Ensimmäisen lapsen syntymä mullistaa elämän. Ilman suuria muutoksia ei selvitä toisenkaan lapsen syntymästä. Ennen kaikkea vanhempien on varattava monin kerroin rahaa, aikaa ja vaivaa kahta lasta kaitsiessaan.

1. Ulos lähtiessä

Ulkoiluun valmistautuminen on ratkaisevasti erilaista yhden lapsen ja kahden lapsen perheissä. Asiaan perehtymätön voisi kuvitella, että ensin puetaan yksi lapsi, sitten toinen ja sen jälkeen poistutaan hyvässä järjestyksessä ulos talosta. Tämä on kuitenkin useimmiten täysin epärealistinen oletus, sillä ulos lähteminen on luonteeltaan ennemminkin kehämäinen kuin suoraviivainen tapahtuma.


 


Ulkoiluun valmistauduttaessa vaatteita etsitään, niitä puetaan ja huomataan, että kädessä on sisaruksen lapaset. Sitten väärät asusteet riisutaan ja puetaan päälle jotain sopivampaa.

Yleensä pukeutuminen kestää niin kauan, että ensin puettu alkaa hikeentyä ja päättää vähentää omatoimisesti vaatetustaan. Ympäri kotia ripoteltuja vaatekappaleita etsiessä vierähtää helposti vartti jos toinenkin.

Lue myös: Kymmenen askelta kohti stressittömämpää arkea

2. Päiväunilla

Lasten päiväuniaika on perinteisesti ollut hetki, jolloin myös vanhemmilla on mahdollisuus levätä. Vanhempien lepoaika vähentyy kuitenkin radikaalisti toisen lapsen syntymän myötä, sillä lapset nukkuvat harvoin päiväuniaan samaan aikaan. Useimmiten toinen lapsi nuupahtaa vasta, kun ensimmäisenä nukahtanut jo availee silmiään.

Toisen lapsen astuessa kuvioihin lapsen päiväunista tulee laatuaikaa hereillä olevan lapsen kanssa, mikä on toki hyvä asia. Jos jostakin syystä sattuu niin, että molemmat lapset sammuvat samaan aikaan, tapaus on ikimuistoinen.

Lue myös: 15 universaalia totuutta vanhemmuudesta

3. Ruokaillessa

Kun ensimmäinen lapsi syntyy, pöydän kattaus suunnitellaan lapsiturvalliseksi. Kuumat kattilat ja terävät ruokailuvälineet siirretään turvallisen etäisyyden päähän pienestä ruokailijasta. Tämän kaiken voi kuitenkin tehdä vielä ilman, että kattauksen kokonaisvaikutelma muuttuu huomattavasti.

Toisen lapsen synnyttyä pieni hienosäätö ei enää riitä. Neljä kurkottelevaa kättä ylettyy huomattavasti laajemmalle alueelle, kuin kaksi. Tämän vuoksi lasten puoleinen pöydän pää raivataan tyhjäksi ja tarjottavat ahdetaan pöydän vastakkaiseen päätyyn. Hermojaan säästävä vanhempi unohtaa ajatuksen kauniista pöytäliinasta ja helposti rikkoutuvista hienoista laseista. Useamman lapsen vanhemmista kestävä on kaunista.

4. Nukkumaanmenoaikana

Kahden lapsen laittaminen yöunille on aivan oma taiteenlajinsa. Iltasadun lukeminen kahdelle lapselle on yllättävän haasteellista. Hyvällä onnella kirjahyllystä löytyy satu, joka kiinnostaa molempia lapsia. Harva esikoinen kuitenkaan haluaa kuolaavaa pikkusisarusta viereensä iltasatua kuuntelemaan.

Mikäli lapset nukkuvat samassa huoneessa, jompikumpi lapsista todennäköisesti kommentoi tarinaa juuri, kun toinen on nukahtamassa, minkä seurauksena molempien nukahtaminen viivästyy. Eri huoneissa toteutettu kahden iltasadun taktiikka kuulostaa vaivalloiselta, mutta voi olla jopa nopeampi tapa saada lapset nukkumaan kuin yhteinen iltasatu.

5. Syntymäpäivinä

Syntymäpäivälahjan etsiminen toiselle sisarukselle yhdessä lapsen kanssa on suloinen ajatus. Lapsista on kuitenkin yleensä hauskempaa etsiä hyviä lahjoja itselleen kuin sisarukselleen. Ostosmatkan seurauksena vanhemmalla onkin eniten tietoa siitä, mitä ei-päivänsankari toivoisi lahjaksi. Onneksi tätä tietoa voi käyttää hyödyksi onnistuneita syntymäpäiväjuhlia suunnitellessa.

Mikäli vanhemmat eivät halua viettää juhlapäivää toista lasta lepytellen, on viisasta antaa päivänsankarin lisäksi myös toiselle lapsista jokin pieni lahja. Lahjamäärä ei siis kulje käsi kädessä lasten määrän kanssa, vaan se moninkertaistuu uuden perheenjäsenen syntyessä. Tämä tarkoittaa, että yhden syntymäpäivälahjan sijaan kahden lapsen perheen täytyy hankkia neljä lahjaa vuodessa.

6. Valokuvatessa

Toisen lapsen syntymän jälkeen hillityn tyylikkäät perhepotretit ovat mennyttä aikaa. Jos joku onnistuu saamaan valokuvan, jossa vanhemmat ja kaksi lasta katsovat normaalein ilmein kohti kameraa, kyseessä on todennäköisesti kuvamanipulaatio.

On luonnonlaki, että kahden lapsen silmämunat eivät voi tallentua samaan kuvaan ilman, että jommankumman sormi hakeutuu samalla hetkellä sieraimeen tai pieni koura puristuu toisen lapsen hiustupsun ympärille. Onneksi tapahtumarikkaita valokuvia on kiinnostavaa katsella jälkikäteen.

7. Ulkoillessa lasten kanssa

Arkinen ulkoilu saa toimintaelokuvan piirteitä, kun nuorempi lapsi oppii kävelemään. Eri suuntiin kohti vaaroja ryntäilevät lapset saavat vanhempien sydämet tykyttämään entistä rivakammin. Viimeistään toisen lapsen syntyessä vanhemmilla olisi todellista tarvetta selänpuoleiselle silmäparille.

Yhden lapsen perään juostessa toinen lapsista keksii suurella todennäköisyydellä jotain hengenvaarallista. Kahden lapsen vanhemmat oppivat valitsemaan, kumman tilanne vaatii nopeampaa reagoimista ja arvioimaan, kuinka nopeasti on mahdollista siirtyä pelastustehtävästä toiseen.

Mitä mieltä olet artikkelista?