmeästi”, Mmmustikka pohtii.

Hande93 sen sijaan kertoo yllättyneensä erityisesti lapsiveden määrästä.

”Lapsivettä tuntui valuvan koko ajan aivan hirveästi. Kotiakin tuntui jäävän monta litraa sitä pesuhuoneen lattialle, kun poksahti. Mutta sitä tuli siltikin synnärillä koko ajan. Synnärille kun pääsimme, minulla oli housut aivan litomärkänä, vaikka oli side ’suojana’”, Hande93muistelee.

2. Supistukset

Supistusten kivuliaisuus tulee monille yllätyksenä. Luonnostaankin supistukset voivat olla voimakkaita, mutta Mmmustikalle annettiin lisäksi supistuksia edistävä lääke.

”Ja tosiaan supisteluja alkoi tulemaan! Kun niitä tuli joka minuutti minut siirrettiin synnytyssaliin. Tämä tilanne oli absurdi ja tavallaan yllättävä.”

Mmmustikka oli ajatellut, että pystyisi synnytyksen lomassa kirjoittamaan päiväkirjaa. 

”Kaikenhuipuksi, kun poikaystävä toi tavaroitani sairaalaan, niin hän toi kutimet ja kuvitteli minun pystyvän neulomaan supistellessa”, Mmmustikka kertoo.

Mmmustikka ei kuitenkaan supistuksiltaan pystynyt juuri kirjoittamaan, ja kutominenkin jäi.

3. Avautumisvaiheen nopeus

Avautumisvaihe on yleensä ensisynnyttäjälle pitkäveteinen.  Mmmustikka ja hänen puolisonsa saivat kuitenkin yllättyä avautumisen nopeudesta.

”Mieheni oli saanut isäoppaan. Kun pyysin häntä sairaalaan ollessani auki 3cm hän katsoi kirjaansa ja totesi, että sen mukaan menee vielä avautumiseen 6 tuntia, joten parempi nukkua ja nähdään vasta aamulla. Mutta minä avauduinkin tunnissa 3cm 9 senttiin”, Mmmustikka kertoo.

”Se oli tosi yllätys. Ja sitten iski paniikki. Hyvä kun pysyi puhelin kädessä, että sain soitettua hänelle. Mutta silloin se puhelu meni jo tuskanhuudoksi ja huusin tuskissani, että nyt se syntyy, tule nyt heti! Että ota taksi!”

4. Ponnistusvaihe

Nimimerkki Libra yllättyi siitä, että ponnistamisen tarve oli ponnistusvaiheessa niin valtava.

”Ponnistusvaihetta pelkäsin etukäteen eniten, mutta se oli suosikkini. Vaikkakin ponnistusta pidätellessä, kun ponnistustarve on niin valtava, ettei mitaan jarkea ja gynekologi sanoo ’älä työnnä’, meinasi jarki lahtea”, Libra kertoo.

Vastavirrassa sen sijaan yllättyi, ettei ponnistuksentarvetta tullutkaan.

”Mulle ei tullut mitään sellaista ’nyt heti on pakko ponnistaa’ -olotilaa ollenkaan. Oli vain sellainen paineentunne alakerrassa ja kätilö sanoi, että nyt ponnistetaan. Odotin vaan jotain sellasta selkeämpää, kun kaikkialla on niin puhuttu siitä ponnistuksen tarpeesta”, Vastavirrassa kertoo.

5. Kivunsietokyky

Paljon puhutaan kivunsietokyvyn vaikutuksesta synnytyskivun kokemukseen. Libra ja Triina ovat yllätyksekseen havainneet, että kivunsietokyky riippuu paljolti mielialasta.

”Minulla kivunsietokyky oli suoraan verrannollinen siihen, miten hyvin pää pysyi kasassa. Jokaisen epätoivon hetken aikana kipu tuntui paljon sietämättömämmältä”, Libra kertoo. 

”Kyllä se mieliala todella merkitsee sietokyvyssä. Ja hengittäminen myös”, Triina toteaa.

6. Oksentelu

Oksentaminen ei ole mitenkään tavatonta synnytyksessä. Siitä kuitenkin harvemmin puhutaan.

”Sekin yllätti synnytyksessa, että oksentelin ihan hulluna. Tosin ei varmaan olisi pitanyt yllattya – oksentelu on minulle akilleen kantapää”, Libra kertoo.

7. Jälkeisten synnyttäminen

Joskus saattaa unohtua, että vauvan lisäksi täytyy synnyttää myös jälkeiset. Sekään ei aina ole kivutonta, mikä yllätti Mymmen.

”Istukan synnyttäminen teki kipeämpää kuin itse vauvan”, Mymme paljastaa.

8. Jälkisupistusten voimakkuus

Jälkisupistukset ja niiden voimakkuus yllättävät monet. Jälkisupistukset ovat yleensä lievempiä ensisynnyttäjällä, mutta tämäkin on yksilöllistä.

”Jälkisupistukset on olleet tosi voimakkaita myös. Aluksi niitä tuli aina kun imetin. Ehkä aluksi rintoihin myöskin koskee kun imettää, mutta minulle pahinta oli, että alkoi aina supistella mahasta pahemmin kuin menkkakivuissa”, Mmmustikka kuvailee.

”En saanut niiden vuoksi osastolla hengitettyä kunnolla ja tarvitsin lisähappea”, Emmy’ kertoo.

9. Maidonnousun hitaus

Maidonnousu ei välttämättä tapahdu hetkessä, vaan se voi vaatia pidempää rintojen stimulointia.

”Itsellä meni viisi päivää, ennen kuin maitoa rupes kunnolla herumaan. Tietty sitä ihan ensimaitoa tuli alusta asti”, Snuu kirjoittaa.

Myös Emmy’ muistelee, että hänellä tuli ensimaitoa huomattavan paljon ennen synnytystäkin.

”Mutta silti varsinainen maidonnousu kesti useamman päivän synnytyksen jälkeen”, hän toteaa.

10. Jälkivuodon runsaus ja kesto

”Se jälkivuoto, voi luoja mikä putous”, Heinukka parahtaa.

Jälkivuoto voi olla hyvin runsasta ja kestää pitkään. Emmy’n jälkivuodot kestivät jopa kuusi viikkoa. Monet äidit kiittelevät sairaalan jättisiteiden imukykyä.

11. Alapään palautuminen

”Paska juttu”, Snuu toteaa episiotomiasta.

”En tosissaan aatellut että vielä kaksi vuotta synnytyksestä siihen arpeen sattuu tietyissä tilanteissa”, hän kertoo.

”Multa hävis esikoisen viimeiset tikit varmaan vasta yli kuukauden päästä synnytyksestä, ja aika hurjalta se eppari näytti pitkään. Nykyään ei sitä melkein enää huomaa”, kertoo puolestaan S1N1. Hänellä on synnytyksestä aikaa kolme vuotta.

”Alapään turvotus yllätti myös! En ikinä unohda sitä näkyä. Hui”, Papuliina kertoo.

12. Imetyksen kivuliaisuus

Imetys on tärkeää, mutta pelkkää auvoa se ei valitettavasti – varsinkaan heti aluksi – ole.

”Nännit tulivat todella kipeiksi imetyksen alussa, ja olisi pitänyt kysyä siitä kätilöiltä heti. Lansinoh rasva auttoi nimittäin jonkin verran, mutta kärvistelen kipujen kanssa kyllä ainakin yli vuorokauden ennen kuin tajusin avata suuni”, S1N1 kertoo.

13. Imetysneuvonta

”Ihmettelin henkilökunnan imetysneuvontaa. Tuntuu, että en saanu tarpeeks opastusta ja tukea siihen”, jutsa harmittelee. 

”Kannattaa ottaa itse asioista selvää hyvin. Toki olin lueskellut asiasta, mut en tarpeeksi”, hän vinkkaa. 

14. Palautumisen hitaus

”Repeämien hidas parantuminen sekä esimerkiksi istumisen vaikeus yllätti”, Hande93 kertoo.

”Luulin lisäksi, että heti synnytyksen jälkeen olisin elämäni kunnossa ja olisin taas oma hoikka itseni, mutta mitäs mitäs. Vatsaa jäi silti ’roikkumaan’, eikä kuntokaan ollut kovin hyvä. Pelkällä kävelylenkillä olin kuumissani ja hikoilin kuin pieni possu”, hän muistelee.

15. Reaktio itse vauvan syntymiseen

Nimimerkin ccix mielestä oudointa oli kenties oma reaktio vauvan syntymiseen.

”Olin ihan pihalla kun näin vauvan. Siis oletin, että olisin itkenyt tai jotain. Oltiin vauvan kanssa varmaan yhtä huuli pyöreenä. Miehen reaktio oli onneksi normaali, itkuhan sillä tuli”, ccix pohtii.

”Ensimmäinen ajatus oli, että oho, vauva! Olin jotenkin ällistynyt, että vauva syntyi”, myös Libra kertoo.

16. Vauvan äänen tunnistaa

”Yllätti kyllä sekin, miten sen oman pienen itkuun herää aina helposti, ja sitä kultamurua vaistomaisesti suojelee. Ja sen itkun erotti sairaalassa muiden vauvoista”, Mmmustikka kertoo.

17. Supistuskipu unohtuu

Moni kertoo, että vaikka synnytyskivut olivat kamalat, unohtuvat supistuskivut yllättävän nopeasti.

”En muista yhtään miltä supistuskivut tuntuu! Tosin mulla on nyt 2 vuotta siitä synnytyksestä, mutta silti”, Heinukka kertoo.

”Ei mulla ole moneen vuoteen jäänyt esimerkiksi sormi oven väliin, mutta silti muistan, miltä se tuntuu. Synnytyskipuja en. Sen on pakko olla joku luonnon järjestämä juttu, että nainen unohtaa ne kivut ja hankkisi lisää lapsia”, Heinukka pohtii.

18. Mutta mikä oli kaikkein yllättävintä?

”Kaikista yllättävintä oli kuitenkin se, kun kaiken sen 9 kuukauden kantamisen jälkeen syliin tupsahtaa ryppyinen, likainen ja itkevä olento”, Hande93 kertoo.

”Katsoin tytärtäni ja ihmettelin, miten se mahtui minun vatsaani. Kaiken kaikkiaan hieno kokemus, ja teen saman vielä monta kertaa”, Hande93 toteaa.

Mikä sinut yllätti synnytyksessä? Lue kaikki kokemukset ja osallistu keskusteluun: Mitkä asiat yllättivät synnytyksessä?

Mitä mieltä olet artikkelista?