adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Ilokaasu synnytyksessä – voiko ilokaasusta mennä taju kankaalle?

Ilokaasu voi aiheuttaa tajunnan muutoksia. (Kuva: iStock)

Ilokaasu voi aiheuttaa tajunnan muutoksia. (Kuva: iStock) 

Ilokaasu rauhoittaa ja lievittää kipua. Kaasu vaikuttaa myös synnyttäjän tajunnan tasoon. Sivuvaikutuksia voivat olla huimaus, sekavuus, tokkuraisuus ja pahoinvointi. Oireet katoavat nopeasti. Ilokaasu on äidille ja sikiölle turvallista. Kivunlievitysmuotona ilokaasu on lievin synnytyksessä käytettävistä lääkkeellisistä kivunlievitysmenetelmistä.

Synnytyksessä käytettävä ilokaasu eli typpioksiduuli on hapen ja typpioksidin sekoitus (02 + N2O). Ilokaasu lievittää kipua sekä vaikuttaa synnyttäjän tajunnan tasoon.

”Ilokaasun vaikutus alkaa noin puolen minuutin viiveellä. Ilokaasu poistuu elimistöstä nopeasti, muutamassa minuutissa”, kätilö Meri Haahtela kertoo.

Tajunnan muutoksien aiheuttamat riskit on syytä ottaa vakavasti synnytyksessä.

”Ilokaasua hengittävää synnyttäjää ei saa jättää yksin esimerkiksi ammeeseen”, Haahtela sanoo.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Kaasun käyttö tuntuu hiprakalta

Kaasun käyttäminen voi tuntua siltä, että olisi hiprakassa. Esimerkiksi tässä synnytyskertomuksessa ilokaasun humalluttavat vaikutukset tulevat hyvin esille.

”Aistihavainnot voivat muuttua ilokaasua käytettäessä. Synnyttäjän voi olla vaikea puhua selkeästi. Nämä aistimukset poistuvat, kun ilokaasun vaikutus lakkaa”, Haahtela huomauttaa.

Päätä sekoittavan vaikutuksen kokeminen on hyvin yksilöllistä. Kaikki synnyttäjät eivät pidä kaasun aiheuttamista tuntemuksista.

Ilokaasu on keskushermostoon vaikuttava aine

”Ilokaasu vaikuttaa keskushermoston kautta heikentämällä kipuimpulssien kulkua ja vapauttaa samalla kehon omia endorfiineja, kipua lievittäviä morfiinin kaltaisia aineita”, Haahtela kertoo.

Ilokaasu ei vie kaikkea synnytyskipua pois.

”Synnytyksessä ilokaasun tarkoituksena on taittaa kivulta terävin kärki”, Haahtela sanoo.

Synnyttäjällä on kontrolli aineen määrästä

Muissa lääkkeellisissä kivunlievitysmenetelmissä kaikki lääkeaine laitetaan kerralla, eikä vaikutusta voi poistaa, jos synnyttäjä ei pidä tuntemuksesta. Epiduraali voi esimerkiksi estää liikkumista.

Kaasun hyvä puoli on siinä, että odottajalla on täysi kontrolli aineen määrään. Jos kivunlievitystapa ei sovi synnyttäjälle, vaikutus katoaa minuuteissa.

”Synnyttäjä voi myös itse säädellä hengittämänsä ilokaasun määrää toisin kuin muita lääkkeitä. Sitä voidaan käyttää myös tehostamaan veden kipua lievittävää vaikutusta, jos synnyttäjä on ammeessa”, Haahtela kertoo.

Mitä syvempään synnyttäjä hengittää sitä enemmän ilokaasua yhdellä hengityksellä kulkeutuu elimistöön.Päivitetty 13.06.2017
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORDPäätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun