Viimeistään sitten, kun esikoisen ensimmäiset vuoden jäävät taakse, alkaa monessa perheessä pohdinta: Yrittääkö lisää lapsia vai onko meidän hyvä näin? Katso kuusi syytä, miksi toisen lapsen hankkiminen houkuttaa.

Viimeksi päivitetty 26.4.2024

1. Lapsi oppii muiden huomioimista

Lapsi, jolla on sisaruksia saa kotona enemmän harjoitusta asioiden jakamisesta kuin perheen ainoa lapsi. Mahdollisuuksia yhteispelin harjoittelemiseen on valtavasti.


 


Toisaalta sisaruksen vaatimukset voivat saada lapsen myös pitämään entistä lujemmin kiinni omista tarpeistaan. Toisinaan näyttää siltä, että ainoina lapsina kasvaneet ovat parempia jakamaan omastaan kuin sisaren kanssa yhteisistä herkuista ja tavaroista nahistelleet.

Useamman lapsen kanssa arjen sumpliminen on aikuisillekin oppimisen paikka. Vanhempien pitää miettiä, miten kannustaa toisen huomioimiseen. Jakamisen sijaan lapsi voi nimittäin oppia myös, miten muut ihmiset jyrätään.

2. Rakkaiden ihmisten määrä lisääntyy

Ennen lapsen saamista ihmisen on vaikea edes kuvitella, kuinka valtavan tärkeä olento oma lapsi voi olla.

Ensimmäisen lapsen syntymä kuitenkin todistaa jokaiselle isälle ja äidille, että puhe vanhemmanrakkaudesta ei ole vain sanahelinää.

Lasten määrän lisääntyessä myös rakkaiden ihmisten määrä lisääntyy. Toisaalta samalla lisääntyy vanhempien kokeman huolen määrä. Mitä enemmän rakkaita, sitä enemmän on myös asioita, joista kantaa huolta. Onneksi lasten hyvinvoinnista huolehtiminen on myös hyvin palkitsevaa.

3. Lapsi saa sisarukselta tukea

Sisaruksen syntymän myötä lapsi saa liittolaisen, jonka kanssa jakaa kokemuksia perhe-elämän laadusta.

Riidoista huolimatta lapset löytävät yhteisen sävelen ajaessaan yhteistä asiaansa, olipa kyseessä sitten karkkipäivien määrän lisääminen tai aikaisen nukkumaan menon vastustaminen.

Lapselle vahvistuksen saaminen omille näkemyksille on tärkeää, vaikka tilanne ei aina olekaan vanhempien kannalta mairitteleva.

Sisarukset ruotivat myös vanhemmiten mielellään yhdessä lapsuudenkokemuksiaan. Kuka ymmärtäisi kokemuksia paremmin kuin samassa perheessä kasvanut ihminen?

4. Esikoinen saa lisää syitä olla itsestään ylpeä

Ensimmäinen lapsi vertaa omia taitojaan helposti vanhempiinsa. Nuoremman sisaruksen syntymän myötä lapselle tarjoutuu reilumpi vertailukohde.

Pikkusisaruksen toilailujen seuraaminen saa lapsen ymmärtämään, miten taitava hän on monissa asioissa.

Omiin kykyihinsä uskova isosisarus toimii hyvänä roolimallina pienemmälle. Pienempi haluaa osata kaikki samat taidot kuin isompikin.

Vanhempien täytyy kuitenkin olla jatkuvasti tilanteen tasalla, sillä pienokainen haluaa todellakin tehdä aivan kaiken, mitä isompikin tekee. Intoa ei vähennä, vaikka lapsen motoriikka ei olisikaan toimintaan vielä aivan tarpeeksi kehittynyt.

Vanhempien pitää myös muistaa kehua riittävästi pikkusisaren saavutuksia, ettei tämä jää aina isosisaruksen varjoon.

6. Lapset oppivat kierrätyksen salat jo pieninä

Kun perheessä on monta lasta, jokaisen tavaran ostaminen uutena ei ole järkevää. Lapset oppivatkin kierrätyksen salat lähietäisyydeltä, kun perheeseen tulee pikkusisaruksia. Esikoisen vanhat polkupyörät ja pieniksi jääneet vaatteet siirtyvät pienempien käyttöön.

Myöhemmin syntynyt lapsi saattaa toisinaan harmitella ainaista kierrättäjän rooliaan. Vanhempien ei kannata kuitenkaan potea tilanteesta huonoa omaatuntoa.

Viimeistään itse vanhemmaksi tullessaan lapsi osaa arvostaa vanhempiensa kierrätysintoa. Kuka ei haluaisi jättää omille lapsilleen perinnöksi elinkelpoista ympäristöä?

5. Esikoinen saa leikkikaverin

Sisaruksista on aina seuraa toisilleen. Perheen ainoa lapsi tylsistyy välillä itsekseen, jos vanhemmat eivät jaksa pitää hänelle jatkuvasti seuraa. Toisen lapsen syntymä muuttaa tilannetta. Vanhemmille jää enemmän aikaa omille puuhilleen, kun lapset leikkivät keskenään. On kuitenkin aina olemassa riski, että sisaruksista kehkeytyy riitapukarit, jotka ovat jatkuvasti kiinni toistensa kurkuissa. Tällöin vanhemman toive lisääntyneestä omasta ajasta kariutuu. Miltei jokaisella asialla on kuitenkin myös hyvä puoli. Sisarusten riitoja selvittelevän vanhemman diplomatiataidot ja kärsivällisyys kehittyvät aivan uudelle tasolle.

Mitä mieltä olet artikkelista?